Jordi Borràs: "L'extrema dreta són voltors que esperen el malestar de la societat"

El fotoperiodista va presentar el llibre 'Tots els colors del negre' a Cerdanyola

El fotoperiodista Jordi Borràs va presentar a Cerdanyola, el dijous 12 de gener, el llibre Tots els colors del negre, centrat en la pluralitat de l'extrema dreta en l'actualitat europea. Borràs repassa en primera persona les cares del feixisme que ha anat trobant durant deu anys d'investigació a diferents països d'Europa.

L'acte de presentació del llibre de Borràs estava organitzat per Guanyem Cerdanyola, i també va comptar amb la participació de la diputada al Parlament de Catalunya, Dolors Sabater, i del candidat de Guanyem a les eleccions municipals de Cerdanyola, Ivan González.

Els matisos del feixisme

El llibre de Borràs és un relat que fuig de la ficció i presenta situacions reals. "Em veia incapaç de fer aquest llibre sense parlar de la part personal", va assegurar el fotoperiodista durant la presentació. Sobre la duresa del relat, Dolors Sabater afirmava que es tracta d'un llibre "còmode de llegir, però alhora és terrorífic". L'exalcaldessa de Badalona feia referència a la informació que Borràs recull sobre els diferents tipus de feixisme que existeixen a països com Espanya, Polònia, Grècia, Itàlia, Portugal, França o Alemanya.

La diversitat de l'extrema dreta és un dels temes que tracta el llibre. Borràs insisteix en els matisos que té el feixisme, i assenyala que és "un error de l'antifeixisme pensar que el rival és ruc perquè l'extrema dreta segur que ha llegit i viatjat molt per aconseguir el què han aconseguit". En aquesta línia, i sobre el discurs de l'ultradreta, Ivan González destacava la capacitat d'aquests grups de popularitzat "discursos contrarevolucionaris".

Entre els exemples de discursos d'ultradreta va sorgir l'atac de Vox al feminisme i l'independentisme, i el de Xavier García Albiol contra la immigració a Badalona. Dolors Sabater, qui va ser alcaldessa de la ciutat metropolitana entre 2015 i 2018, va alertar del perill de les polítiques d'Albiol i del relat que treu importància al seu discurs. Sabater assegura que després de la campanya titulada 'Limpiando Badalona' de l'any 2015, Albiol ha abaixat el to, però continua vinculat als sectors de l'extrema dreta: "Vam descobrir que desviava fons de la Fundació Badalona Capital Europea del Bàsquet contractant serveis de Jorge Buxadé, eurodiputat de Vox".

El cas espanyol

Sobre l'extrema dreta a Espanya, Jordi Borràs assegura que tenen por als canvis i la converteixen en odi. Fent un repàs històric, el fotoperiodista assenyala que aquest corrent ideològic ha trigat molt a evolucionar a Espanya a causa de la dictadura franquista, i per això les idees que avui defensen s'assimilen a les idees de l'inici del franquisme. Borràs assenyala l'aparició de Plataforma per Catalunya com un dels inicis del renaixement de l'extrema dreta espanyola i posa el focus en el canvi d'estructura que va perpetrar Josep Anglada, fundador del partit: "Anglada va crear els eixos que enfrontaven els de dalt -la 'casta'- amb els de baix -la classe obrera-, i també els de casa contra els que venen de fora".

Com confrontar l'extrema dreta

Durant l'acte, Ivan González es preguntava "com derrotar l'extrema dreta". Per a Borràs, la solució passa per resoldre els problemes socials de base que aquests partits aprofiten per treure rèdit polític: "L'extrema dreta són com voltors que esperen el malestar de la societat que sorgeix de crisis econòmiques o conflictes socials". Així, assegurava que cal entendre perquè la gent vota els partits d'ultradreta i, a més a més, tenir clar que "les idees que se sustenten en el qüestionament dels drets humans no són idees respectables". "Cal ser absolutament taxatiu amb no entrar en debats neoliberals que defensen que totes les idees són respectables", afegeix Borràs.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.