L'escola Serraparera, el Síndic de Greuges i les cases d'apostes, al ple de febrer

El ple municipal debatrà sobre 14 punts

El ple municipal del mes de febrer estarà marcat per les mocions. El dijous 27 de febrer, a les 19 h a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, els grups polítics debatran sobre qüestions com les obres de substitució de la coberta de fibrociment de l'escola Serraparera, el Síndic de Greuges o la ubicació del municipi de les cases d'apostes i joc.

El govern del PSC proposarà al ple aprovar la declaració d'especial interès i utilitat municipal les obres de substitució de la coberta de fibrociment de l'edifici principal de l'escola Serraparera. La Generalitat de Catalunya es faria càrrec de les despeses de la reforma.

Per una altra banda, el govern proposarà l'aprovació de declaració d'especial interès i utilitat municipal de dues façanes d'edificis del carrer Torrent. A més, es plantejarà l'aprovació de "l'establiment del règim de fiscalització i intervenció limitada prèvia de les despeses i obligacions de l'Ajuntament". Es tracta d'una regulació del Regim Jurídic del control intern de les entitats del sector públic local.

 

Les mocions

En l'apartat de les mocions presentades pels partits polítics representats al plenari, es votaran tres propostes acordades per la Junta de portaveus. Això vol dir que la moció s'aprovarà per unanimitat perquè els partits ja han arribat a un acord en reunions prèvies al ple. En la primera moció, la Junta de portaveus demanarà la no suspensió i trasllat del jutjat de Violència sobre la dona dels Jutjats de Cerdanyola del Vallès a un altre partit judicial, tal com es proposa al document de "Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona" del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l'1 d'octubre del 2019.

Per una altra banda, la Junta de portaveus també ha acordat retre homenatge i reconeixement al cerdanyolenc Amadeu Comas i Comas, deportat al camp de Mathaussen. Aquest reconeixement es faria col·locant una Stolpersteine (llambordins fets monument) creada per l'artista Gunter Demning, com un pas més en la dignificació de totes les víctimes de la guerra civil i la repressió posterior.

En el marc del Dia Internacional de les Dones, que se celebra el 8 de març, el plenari també aprovarà una moció que serveixi com a compromís per "treballar per l'avenç de la societat cap a la igualtat de gènere, rebutjant qualsevol retrocés en drets i llibertats per a les dones".

Des de Junts per Cerdanyola, es presentarà una moció per trobar un nou ús als quioscs de la ciutat. Així, proposen que l'Ajuntament comenci un "procés de recollida d'idees sobre les possibilitats d'aprofitament dels quioscs de la ciutat actualment sense ús o d'uns altres als quals pogués interessar el canvi, per reconduir l'activitat d'aquest tipus de mobiliari urbà, comprometent-se a impulsar les que resultin més beneficioses per a l'interès de qui en té la concessió, per a la ciutadania en general i per al paisatge urbà, considerant les possibles incidències en l'ús del carrer que les diferents solucions poguessin ocasionar".

També com a moció, Ciutadans proposarà que el plenari demani la dimissió de l'actual Síndic de Greuges, Rafael Ribó. La formació taronja posa el focus en unes declaracions de Ribó en les quals va dir que un dels "dèficits" de la sanitat pública a Catalunya és que té un "sobrecost" per la gent que ve a Catalunya a intervenir-se.

També a proposta de Ciutadans, es debatrà una moció referent als suggeriments i reclamacions del veïnat. Ciutadans planteja que el govern formi una Comissió Especial de Suggeriments i Reclamacions en el primer trimestre de 2020. Aquesta comissió supervisaria l'activitat de l'Administració municipal, donant compte al Ple, mitjançant un informe anual, de les queixes presentades i de les deficiències observades en el funcionament dels serveis municipals, amb especificació dels suggeriments o recomanacions no admeses per l'Administració municipal.

Per últim, el PSC proposarà al plenari aprovar una moció que reguli on s'ubiquen les cases d'apostes a la ciutat. Així, plantegen dur a terme les modificacions precises en la normativa sobre planificació urbanística a fi de regular que les cases d'apostes i joc no s'ubiquin a les proximitats de centres escolars, instituts, centres juvenils, zones esportives i edificis públics amb alt trànsit de menors d'edat. A més, proposen iniciar campanyes de conscienciació des de l'Ajuntament per als progenitors i els menors d'edat sobre els riscos que comporta el joc i les altes xifres de ludopatia que s'estan registrant entre els joves.