La convocatòria cerdanyolenca era a la plaça Jaume Grau i Altayó, però com la crida a tota Catalunya era davant dels ajuntaments, els voluntaris de l'ANC van haver de conduir la multitud. La 'Festa de la democràcia' es va convertir a Cerdanyola en el 'Vermut per la democràcia', amb parlaments, música i actuació castellera dels Martinets inclosos.
Toni Morral (exalcalde de Cerdanyola i fundador de l'ANC), va començar els discursos destacant que "avui és un acte de campanya del referèndum, però la repressió policial l'han convertit en una mobilització massiva i permanent". L'exalcalde va avisar que "seran dies intensos i la repressió serà important", però va demanar que "no ens deixem perdre la identitat de la revolta, que és cívica i alegre" i va recordar que "això no va d'identitats, va de sobirania". Morral va acabar agraint a Carles Escolà "la seva valentia de posar l'Ajuntament al servei de la ciutadania", fet que el públic va respondre amb crits de "no estàs sol".
Després del representant de l'ANC va parlar Marina Gay, membre de la junta d'Òmnium Cultural. "Totes les entitats que treballen dia a dia per millorar la vida de la comunitat s'han mobilitzat perquè es pugui votar", va remarcar.
La intervenció d'Oriol Corral, exregidor a l'ajuntament de Santa Coloma amb Gent per Gramenet-CUP, va ser la més enèrgica i aplaudida. "Us dono la benvinguda a l'acte il·legal més gran que hi ha hagut a Cerdanyola des de la dictadura!", va exclamar. Reivindicant la història de lluita de Santa Coloma, Corral va destacar la transversalitat del sobiranisme. "Han aconseguit que no ens importessin les sigles de partit". El convidat de la CUP va animar el públic a "convèncer tothom, tant aquí com a Santa Coloma" per "guanyar la batalla d'idees amb la gent del carrer". Corral va acabar exhibint els cartells institucionals sobre el referèndum entre els crits de "votarem" del públic.
Francesc Matas, membre del consell nacional d'EUiA, va centrar-se en els valors republicans i va destacar la solidaritat dels pobles d'Espanya després de les detencions del 20S. "Aquest dimecres es va fer forta la legalitat catalana incipient que ja hem començat a construir. Hem passat del 'volem votar' al 'votarem', i en afirmar-ho convencem molta gent que encara no ho veien clar", va dir. Matas, que també és militant de Catalunya en Comú, va afirmar que per poder fer una República espanyola cal abans una "República catalana independent i social". A més, va enviar un missatge als companys de partit afirmant que, segons una enquesta interna, el 86% de la base dels votants de Catalunya en Comú està disposada a participar en l'1 d'octubre. "Per què tenim tants dubtes?", va demanar.
El tinent d'alcalde de Cabrils, Xavier Badia, va ser l'encarregat de parlar en nom del PDeCat i va coincidir amb Oriol Corral en destacar la transversalitat del moment polític. "Amb la CUP hi ha moltes coses que no hi coincidim, però coincidim en la llibertat. Jo també hauria anat a defensar la seu de la CUP", va dir. Després va demanar al públic confiança en el govern i les entitats sobiranistes per garantir la celebració del referèndum: "És una evidència, d'aquí a una setmana ja farà quatre hores que estem votant". Un dels moments més aplaudits de la seva intervenció va ser quan va parlar de l'estat com a "la fàbrica més gran d'independentistes" i va dir que "quan siguem independents cada poble haurà de tenir una 'plaça del Mariano'".
Quan ja es començava a notar el sol del migdia, Eduard López, vicesecretari general d'Acció Política d'ERC, va enviar una salutació a les 14 persones detingudes dimecres. "La batalla de les raons fa dies que la vam guanyar per incompareixença de l'adversari, que s'ha limitat a parlar d'una legalitat que se salten a la torera sempre que els convé", va dir. També va avisar de "la pressió que farà l'estat aquests dies", que segons ell ha de ser contestada per la ciutadania: "el que ens fa grans és que al carrer surt gent molt diversa".
Amb el permís de l'exalcalde Morral, Ernest Maragall (exconseller d'Educació i membre de Moviment d'Esquerres) era el nom més potent del cartell. Aprofitant l'experiència com a eurodiputat, Maragall va afirmar que "el que hem fet a Catalunya no té comparació possible a Europa". L'exconseller va dir que el procés es comença a respectar fora de Catalunya, però que "no n'hi ha prou amb la simpatia, ara és hora de guanyar". En la mateixa línia, va avisar que "no podem confiar en els altres estats, sinó que hem de guanyar-nos la ciutadania europea".
El crits de "no estàs sol" van ressonar quan Carles Escolà, últim a intervenir, va pujar a l'escenari. L'alcalde, citat a declarar a la fiscalia per "col·laborar en la preparació del referèndum il·legal de l'1 d'octubre", va explicar que no hi aniria i que aquella mateixa hora s'ha citat amb un periodista canadenc per ser entrevistat. "Això no és una cosa de l'alcalde que s'ha tornat boig ? va dir ?, hi ha una majoria de representants d'aquest municipi que ho secunden". Escolà va acabar la seva intervenció recordant la figura de Salvador Allende, expresident xilè enderrocat pel cop d'estat de Pinochet, i va citar el seu "la història és nostra i l'escriuen els pobles".
L'acte es va tancar amb l'actuació musical de la cerdanyolenca Lia Ibáñez i un vermut popular mentre es recordava els pròxims actes de campanya. El més proper, una encartellada massiva aquella mateixa tarda.