En Comú Podem demana teixir aliances i no "confrontar i comptar vots"

En Comú Podem ha fet 41 propostes al govern de Cerdanyola per gestionar la crisi de la Covid-19

El grup municipal d'En Comú Podem Cerdanyola (ECP) ha explicat, en roda de premsa virtual aquest 30 d'abril, que durant les últimes setmanes han presentat una bateria de propostes al govern municipal per fer front a la crisi de la Covid-19. Asseguren que el govern ja ha aplicat una part d'aquestes propostes, i han reivindicat que en la situació actual cal arribar a consensos i no "confrontar i comptar vots". Tot plegat, després que tots els partits de l'oposició excepte ECP presentés un comunicat conjunt amb 15 propostes de mesures al govern.
 

Discrepàncies amb la resta de l'oposició


Els tres regidors d'En Comú Podem - Cecilia Collado, Pilar Adell i Isaac Martínez - expliquen que han estat treballant des que es va decretar l'estat d'alarma "amb una actitud propositiva i col·laborativa". Asseguren que malgrat no haver fet comunicats per sortir a la premsa, han estat en contacte amb el govern del PSC fent propostes. "Hem fet una oposició constructiva", assenyala Pilar Adell.

En aquest sentit, des d'ECP ressalten que el 6 d'abril, van enviar al govern un document amb 41 propostes de mesures per fer front a la crisi del coronavirus. "Els vam fer arribar 17 propostes fiscals, de les quals ja n'han aplicat 10, i 24 propostes de caràcter socials de les quals han aplicat 11", expliquen des de la formació.

En la forma de fer oposició és on En Comú Podem ha trobat diferències amb la resta de partits de l'oposició. El principal motiu va ser el comunicat conjunt dels grups de l'oposició fent una bateria de propostes al govern i exigint que es prenguessin mesures urgents. Aquest document el signen tots els partits de l'oposició excepte ECP.

Segons expliquen els tres regidors d'ECP, representants d'altres grups polítics els van enviar el text amb poc temps per revisar-lo i quan ja estava consensuat per la resta. "Ens van demanar si volíem donar suport i aportacions amb 15 minuts de temps per fer-ho perquè es volia enviar a la premsa", explica Pilar Adell. La regidora d'ECP afegeix que el seu grup va demanar més temps per treballar el text però quan el van reenviar amb les seves aportacions a les 20.09 h del mateix dimarts, la resta de grups ja havien enviat el comunicat a la premsa. "Ens van oferir fer una segona publicació, però vam considerar que era poc seriós", assenyala Adell.

Sobre aquesta qüestió, des d'ECP destaquen que no coincideix amb la seva forma de treballar: "Sempre hem tingut la intenció de teixir consensos i no ens agrada la política d'espectacle". La regidora Cecilia Collado conclou afegint que no és el moment de destacar les diferències: "El moment actual ja és prou dur i no és l'hora de confrontar o comptar vots".
 

Les propostes d'En Comú Podem


També en roda de premsa, ECP ha ressaltat que les seves propostes al govern se centren en l'àmbit fiscal per gestionar la crisi econòmica, i en l'àmbit social. A més, la formació assenyala que a banda de treballar en les mesures socioeconòmiques a través de dues taules de treball, cal crear una tercera taula per modificar els pressupostos, que es van aprovar abans de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19. La proposta d'ECP és que aquesta tercera taula estigui formada pels partits polítics i tècnics de l'Ajuntament.

En l'àmbit fiscal, algunes de les 17 peticions d'ECP van ser la suspensió del cobrament de taxes i preus públics; pròrroga de l'impost de circulació; conèixer el nombre d'empreses amb ERTO a Cerdanyola; modificar el calendari fiscal i, entre altres mesures, utilitzar el fons de contingència.

En l'àmbit social, ECP va demanar al govern un total de 24 qüestions, entre les quals hi ha: Demanda del material de protecció i detecció per part dels organismes supramunicipals; Fer mediació perquè no es facin tall de subministrament entre les subministradores i les famílies/persones en precari; Empadronament de famílies no regulades (cap ésser humà és il·legal) per tal que puguin accedir a tots els serveis públics; Complir el conveni AMB-AGBA comptadors amb dret d'ús per a famílies/persones en precari (ocupacions sense títol); Detecció d'alumnes dels centres escolars de la nostra ciutat que no tinguin o no hagin tingut la possibilitat de seguir les activitats escolars on line; Equip de seguiment a persones majors de 80 anys i visites a crítics, i coordinació amb Creu Roja i Serveis especialitzats.