Ivan González (Guanyem): “Si el govern de Compromís hagués pujat l'IBI, Cerdanyola hauria cremat”

Entrevista al portaveu i regidor de Guanyem Cerdanyola, Ivan González. Aquesta entrevista forma part del conjunt d'entrevistes del TOT Cerdanyola als portaveus de l'oposició de l'Ajuntament

En cinc anys, Guanyem Cerdanyola ha passat d’estar al govern (Compromís) a l’oposició d’un govern (PSC) amb majoria absoluta. Entrevistem al seu portaveu, Ivan González, i exregidor d’urbanisme en el govern de Compromís.

 

Quina lectura en fan d’aquests cinc anys?

No hem d'oblidar que el 2015 Compromís entra a governar en un moment d'onada de governs del canvi, que s'aprofiten del descrèdit en què es trobaven els partits grans. Llavors, el que ens vam trobar va ser que tot el sistema ens era reactiu: un PSC que ens feia una oposició descarnada i la resta de partits que li anaven a roda. Van arribar a mobilitzar tots els seus recursos tan dins del consistori com a través de diverses associacions veïnals. Un cop passada aquesta onada, hem de treure moltes lectures de què es va fer malament, no només a Cerdanyola sinó també a nivell de país. I ara ens trobem en una situació, que en el fons és la típica a Cerdanyola, que és la majoria absoluta del PSC.

 

Van sortir-ne diferent del govern?

Sí, jo sempre dic que si quan surts d'un govern, surts igual que has entrat és que no has après res. Nosaltres vam sortir amb un gran aprenentatge i també és veritat que vam encetar moltes de les coses que s'estan veient ara, com la municipalització de les escoles bressol.

 

És difícil fer-li oposició al PSC amb una majoria absoluta?

Més que difícil, és dur. T'adones que tenen una capacitat de lideratge a la ciutat més enllà de l'Ajuntament. Si ja era dura la seva oposició, ara és l'altra cara de la moneda: no només tenen la força que els dona una majoria absoluta, sinó que tenen aquest suport en unes estructures veïnals i associatives, que ve de dècades de tenir molta gent de base en aquests llocs, la qual cosa no deixa de ser admirable.

"Fer-li oposició al PSC a Cerdanyola és dur: no només tenen la força que els dona una majoria absoluta, sinó que tenen el suport de les estructures veïnals"

 

I això els permet governar d'una manera més còmoda?

Estic convençut que si el govern de Compromís amb el Carles Escolà d'alcalde hagués pujat l'IBI, Cerdanyola hauria cremat. Però com que ho fan ells, aquesta xarxa de suport els dona aquesta placidesa que els altres no tenim. De fet, nosaltres vam fer el contrari, vam baixar l'IBI a les famílies i el vam pujar a les grans empreses i als habitatges més grans, que eren una minoria.

 

Com ho haguéssin fet vostès?

Primer de tot, el govern ho ha venut com una pujada inevitable, però jo no ho tinc tan clar. Per arribar al punt en el qual puges l'IBI de manera lineal, has d'haver esgotat totes les altres vies. A més a més, si no estàs sent capaç de gastar el que recaptes, potser has de fer un exercici de sinceritat i tirar endavant només allò que seràs capaç d'executar i, llavors, no necessitaries pujar tant la recaptació.

"Un ecologisme desproveït de la visió de classe, tendeix a posar la responsabilitat sobre el particular, sobretot el de classe treballadora"

 

En referència a l'aprovació de la ZBE, vostè va dir al ple que "l'ecologisme sense lluita de classes és només jardineria". Per això us van abstenir?

En totes les mesures ecologistes que estan fetes per millorar la salut dels ciutadans, hi estem a favor. El problema ve quan llegeixes la lletra petita de la proposta del govern. Aquesta ZBE que proposen fa que es vegin perjudicades les persones amb renda baixa i que no poden canviar-se el seu cotxe vell. Un ecologisme desproveït de la visió de classe, tendeix a posar la responsabilitat sobre el particular, sobretot el de classe treballadora. Aquesta manca de perspectiva de classe, fa que nosaltres no hi puguem votar a favor. Ara bé, és cert que és una mesura ecologista necessària i tampoc hi podem votar en contra. Per això ens vam abstenir.

 

En principi, estem a les portes d'un nou contracte de recollida de residus. Com ha de ser el model de recollida? Ha de tenir una perspectiva ecologista també?

Estem convençuts que hem d'anar cap a un model de recollida selectiva porta a porta. El que ens crida l'atenció, per això, és que el govern a hores d'ara encara no s'hagi pronunciat de quin és el model que volen ells. Saben que tot govern municipal que ha dut a terme una mesura d'aquestes característiques s'ha desgastat, i per això no es pronuncien. A més, és evident que comportarà un augment de l'impost de residus. Però, si tens 14 regidors, has de poder dir-li a la gent i que ho entenguin. El valent és dir-ho, no fer com el que van fer amb l'IBI, que no es va dir perquè hi havia unes eleccions.

"Ens crida l'atenció que el govern a hores d'ara encara no s'hagi pronunciat de quin model de recollida de residus volen"

 

Des de fa un mes, Cerdanyola està dins de la zona de mercat residencial tensionat. Era necessària la Llei de l'Índex de Preus del Lloguer al municipi?

Aquest tipus de mesures són necessàries, però mai són suficients. El problema de fons és que l'habitatge és considerat un bé de mercat i mentre sigui així i no es prioritzi la seva vessant de dret fonamental, hem de fer servir totes aquestes mesures fins al final. El que ha de fer Cerdanyola en aquest sentit és tirar endavant un programa d'inversió en adquisició d'habitatges, ja sigui per la via de la construcció, de la compravenda, etc. Això ens permetrà fer polítiques amb els nostres propis habitatges.

 

És a dir, falta habitatge a Cerdanyola?

Sobretot hi ha un problema amb el preu de l'habitatge. Jo no tinc clar que el fet que es construeixin 5.000 habitatges al Centre Direccional resolgui aquest problema, perquè aquests habitatges també estaran sotmesos a criteris de mercat i, per tant, a l'especulació. Al final, els habitatges de Protecció Oficial també acabaran sotmesos a lleis de mercat. El que necessitem són habitatges de titularitat pública, per fer polítiques d'habitatge amb això.

"A Cerdanyola necessitem habitatges de titularitat pública per fer polítiques d'habitatge amb això"

 

En el cas del Centre Direccional, sembla que per molt que es posin contenciosos, va tirant endavant. Tot i que al principi vostès s'havien mostrat a favor de la no construcció, la seva estratègia ha anat canviant?

Fins i tot Refem ha canviat la seva postura. Ara ja no és "no al Centre Direccional", sinó "no a aquest Centre Direccional". La línia ha de ser aquesta: tombar aquest Pla Director Urbanístic (PDU) i que se'n faci un altre més sostenible des del punt de vista mediambiental i urbanístic.

 

També caldrà tenir en compte el que comportarà l'arribada de tanta gent pel que fa a la mobilitat de la ciutat, no?

És relativament habitual que aquests plans tendeixin a ser molt optimistes o, dit d'altra manera, a quedar-se molt curts en l'afectació a la mobilitat i aquesta és una de les línies a atacar, de fet l'anterior PDU ja va caure per una qüestió de mobilitat.

 

Per acabar. Pocs dies abans de la Festa Major del Roser de Maig, el veurem pels grans concerts?

No soc massa de grans concerts, la veritat. Encara que vingui el meu artista preferit, soc més d'escoltar-m'ho a casa. A més, ara que soc pare d'una nena petita, estic en una època que em toca més quedar-me amb la família. Dit això, creiem que el model de festes del PSC està pensat per formar part d'aquest oci per a masses i totalment deslligat del que són les particularitats de Cerdanyola i la cultura local. Tot i això, convido a tota la ciutadania de Cerdanyola a participar-hi i a passar-ho molt bé.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.