Carlos Cordón: "Estem fent passes perquè Cerdanyola tingui l’oferta d’oci familiar que mereix"

Entrevista a l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón

Carlos Cordón viu el seu segon Roser de Maig com a alcalde de Cerdanyola del Vallès, però serà el primer amb una certa normalitat després d’un 2020 virtual a causa de la pandèmia. Mentrestant, i a dos mesos de complir dos anys a l'alcaldia, el dia a dia de la ciutat continua. El TOT entrevista l'alcalde de Cerdanyola fent un repàs de l'actualitat local.

 

Per què s’ha decidit celebrar el Roser de Maig tot i la Covid?

Hem de seguir amb molta responsabilitat davant la pandèmia, però en els darrers mesos s’han fet altres activitats i hem adquirit l’experiència d’un esdeveniment gran com és el Festival de Blues. Va ser una aposta valenta i vam poder demostrar que es podia fer cultura amb seguretat. El format de la festa major és molt similar al Blues. No serà un Roser de Maig com sempre, però tampoc serà la festa major virtual de l’any passat. Considerem important oferir cultura a la gent en un moment tan complicat i donar suport a un sector tan perjudicat en aquesta crisi.

En quina situació de la pandèmia es troba Cerdanyola?

La vacunació està avançant molt ràpidament. Ja hi ha més de 10.000 persones vacunades de la primera dosi i més de 3.000 de la segona. Estem tenint un repunt del risc de rebrot després dels dies de Setmana Santa i dins d’aquesta quarta onada on es veu clarament que la vacunació ens està afectant en positiu. Seguim mantenint totes les mesures de seguretat que ens diuen les autoritats sanitàries i insistim en què ens hem de vacunar totes i tots.

Vostè també pateix la fatiga pandèmica?

És una qüestió de com afrontar el dia a dia. Des que soc alcalde, per a mi cada dia és un repte i la pandèmia és un ingredient més. En una posició tan rellevant com és l’alcaldia d’una ciutat de 58.000 habitants, on cada dia s’han de prendre decisions i on cada dia hi ha problemes, hem d’intentar estar al cent per cent. Som persones i tothom té alts i baixos, però cada dia hem de buscar la part positiva. Hi ha una pregunta que fa molt sovint en els nens i nenes que ens visiten, ara virtualment. Em pregunten què és el millor de ser alcalde. Jo els hi explico sempre que el millor és el mateix que el pitjor. El millor és quan hi ha una persona que té un problema que per ella és un món, però per l'Ajuntament és molt més petit i es pot solucionar. I el pitjor és el mateix, però quan no pots solucionar-ho o no pot fer-ho amb la rapidesa que t'agradaria. Això és el dia a dia.

"Volem potenciar l'eix modernista amb la recuperació de Ca n'Altimira i la Torre Vermella, la compra que estem acabant de materialitzar de la Torre Llopis"

S'està fent aposta per les activitats culturals però les entitats demanen més espais.

És un dels problemes endèmics de la ciutat. No només per a les entitats culturals, sinó també per a altres sectors com l'esport. Des del primer dia estem treballant amb inversions en aquesta línia. Al terreny cultural ara estem fent passes molt decisives. Per una banda, volem potenciar l'eix modernista amb la recuperació de Ca n'Altimira i la Torre Vermella, la compra que estem acabant de materialitzar de la Torre Llopis, i els objectius de convertir Ca n'Ortadò en un museu d'història i potenciar Ca n'Oliver. També seguim treballant en adquirir Can Canaletes per fer l'eix arqueològic. És cert que moltes entitats no tenen espai i l'Ajuntament ha de recuperar espais que són patrimoni de la ciutat perquè la ciutadania els pugui utilitzar.

Recentment ha visitat les obres del tanatori. Quan es podrà obrir?

Les obres estan gairebé acabades i abans de l’estiu ja podríem tenir aquest servei. És cert que el tanatori no és un espai que se celebra com un nou auditori, per exemple, però és un servei essencial que la ciutat no ha tingut mai.

“Quan arribi la sentència del crematori obrirem un procés de participació amb partits, ciutadania i experts”

S’ha posat sobre la taula el tema del crematori. Està d’acord amb la proposta que va fer ERC de reobrir la taula de treball?

En campanya electoral, vaig ser l’únic que no em vaig posar darrere de cap pancarta perquè considerava que era un tema molt seriós. La resposta al crematori ha de ser una resposta de ciutat. A curt termini, el govern municipal no ha de respondre  unilateralment. Primer, perquè no ho hem decidit nosaltres, sinó que es va aprovar l’any 2014 amb 21 vots dels 25 regidors. Han passat set anys i ara cal esperar a la sentència del jutge. Llavors estarem emplaçats a parlar tant els que estan en contra com els que estan a favor. I sobretot, els experts. Per tant, no faré una taula on estiguin tots els partits polítics i totes les plataformes que estan en contra del crematori. Quan arribi la sentència obrirem un procés on els experts, l’Ajuntament, ciutadania, partits, etc.  hi puguin participar. Tal com hem fet amb la Taula de l’Amiant.  En els dos anys que portem de mandat hem intentat buscar alternatives, com utilitzar el crematori de Collserola, que ara està tancat. Però no ha estat possible.

El govern sí s’ha posicionat en contra del crematori.

Nosaltres el que diem és que en la situació actual no podem decidir unilateralment què es fa amb el crematori. Si el 2015 no hi hagués hagut canvi de govern, el crematori estaria fet, perquè es va aprovar l’any 2014. I també hauríem tingut abans el tanatori fet i el cementiri arreglat. La decisió s’ha allargat i no estic disposat a prendre la decisió unilateralment perquè no em correspon.

En referència a obres, l’enderrocament dels cinemes segueix i hi ha nerviosisme per part dels veïns.

Estem rebent queixes de com està quedant la zona i d’abocaments incontrolats. Les obres no s’estan fent tan ràpidament com ens agradaria, i des de l’Ajuntament estem fent tots els tràmits administratius per requerir al privat què les coses es facin el millor possible. I si no es fan bé, estem oberts a prendre accions de qualsevol tipus. Quan les obres acabin resoldran molts dels problemes d’aquesta zona, però encara no hem arribat a aquest punt. Resoldre aquesta situació és una de les prioritats que tenim perquè no és de justícia per a la gent que viu allà.

"Estem fent passes perquè Cerdanyola tingui una oferta d’oci familiar com mereix. En aquest sentit, el Centre Direccional és una oportunitat"

A banda de la qüestió urbanística, es perd un símbol de la ciutat com eren els cinemes.

Era una de les poques coses que teníem en aquest tipus d’oferta cultural. Malauradament, a més ciutats s’estan perdent aquest tipus de sales. Hem de crear aquesta i altres ofertes d’oci per a la ciutadania. Sempre parlo de l’oci familiar. Molta gent ho troba a faltar a Cerdanyola i han de marxar a altres ciutats. Estem fent passes perquè Cerdanyola tingui una oferta d’oci familiar com mereix. En aquest sentit, el Centre Direccional és una oportunitat.

"Estem treballant molt perquè hi hagi unes 10 noves incorporacions a la Policia Local, però és un procés llarg"

A Cerdanyola hi ha manca d’efectius a la Policia Local d’acord amb la ratio que es marca per habitants. La ciutat ho pateix?

La ciutat pot patir les conseqüències de la manca d'efectius dins l'Ajuntament a tots els nivells. Pel que fa a la Policia Local, és un servei de professionals que estan les 24 hores del dia al servei de l'Ajuntament. Siguin més o menys efectius, la professionalitat de la nostra policia és absoluta i la ciutadania no ha de patir cap tipus de conseqüència. Com a Ajuntament hem de fer tot el possible perquè la Policia Local tingui els efectius que necessita. Darrerament hem perdut efectius per jubilacions i altres raons i no s'ha acabat d'equilibrar. Ara estem treballant molt perquè hi hagi unes 10 noves incorporacions, però és un procés llarg perquè no pots incorporar persones d'un dia per l'altre. Som conscients de les mancances i, per exemple, començarem unes actuacions de millora a la comissaria actual mentre avancem el projecte de la nova comissaria.

El PSC de Cerdanyola està en forma amb Víctor Francos com a secretari d'estat i David González com a diputat al Parlament.

No m'agrada treure pit, però som una generació que per fi tenim una certa recompensa de què se'ns valora la feina que fem des de fa anys. Tots dos formen o han format part del meu equip i em sento molt orgullós. A més, són dos grans perfils polítics i pioners com a cerdanyolencs socialistes en els seus càrrecs. Des que vam guanyar la primera secretaria l'any 2017 hem estat llaurant i ara estem recollint.

Aviat farà dos anys que és alcalde. Com ho ha viscut?

Han passat ràpid i veig que necessitem més temps. Ara començaran moltes obres i projectes per a la ciutat com el Centre Direccional, l’Hospital Ernest Lluch, instal·lacions esportives... Tinc la sensació que estem posant les bases d'una ciutat del futur, que ho estem fent intentant parlar amb tothom i que estem treballant per les prioritats de Cerdanyola. Ara iniciem la campanya Ciutat del Coneixement i crec que agradarà a la gent perquè seran veuran el potencial que té la ciutat. Aquest també serà el mandat de la pandèmia. Des de l'inici hem volgut que la gent ens sentís a prop i anirem solucionant temes a poc a poc. Mai posaré la pandèmia com a excusa perquè malgrat tot, la ciutat ha de seguir avançant i crec que així està sent.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.