El futur del carrer de Santa Teresa torna al Ple

El ple municipal del mes d'octubre se celebra el dimecres 30

La definició del futur urbanístic del carrer de Santa Teresa serà un dels punts protagonistes del ple municipal del mes d'octubre a l'Ajuntament de Cerdanyola. Aquest 30 d'octubre, el plenari debatrà l'aprovació provisional de la modificació del Pla General Metropolità a l'entorn de l'estació de RENFE, el que significa fer un pas més per donar amb el projecte definitiu de la zona. 

En el ple del mes d'octubre també es votarà la sortida de l'Associació de Municipis per la Independència i es debatran mocions per donar suport a les persones detingudes el 23 de setembre, entre les quals hi ha un veí de Cerdanyola, i l'exempció del pagament de la taxa del cementiri mentre durin les obres, entre altres punts que consten en l'ordre del dia del ple municipal.

 

Santa Teresa

El govern del PSC proposarà al plenari aprovar provisionalment la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) a l'entorn de l'estació de RENFE i els cinemes El Punt. La proposta planteja estimar parcialment algunes de les al·legacions al projecte presentades durant el mandat anterior. Entre aquestes s'hi troben les presentades pel PSC, PDeCAT, ICV-EUiA, ERC, PP, Ciutadans, l'Associació de Veïns de Les Fontetes, la Comunitat de Propietaris de l'avinguda Primavera i Corpedificacinons, l'empresa propietària dels terrenys.

La incorporació d'aquestes al·legacions significa acceptar canvis com incloure la possibilitat de construir un aparcament sota l'espai lliure, canvi en la ubicació de la passera del Riu Sec i ampliació entre les dues zones verdes projectades. A més, s'incorporen canvis en la distribució de l'habitatge de protecció oficial.

 

Sortida de l'AMI

En el ple del mes d'octubre també es podria aprovar la sortida de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Aquest seria el pas definitiu perquè Cerdanyola renunciés a la condició de membre de l'AMI després de quatre anys formant-ne part. L'any 2015, el ple municipal del mes de juliol va aprovar amb els vots de Compromís, ERC, CiU i ICV, unir-se a l'AMI, però el mes de juliol de 2019, el nou plenari va aprovar, amb els vots a favor de PSC, PP i Ciutadans iniciar els tràmits per sortir de l'associació.

Durant el ple municipal, el govern també presentarà punts referents a l'organització de l'Ajuntament, l'aprovació de la indemnització pels danys i perjudicis derivats de la pròrroga forçosa del contracte de prestació del servei públic d’escola bressol municipal Cordelles i la rehabilitació d'un edifici al carrer Torrent. 

 

El cas del CDR, la sentència del procés i la memòria històrica, a les mocions

En l'apartat de les mocions, Guanyem Cerdanyola, Esquerra Republicana i Junts per Cerdanyola presentaran una moció referent a la detenció de 9 persones el 23 de setembre relacionades amb els CDR. Entre els detinguts hi ha un veí de Cerdanyola, Eduard Garzón. La moció planteja "defensar com a forma d'acció política absolutament legítima, la protesta, les mobilitzacions, la desobediència civil, resistent i no violenta, pròpia d'una democràcia madura" i "rebutjar les actuacions policials desplegades al Vallès Occidental, Vallès Oriental i Osona", a més de demanar a la Fiscalia "la llibertat immediata dels detinguts i la retirada de tots els càrrecs que".

La sentència del procés també serà tema de debat al ple. En Comú Podem (ECP) proposarà manifestar la indignació del ple "davant una sentència injusta que genera un precedent inacceptable" i mostra la solidaritat amb els condemnats. ECP també planteja demanar "a tots els partits polítics que dialoguin i cerquin solucions polítiques inclusives que cohesionin el conjunt de la societat catalana".

Seguint en el marc de la sentència i, en aquest cas, de les protestes arran de la sentència, Ciutadans i PP proposaran "declarar que la violència i els actes vandàlics mai són mètodes en democràcia per assolir objectius polítics i proclamar que el deure de tots els demòcrates és el de condemnar el seu ús amb independència de les circumstàncies", i "rebutjar l'assetjament que estan rebent la Guàrdia Civil i la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya per part de les forces independentistes i agrair la tasca que realitzen garantint la seguretat i la convivència de tots els catalans i protegint els seus drets i llibertats".

Per una altra banda, PSC, Ciutadans i PP proposaran crear una biblioteca de proximitat al barri de Serraparera - Banús. A més, ERC, PSC, ECP, Junts i PP plantejaran al plenari aprovar "que es posi en marxa el procediment per eximir del pagament de la taxa de cementiri per la conservació i manteniment del cementiri a aquells titulars afectats per les obres, exempció que serà des del 2020 i fins a l'any següent a la finalització".

Finalment, el PSC proposarà aprovar un seguit de mesures en el marc de la memòria històrica i els vestigis de la dictadura franquista a Cerdanyola. Per una banda, plantejaran "fer les oportunes comprovacions per elaborar un llistat complet dels represaliats víctimes nascudes a Cerdanyola", i instar el Govern de la Generalitat a què "faci les gestions necessàries per retirar, dins el termini de sis mesos des de la publicació d'aquesta moció, el monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat" de Monistrol. La moció també inclou actuar dins el municipi "per identificar, valorar, i si s'escau fer retirar qualsevol símbol, monument o identificació de la dictadura franquista que encara pugui trobar-se a la via pública" i commemorar anualment el dia 5 de maig com a "Dia d'homenatge als deportats i morts a Mauthausen i d'altres Camps i a totes les víctimes del nazisme a Espanya".