El Ple rebutja la proposta del govern per municipalitzar la gestió de les escoles bressol

PP, PSC, Ciutadans i PDeCAT van votar en contra i Compromís, ERC, ICV-EUIA i el regidor no adscrit van votar a favor

 

 

 

  

El Ple de Cerdanyola del Vallès ha rebutjat de forma definitiva la proposta del govern municipal per municipalitzar la gestió de les escoles bressol municipals. Els vots en contra de PP, PSC, Ciutadans i PDeCAT, en el Ple Extraordinari del 9 de maig, van ser suficients perquè el punt quedés rebutjat davant els vots a favor de Compromís per Cerdanyola, ERC, ICV-EUIA i el regidor no adscrit.

 

 

Què es proposava?

 

L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, va convocar el Ple Extraordinari després que els grups polítics decidissin, en el Ple del mes d'abril, deixar el mateix punt sobre la taula. Totes les formacions van votar a favor d'aquesta decisió excepte Compromís, que va votar en contra, i ICV-EUIA i el regidor no adscrit que s'hi van abstenir.

 

Aquest cop, la proposta era la mateixa i sense variacions, tal com va anunciar el govern en la convocatòria del plenari. L'Ajuntament va destacar que l'objectiu del Ple Extraordinari era obrir el debat i, finalment, decidir sobre la iniciativa perquè l'empresa municipal, Cerdanyola Promocions, gestionés l'activitat dels centres. En el Ple d'abril, les principals crítiques a la proposta van anar dirigides a l'expedient que es mostra desfavorable a què l'empresa municipal gestioni el servei.

  

  

 

 

Quina posició té cada partit?

 

Des del govern, l'alcalde Escolà va destacar que "és necessari que els serveis bàsics quedin fora del negoci privat", afirmant que la seva proposta era "solvent, econòmicament sostenible i assegurava el model educatiu" actual.

 

Per la seva part, el regidor no adscrit, Jordi Miró, es va mostrar a favor de la proposta i va senyalar que seria una "oportunitat per donar força a l'empresa municipal". En una línia similar, la regidora de ICV-EUIA, Maria Reina, també es va mostrar del costat de la gestió pública de serveis com les escoles bressol.

 

Des del PDeCAT, Encarna Linares va voler recordar que el govern municipal havia convocat el Ple Extraordinari "sabent que el punt seria desestimat". El qüestionament a l'adequació de l'empresa municipal va centrar part del posicionament del partit demòcrata. "El servei d'escoles bressol funciona correctament i cal manterir-ho, seria un greu error gestionar-ho a través de l'empresa municipal", va dir Linares, qui va instar al govern a "començar per la base i dotar d'instruments a l'empresa municipal".

 

Per la seva banda, Carlos Cordón, regidor del PSC, va senyalar que el seu grup tampoc "veu clara" l'estructura de l'empresa i va defensar el model de gestió actual afirmant que és "d'èxit". El Partit Popular, a través del seu portaveu Manuel Buenaño, es va mostrar de nou en contra de la proposta del govern i van preguntar, de forma retòrica, si l'equip de govern i l'alcalde havien llegit o rebut crítiques sobre el funcionament actual de les escoles bressol. La regidora de Ciutadans, Sonia Rodriguez, va coincidir en el qüestionament del PP i va retreure al govern que no haguessin presentat la proposta durant els seus tres anys anteriors de mandat.

 

La regidora d'Educació, Elvi Vila, va respondre "el moment no era fa un any quan l'empresa municipal no estava sanejada" o l'any vinent, sinó que el moment més adient per aprovar la proposta era ara. Va destacar, a més, que els objectius de la proposta implicaven mantenir el model educatiu, i que "els beneficis que pugui tenir l'empresa municipal reverteixin en les famílies dels centres":

 

En la votació final, PP, PSC, PDeCAT i Ciutadans van votar en contra, fent que el punt quedés rebutjat de forma definitiva. Al contrari, van votar a favor de la proposta Compromís, ICV-EUIA, el regidor no adscrit Jordi Miró i Esquerra Republicana. ERC va defensar en roda de premsa la municipalització del servei, però va qüestionar la viabilitat de Cerdanyola Promocions en el Ple del mes d'abril.