L'oposició força la retirada de la proposta de municipalització de les escoles bressol

Durant el ple municipal del mes d'abril es van retirar 7 dels 21 punts de l'ordre del dia

 

 

 

 

 

El ple de les retirades. Així es podria resumir el ple municipal del mes d'abril, l'últim de la legislatura de Compromís per Cerdanyola, que s'ha celebrat aquest 25 d'abril a Cerdanyola del Vallès. En total, es van retirar, per diferents motius, 7 dels 21 punts que formaven l'ordre del dia.

 

  

Entre els punts retirats a proposta de l'oposició va destacar el referent a la municipalització de les escoles bressol que presentava el govern local. El consistori tornava a plantejar la qüestió després que, ara fa un any, el plenari rebutgés la proposta perquè l'empresa municipal, Cerdanyola Promocions, es fes càrrec de la gestió de les escoles bressol municipals. Mentre la regidora d'Educació, Elvi Vila, defensava la necessitat d'aprovar aquesta municipalització per millorar les condicions laborals i pedagògiques dels centres, des de l'oposició es criticava el moment en què es presentava la proposta al plenari.

 

 

  

  

"Per què ens porten el punt si saben que no compten amb els suports suficients?", va preguntar la regidora d'ERC, Helena Solà, qui alhora va anunciar el seu suport al model de municipalització dels centres. A aquest dubte se sumaven les crítiques al funcionament de l'empresa municipal des de grups com el PDeCAT i el PSC. Després de l'intercanvi de crítiques, ERC va proposar retirar el punt i el plenari, a excepció de Compromís i PDeCAT, van mostrar-se favorables.

 

 

  

L'oposició va forçar la retirada de cinc punts més: Dos referents a la modificació del pressupost municipal, dos "Donar compte" en relació al Pla d'Acció Municipal i al Pla Estratègic del govern i una dació de comptes referent al conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, l'Agència de Residus de Catalunya, l'AMB i el Consorci del Centre Direccional per a la implantació d'una barrera de protecció de la urbanització a l'entorn de l'abocador Elena. Per una altra banda, l'alcalde Carles Escolà va decidir retirar l'aprovació de la modificació de Relació de Llocs de Treball (RLT) de l'Ajuntament. L'argument d'Escolà va ser la previsió que el punt no comptaria amb els suports necessaris per aprovar-se: "Retirem el punt, que beneficiaria a la gent de la casa, perquè no es cremi i esperant que es pugui aprovar en el pròxim mandat".

 

 

 

  

  

La resta de punts, aprovats

 

 

 

  

  

Quants als punts aprovats en l'última sessió plenaria ordinària de la legislatura, el plenari va acceptar els "Dona compte" del govern respecte a: Els acords de la presidència contraris a les objeccions de la intervenció corresponents a l'exercici de 2018, les anomalies detectades en matèria d'ingressos durant el 2018 i la liquidació del pressupost municipal de 2018. En aquest últim punt, l'oposició va criticar el superàvit amb el qual va tancar l'any el consistori. "Les dades són massa bones tenint en compte les necessitats que té la ciutat", va dir el regidor del PDeCAT, Josep Grau, amb qui va coincidir Manuel Buenaño (PP). Des de Ciutadans, Pau Ortolà va assegurar que "el resum polític de 2018 és que han volgut fer tot el que no han fet els anys anteriors". Des d'ERC i el PSC es va criticar la manca d'inversions i, com a resposta, la regidora de Serveis Econòmics, Contxi Haro, va assegurar que les actuacions que estan actualment en marxa corresponen a inversions que encara no s'han pagat i, per tant, no consten al resum de l'exercici de 2018.

 

 

  

  

També en mig d'un extens debat, es va acabar aprovant la proposta del govern de Pla Econòmic Financer de 2019-2020. ICV-EUiA, ERC i PSC van votar en contra, PPCs s'hi van abstenir i, davant l'empat que es va produir, va ser decisiu el vot a favor de qualitat de l'alcalde. Amb la qual cosa, el punt es va aprovar. Com a punts aprovats es van acceptar tres modificacions del pressupost municipal i dos canvis d'usos d'espais municipals.

 

 

  

  

En l'apartat de les mocions, el plenari va aprovar, amb el vot en contra de Compromís i les abstencions d'ERC i PDeCAT, la proposta de Ciutadans per condemnar els fets succeits els dies 9 i 11 d'abril a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en dos actes organitzats per l'organització S'ha acabat!. Sobre el dia 9, Ciutadans senyala que la carpa que S'ha acabat! va instal·lar al campus per informar d'un acte organitzat per la mateixa associació, es va veure envoltada per "per un grup d'estudiants d'ideologia contrària a la dels joves de "S'ha acabat", i contrària també a la llibertat d'expressió, que van intentar impedir la seva normal desenvolupament mitjançant actes il·lícits com ara amenaces, empentes o el trencament de material".

  

  

  

  

Quant al dia 11 d'abril, Ciutadans denuncia que l'acció "d'autodenominats antifeixistes" abans de l'acte 'Davant els Nacionalismes i Populismes 'Europa!' "va suposar retallar diversos drets fonamentals com ara el de reunió o el de llibertat d'expressió, així com suposen un atemptat contra la diversitat ideològica, situació que ve donant-se sovint al campus de la UAB, encara que sempre en un mateix sentit contra els que defensen unes determinades idees, i en aquesta cas els valors i principis de la Unió Europea". En concret, C's defineix la situació com a "mitjà hora de brutal forcejament". Des de Ciutadans van proposar incorporar a la moció la condemna les gest fascista d'un home en una fotografia que Josep Grau (PDeCAT) va mostrar a la sala. Representants de PP i PSC van assegurar que els dos bàndols (els que feien el gest feixista i els qui no deixaven passar els participants a l'acte) es podien definir com a "feixistes". En resposta, la regidora de Compromís, Laura Benseny, va destacar que es tractava d'antifeixistes per una banda, i de feixistes per una altra. 

 

 

  

  

Finalment, el plenari va aprovar, a proposta de la Junta de Portaveus, crear una taula de treball al voltant del projecte urbanístic de la zona del carrer de Santa Teresa. La proposta inclou a el veïnat i el sector tècnic de l'Ajuntament en la taula de treball.