Junts demanarà als ajuntaments del Vallès Occidental que actuïn contra l'amiant

Junts presentarà mocions a tots els ajuntaments de la comarca per eliminar l'amiant de les ciutats

Junts Vallès Occidental ha anunciat que presentarà mocions a tots els ajuntaments de la comarca per eliminar l'amiant de les ciutats. El partit ho ha explicat en roda de premsa, aquest 18 de juny a Cerdanyola, acompanyats pel cerdanyolenc doctor Josep Tarrés, especialista en els efectes de l'amiant.

"Les mocions liderades per Junts es presentaran a tots els municipis i pretenen obtenir la unanimitat del ple, per tirar endavant, tal com ha estat el cas de Sabadell. A més, es vol aconseguir que tots els consistoris treballin des de plantejaments seriosos i decidits perquè això sigui una realitat", ha explicat Pere Panadell, coordinador de Junts al Vallès Occidental.

Posant el focus en els efectes nocius per a la salut de la ciutadania que provoca el fibrociment, Junts assegura que el camí per erradicar l'amiant passa per diferents punts clau: la conscienciació, la incidència en la salut, la identificació de l'amiant a cada població, un pla d'actuació per retirar l'amiant i la col·laboració pública amb projectes privats i particulars per retirar el fibrociment.

El regidor de Junts a Cerdanyola, Joan Sánchez, ha assenyalat que a la ciutat s'han donat i s'estan donant passos per acabar amb l'amiant. En aquest sentit, ha explicat que Junts va acordar amb el govern del PSC que s'assegurés l'aplicació de dues propostes de la formació sobre l'amiant: un estudi per saber on hi ha fibrociment a la ciutat i la creació de la Taula de l'Amiant de Cerdanyola.

Cerdanyola, zona zero

Tot i que la campanya afectarà tota la comarca, la formació ha decidit presentar-la a Cerdanyola perquè és considerada la zona zero dels efectes de l'amiant. En concret, la roda de premsa s'ha fet al carrer de Sant Quintí, lloc on antigament es descarregava l'amiant que arribava des del port perquè després es treballés a la fàbrica Uralita.

El Dr. Tarrés ha dit amb contundència que la problemàtica de l'amiant encara perdura i ho seguirà fent durant molts anys (entre 40 i 50 si es comença a actuar ara). "Va passar de ser un problema laboral a un risc de salut pública", ha assegurat Tarrés, qui ha alertat del desconeixement sobre el fibrociment. "No és cert que el fibrociment sense trencar no causa efectes nocius", ha afirmat, fent referència a l'erosió que causa la pluja, el sol i el pas del temps sobre les superfícies amb amiant i que provoca el despreniment de partícules perilloses.

Per la seva banda, la diputada de Junts al Parlament de Catalunya, Glòria Freixa, ha destacat que el moment actual és adient per tirar endavant aquesta campanya de conscienciació i actuació, i ha considerat que es tracta d'un "problema transversal a resoldre".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.