El Ple aprova els sous del govern entre crítiques a l'acord programàtic amb els Comuns

Durant el ple es van aprovar tots els punts excepte el referent a la representació a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB)

 

 

 

 

Aquest 10 de juliol s'ha celebrat el primer ple del mandat de Carlos Cordón, el ple extraordinari en el qual s'han aprovat les retribucions dels membres del govern, així com la distribució dels òrgans supramunicipals com el Consorci del Centre Direccional o la Xarxa Local de Consum, entre moltes altres. La sessió plenaria va comptar amb les primeres crítiques al govern per la retirada de la pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics i per l'acord programàtic amb En Comú Podem.

 

  

Durant el ple es van aprovar tots els punts excepte el referent a la representació a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El govern va proposar que fos el regidor socialista Víctor Francos qui representés Cerdanyola en aquest òrgan, però part de l'oposició es va mostrar crítica assegurant que trobaven a faltar "més acords" entre el partit al govern, el PSC, i la resta de grups polítics. 

 

 

Formació del govern

 

 

En primer lloc, es va donar compte al Ple de l'estructura del nou govern que estarà format per l'alcalde Carlos Cordón, els tinents d'alcaldia Pepi Rivera, Víctor Francos, Javier Sánchez, Carme Arché i Glòria Urbano, i pels regidors David González, Eulàlia Mimó i Óscar Pons. 

 

Mira qui farà què en el nou govern.

 

En aquest primer punt, tot i que no se sotmetia a votació, va sorgir debat sobre l'inici de govern i l'acord entre el PSC i En Comú Podem. Com a portaveu del grup socialista, David González va destacar que l'objectiu del govern serà crear una Cerdanyola "on viure i conviure" fomentant la justícia social, així com transformar la ciutat en "capital universitària, tecnològica i científica" i fer-la "modèlica" en termes de bon govern i transparència.

 

 

Per la seva banda, el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, va reconèixer que "el resultat de les eleccions avalen el PSC per tirar endavant el cartipàs", però va assenyalar que el consideren un cartipàs dispers: "Hi ha àmbit que haurien d'estar més estretament relacionats". A més, es va mostrar en desacord amb la forma en què es va decidir retirar la pancarta "sense consultar-ho al ple o als portaveus, ja que penjar-la va ser una decisió del ple".

 

 

Des d'En Comú Podem, Pilar Adell va assegurar que tot i que la seva coalició s'enfrontava a contradiccions respecte a donar suport al cartipàs i al PSC, va reconèixer que "paga la pena" fer-ho per tal de comptar amb l'acord programàtic signat amb els socialistes. Un acord, que deixa la porta oberta a futurs pactes més amplis entre ambdues formacions. Per una altra banda, el portaveu de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, va demanar que el govern expliqués la seva posició en tres qüestions concretes que va definir com a urgents: el crematori, el centre direccional i el PGM del carrer de Sant Teresa. A més, va assegurar que el seu partit no negociarà "en base a compromisos generals" sinó que ho farà "per polítiques concretes". Des de Ciutadans, Sonia Rodríguez va demanar que el govern tingués en compte la resta de grups per trobar punts en comú.

 

  

La portaveu d'ERC, Helena Solà, va ser la més crítica amb l'acord programàtic entre PSC i els Comuns: "Donem suport als punts que proposen a l'acord, però entenem que el document expressa voluntats però no planteja un calendari". A més, va criticar l'absència de diversos temes en la llista de propostes de l'acord: "Es deixen punts que considerem importants" com els esports, els polígons industrials o l'educació, tal com va destacar. Com a resposta, David González (PSC) va assegurar que recollien les propostes d'ECP, Junts per Cerdanyola i Ciutadans, i va puntualitzar que l'acord amb ECP és "un acord programàtic inicial".

 

 

Tot seguit, després de formalitzar la llista de grups municipals presents al plenari, es va aprovar per unanimitat la periodicitat de les sessions ordinàries del ple i de la junta de govern local. El Ple Municipal es convocarà com fins al moment: l'últim dijous de cada mes a les 19 h. Pel que fa a la Junta de Govern, es reunirien els divendres de cada setmana a les 9 h. A més, aquest Ple també servirà per constituir les Comissions Informatives Permanents.

 

 

Els sous dels regidors

 

Un altre dels punts que es va aprovar, amb els vots en contra de Guanyem i Ciutadans, i les abstencions de Junts i ERC, va ser la dedicació i les retribucions dels regidors i regidores. El sou de l'alcalde s'estableix en 59.301,40€ bruts anuals, mentre que el dels regidors delegats amb dedicació exclusives situa en 49.315,51€ bruts anuals. Per una altra banda, s'estableixen unes variants de retribucions segons el temps de dedicació parcial. Els regidors que hi dediquin 30 hores setmanals rebran 36.986,21€ bruts anuals, i els de 10 hores setmanals, 12.328,88€.

 

 

En el mateix punt s'estableixen les retribucions als regidors que assisteixin al Ple Municipal i altres sessions d'òrgans col·legiats. Per assistència al Ple de l'Ajuntament rebran 402,72€ per cada sessió; Per l'assistència a la Junta de Portaveus, 334,32€ per cada sessió; Per assistència a les Comissions Informatives permanents, 334,32€; Per assistència a la Junta de Govern Local, 334,32€.

 

 

Des del PSC van explicar que les xifres són una continuació de les establertes al mandat anterior, incloent-hi "l'actualització amb caràcter retroactiu" de les retallades als treballadors públics. Joan Sánchez (Junts) va reconèixer que "cal compensar la dedicació política" assegurant que valoren positivament que "els sous no són cap disbarat". A més, va assenyalar que la qüestió de les retribucions econòmiques és "propici a la demagògia".

 

 

Com una de les veus més crítiques amb les quantitats que per llei s'estableixen al sou dels regidors - que es pot modificar amb l'acord del plenari - Pilar Adell (ECP) va reconèixer contradiccions d'opinions en la seva formació: "Són sous astronòmics si els comparem amb el que molta gent de Cerdanyola pot estar cobrant". Tot i fer aquesta afirmació crítica, va assegurar que, després de fer un estudi dels sous a municipis veïns, consideraven la proposta del govern "continuista i moderada".

 

 

Fent referència a les paraules d'Adell, Ivan González (Guanyem) va dir que el "PSC ha aconseguit que ECP signi coses amb les quals no està d'acord, però no a la inversa". Sobre la qüestió dels sous dels regidors, va recordar que el govern de Compromís va intentar abaixar-se el sou però "no es va trobar el suport de la resta de grups". Per la seva banda, responent a les crítiques a la quantitat de les retribucions, Helena Solà va assegurar que "els sous dels regidors van d'acord amb la responsabilitat que tenim".

 

 

 

Per una altra banda, es va aprovar amb el vot en contra de Guanyem i les abstencions de Ciutadans, ERC i Junts, la contractació de tres persones com a càrrecs de confiança en les posicions d'Assessor d'alcaldia i presidència, Assessor de l'àrea d'economia i serveis generals i Assessor de l'àrea de cohesió social i ciutadania. En aquest punt, Guanyem Cerdanyola va explicar que el govern tindria el seu suport si haguessin acceptat la condició que plantejaven: portar al ple el projecte de municipalització de les escoles bressol per tal de fer-ho efectiu abans del pròxim curs. Com a resposta, des del PSC van assegurar no tancar-se a cap possibilitat tot i que necessiten analitzar bé la proposta.

 

 

Càrrecs supramunicipals

 

 

Un altre dels punts que es va aprovar, amb les abstencions de Junts i Ciutadans, va ser la designació dels representants de l'Ajuntament de Cerdanyola als òrgans col·legiats d'ens supramunicipal. Durant les intervencions per valorar el punt es va obrir un debat a partir de les paraules del regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, qui va posar en dubte el Consorci de Normalització Lingüística assegurant que amb aquest òrgan es pretén fer "una normalització processista", acusant de partidista l'ús de l'ens. Com a resposta, Helena Solà (ERC), va defensar la necessitat del Consorci assegurant que "el català i el castellà no estan en igualtat de condicions".

 

 

A més, Samaniego va retreure al PSC que inclogués membres d'ERC, Guanyem i En Comú Podem a alguns òrgans: "Deixa clar cap a quin costat mira el govern nomenant uns partits i no uns altres" L'alcalde Carlos Cordón va respondre demanant "fugir de la política de blocs". A aquesta petició, el regidor de Ciutadans va respondre que no pretenen fomentar la política de blocs, però consideren que "els partits independentistes no aporten estabilitat".

 

 

Les assignacions dels òrgans supramunicipals són les següents:

Agrupació de Municipis Titulars del Servei de Transport Urbà dela Regió Metropolitana (AMTU): Eulàlia Mimó i Víctor Francos com a suplent (PSC)

Associació Catalana de Municipis i Comarques: Carlos Cordón (PSC)

Associació Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona: Carlos Cordón i David González (PSC)

Associació Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat: Eulàlia Mimó

Consell Esportiu del Vallès Occidental: Óscar Pons (PSC)

Consorci per a la defensa de la conca del Riu Besós: Eulàlia Mimó

Consorci per a la gestió de residus del Vallès Occidental: Víctor Francos

Consorci Govern Territorial de Salut del Vallès Occidental Est: Carme Arché (PSC)

Consorci Localret: David González

Consorci per a la Normalització Lingüística: Pepi Rivera (PSC)

Consorci del Parc de Collserola: Carlos Cordón i Eulàlia Mimó

Consorci per a la promoció i desenvolupament econòmic de l'Eix B-30: Carlos Cordón i David González

Consorci de Turisme del Vallès Occidental: Pepi Rivera

Consorci Urbanístic del Centre Direccional: Carlos Cordón, Eulàlia Mimó, Íñigo García de Enterria (ERC), Cecilia Collado (En Comú Podem) i Javier Sánchez.

Creu Roja: Óscar Pons

Federació de Municipis de Catalunya: Carlos Cordón

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament: Carme Arché

Fundació Gomar-Fatjó: Óscar Pons

Fundació Privada GESPA: David González i Carlos Cordón

Mancomunitat Intermunicipal Cerdanyola-Ripollet-Montcada i Reixac: Carlos Cordón, Eulàlia Mimó, Cecilia Collado i Ivan González (Guanyem)

Pla estratègic metropolità de Barcelona: Carlos Cordón

Universitat Autònoma de Barcelona: David González

Xarxa Local de Consum: David González

Associació Àmbit B-30: Carlos Cordón

Consell de Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona: Eulàlia Mimó

Associació Internacional de Ciutats Educadores: David González

Xarxa de municipis per l'economia social i solidària: Javie Sánchez i Carme Arché com a suplent

Associació de municipis per l'aigua pública: Eulàlia Mimó i Cecilia Collado

 

 

Rebutjat el representant de l'AMB

 

L'únic punt que es va rebutjar va ser la proposta de designació de Víctor Francos com a representant de Cerdanyola en el Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "Per tenir el nostre suport demanàvem que al ple de juliol portessin la municipalització de les escoles bressol", va reiterar Ivan González (Guanyem). Des d'ERC, Íñigo de Enterria va demanar més consens en el futur mentre que Ciutadans va plantejar els dubtes que s'hauran de resoldre a través de l'AMB com és la gestió del tribut metropolità per l'entrada en la zona 1 de transport. Així, el punt es va rebutjar amb els vots en contra de Guanyem i ERC, i les abstencions de Ciutadans i Junts per Cerdanyola. El regidor del PP, Manuel Buenaño, es va absentar de la sessió per motius personals.