El Ple rebutja la proposta del govern pel carrer de Santa Teresa

 

 

 

 

La proposta del govern de Compromís per Cerdanyola sobre la modificació del PGM de la zona de l'estació de la Renfe no va superar el Ple Municipal del mes de febrer. Amb els vots en contra d'ICV-EUiA i PSC, i les abstencions de PDeCAT, PP i Ciutadans, la proposta va quedar rebutjada.

  

Durant tota la sessió plenaria, el 28 de febrer, un grup de veïns i veïnes de la zona del carrer de Santa Teresa va aixecar cartell en els quals feien evident el seu desacord amb la proposta que el govern portava a aprovació. Aquesta era la segona vegada que la modificació del PGM de la zona, motivada per la compra dels terrenys per part d'un constructor privat, se sotmet a votació al Ple. Després d'haver-se aprovat inicialment al mes de juliol de 2018, el govern proposava al plenari aprovar el projecte de forma provisional.

 

 

  

"És una proposta d'esquerres?"

 

  

  

Tant els missatges als cartells dels veïns com partits en l'oposició van criticar que la proposta del govern de compromís no fos una proposta d'esquerres. "Votarem en contra perquè no veiem l'esquerra enlloc", assegurava la regidora d'ICV-EUiA, Maria Reina. La mateixa Reina es va mostrar contrària a la construcció de més habitatges: "No podem estar d'acord amb l'augment d'habitatges sense una millora de la mobilitat". La proposta contemplava un total de 242 habitatges.

 

 

  

  

En aquest sentit, el regidor d'Urbanisme, Ivan González, va remarcar que, tot i que la proposta s'ha treballat des de l'àrea tècnica de l'Ajuntament, també "hi ha un privat que, ens agradi o no, té uns drets". Quant a les novetats incloses a la proposta, González va explicar que s'havien inclòs les al·legacions (fetes per partits polítics i veïnat) que "s'han pogut aprovar tècnicament, ja que moltes han estat inviables".

 

 

  

  

El regidor d'Urbanisme explica que el consistori ha incorporat un estudi de mobilitat extern que conclou que "aquesta proposta millora la mobilitat de la zona". Es refereix a la construcció d'una nova sortida pel carrer de la Font i a la incorporació de pàrquings soterranis en tots els edificis de nova construcció. Quant als habitatges, un dels canvis és l'ampliació del nombre de pisos destinats a l'habitatge de protecció oficial. Des del govern reconeixen que aquesta era "la petició més reiterada" per part dels partits i el veïnat. La nova proposta planteja que el 50% dels nous pisos (un total de 66) siguin de protecció oficial. En concret, 27 ho serien en règim general i 6 en règim concertat. "La intenció del privat [la constructora propietària del terreny] és que tots els pisos construïts siguin de lloguer. Pensem que pot ser beneficiós pel sector del lloguer de Cerdanyola", destaca el regidor d'Urbanisme.

 

 

  

  

Ensumant-se que no comptarien amb el suport del plenari, González va reconèixer afirmar creure que "una majoria del plenari creu que és una bona opció, però sabem que és arriscat votar a favor perquè crea controvèrsia i perquè és proposta d'un govern en minoria a tres mesos d'eleccions".

 

 

  

  

Un altre canvi en la proposta era la rebaixa de l'alçada dels nous edificis. El govern explica que s'han redistribuït els pisos projectats per poder mantenir la mateixa quantitat però reduint l'alçada proposada inicialment. Per una altra banda, s'ha ampliat l'espai de connexió entre les dues zones verdes: la que podria ser una futura plaça d'una remodelada estació de la Renfe i la que s'ubicaria a l'actual espai que ocupa El Punt. Aquesta connexió es mantenia de forma diagonal.

 

 

  

  

Quant a l'estació de Renfe, el consistori assegura que ja han parlat amb ADIF per definir la construcció d'una nova estació a Cerdanyola que mantingui l'actual edifici històric. ADIF, qui té les competències per fer aquesta remodelació, es troba a l'espera de l'aprovació del nou PGM a Cerdanyola i de la següent aprovació de la Generalitat. Per una altra banda, en referència a l'àmbit comercial, els comerços que s'ubicaran a les plantes baixes dels edificis seran de 100 metres quadrats com a mínim.

 

 

  

  

Crítiques a les formes de fer la proposta

 

 

  

  

Entre els grups de l'oposició es va estendre la crítica a la forma en què el govern ha elaborat la proposta, i a com l'ha portat a aprovació. "Anem tard i amb presses", destacava Josep Grau (PDeCAT), qui reclamava més sostre dedicat a l'habitatge social. Per la seva banda, Manuel Buenaño (PP) va criticar la manca "d'un procés participatiu" per definir el futur de la zona. En la mateixa línia i petició de participació dels veïns, Sonia Rodríguez (Ciutadans) va recordar que "aquestes són peticions que fa molt temps que els veïns venen reivindicant". En resposta, el regidor d'Urbanisme es va mostrar crític amb l'actitud de l'oposició: "Alguns grups estan venent als veïns que tot és fàcil de fer".

 

 

  

  

Finalment, i entre les protestes del veïnat dins la sala de plens, el punt va quedar rebutjat amb els únics vots a favor de Compromís, ERC i el regidor no adscrit Jordi Miró. Així no va tirar endavant la nova proposta del govern i se seguirà mantenint la proposta de 1976.

 

 

 

plànol
Plànol de la nova proposta per la zona del carrer de Santa Teresa | Ajuntament de Cerdanyola