Cerdanyola surt de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)

El ple ho va aprovar amb els vots en contra d'ERC, Guanyem i Junts, i l'abstenció d'Isaac Martínez (ECP)

El Ple Municipal del mes d'octubre va aprovar, el 30 d'octubre, que Cerdanyola del Vallès deixés de formar part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El govern del PSC va proposar la sortida de l'AMI i el plenari va donar el seu vistiplau amb els vots en contra d'Esquerra Republicana (ERC), Guanyem Cerdanyola i Junts per Cerdanyola. El regidor d'En Comú Podem, Isaac Martínez, es va abstenir mentre que les seves dues companyes de grup, Cecilia Collado i Pilar Adell, van votar a favor de la sortida de l'AMI juntament amb PSC, Ciutadans i PP.

L'Ajuntament de Cerdanyola va començar a formar part de l'AMI l'any 2015. Amb l'entrada de Compromís per Cerdanyola al govern i els vots a favor d'ERC, PDeCAT i ICV-EUiA-MES, el plenari d'aleshores va aprovar adherir-se a l'associació que planteja objectius com "fomentar i defensar els drets nacionals, conscienciar a la ciutadania de la necessitat que Catalunya pugui exercir el seu dret a l'autodeterminació o crear una xarxa de promoció exterior, principalment dins del marc de la Unió Europea".

 

 

Debat sobre la neutralitat de l'Ajuntament

 

El portaveu del PSC, David González, va defensar la sortida de l'AMI reiterant que el govern socialista no és independentista. González també va defensar la necessitat de limitar els temes del ple a qüestions referents a Cerdanyola i deixar de banda els temes sobre la independència de Catalunya: "És la segona vegada que proposem un punt sobre aquest tema, i esperem que sigui l'última. La nostra funció no passa per debatre en cada ple punts sobre la independència de Catalunya o la sentència. La nostra ciutat necessita tractar temes sobre la ciutat".

En resposta a les paraules de González, el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, va defensar que "els temes del món també afecten a Cerdanyola i s'ha de poder parlar de tot" considerant que fer-ho és "positiu i necessari". En la mateixa línia, la regidora d'En Comú Podem, Pilar Adell, va demanar que "com a ciutadans de Cerdanyola, Catalunya, l'Estat i el planeta, es pugui parlar de tot".

Per la seva banda, la regidora de Guanyem Cerdanyola, Laura Benseny, va criticar que el govern parlés de neutralitat: "No parlin de neutralitat perquè no és neutral entrar a l'AMI, i no és neutral sortir de l'AMI". Benseny va defensar que "cal un diàleg profund" i va retreure al govern del PSC que no complissin amb la seva petició de no plantejar temes que no sóc estrictament referents a Cerdanyola: "El regidor Víctor Francos porta un pin sobre l'Agenda 2030 i en aquest ple han proposat debatre un punt sobre el monument franquista de Montserrat".

Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, va defensar la sortida de l'AMI assegurant que l'associació "no respon als interessos de tots els ciutadans". Des de la formació taronja també van reclamar que el govern demani els diners de les quotes per ser membres de l'associació. En aquest sentit, es va anunciar que la sentència judicial per la qual l'AMI hauria de retornar els diners encara no és ferma. El regidor del PP, Manuel Buenaño, també va reclamar aquesta qüestió. 


El portaveu d'ERC, Albert Turon, va preguntar als grups polítics que volien reclamar els diners de l'AMI si fent això estaven traient valor als vots de les eleccions de 2015: "Els vots de fa quatre anys valen menys que els vots d'ara?". Sobre limitar els temes a tractar al ple, Turón va assegurar que des d'ERC portaran al ple "tots els temes que creiem que ens afecten", afegint que tenen "una percepció del que ens afecta molt més gran" que el PSC.

En resposta, David González (PSC) va afirmar que la ciutadania de Cerdanyola "està farta que el ple només serveixi per debatre" assumptes referents a la independència de Catalunya, assegurant que "hi ha altres espais per parlar" d'aquesta qüestió.