ERC critica que no es permeti fer fogueres per Sant Joan a la ciutat

El servei de Protecció Civil local no autoritzarà fogueres per evitar aglomeracions

Esquerra Republicana ha emès un comunicat oposant-se a la prohibició de fer fogueres per Sant Joan a Cerdanyola del Vallès tot i que el Procicat ho permet. ERC denuncia "la manca de sensibilitat vers una festa tant significativa per als Països Catalans mentre es permeten altres celebracions amb aglomeracions importants on es vulneren les mesures de seguretat".

ERC explica que la seva formació i altres partits han reclamat a la Comissió Informativa de polítiques socials el motiu pel qual el Govern del PSC no organitzarà ni autoritzarà revetlles o fogueres de Sant Joan. "Aquesta decisió contradiu les indicacions del Procicat que permet permet aforaments de fins a 3.000 persones a l’aire lliure i ha emès un comunicat amb recomanacions específiques per la revetlla", indiquen.

El partit considera que la recepció de la flama del Canigó que el Club d’Esports de Muntanya de Cerdanyola (CEM) farà arribar a la ciutat hauria de ser a l’Ajuntament, i hauria d'anar acompanyada de l'encesa d'una foguera "per fer palesa de forma sencera la tradició compartida arreu dels Països Catalans". ERC recorda l'origen de la festa, documentada ja al segle XV: "L'origen cal buscar-lo en les celebracions paganes del sol·listici d’estiu i sovint ha estat prohibida o mal vista pels poders com l’església Catòlica o, més recentment el règim franquista".

Quan ERC va formar part del govern amb Compromís per Cerdanyola i el PDeCat, es va recuperar el 2016 l’encesa de fogueres amb la flama del Canigó, després de 16 anys sense fer-se. "El retrobament amb aquesta festa va ser àmpliament celebrada com a punt de trobada entre la tradició i la festa que obre pas a l’estiu i a les vacances escolars. És inacceptable que es torni a abandonar deliberadament", assenyalen. 

L'Ajuntament ha indicat que des del servei de Protecció Civil de l’Ajuntament, s’ha decidit no autoritzar les fogueres, al igual que les revetlles, per evitar aglomeracions descontrolades al seu voltant. Sobre aquesta decisió, ERC denuncia "la incoherència del govern del PSC que es desentén de la revetlla de Sant Joan mentre no té cap reparament en participar en altres celebracions amb importants aglomeracions de persones sense respectar les distàncies ni guardar les mínimes mesures de seguretat". Afegeixen que "les festes tradicionals configuren la identitat cultural i històrica de la ciutat, més que les cares campanyes d’imatge que no responen a polítiques reals".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.