L'oposició frena el projecte del CEM Riu Sec i obliga el govern a retirar el punt del servei de neteja

El ple va començar amb tensió i malestar per culpa de la gestió del temps de "plenillo" d'Escolà

 

 
Ple
Un dels punts que més s'han discutit és el referent a la reforma integral dels lavabos de l'Escola Bellaterra. | Samuel Martínez

 

 

El Ple Municipal del mes de gener ha tingut com a protagonistes qüestions com el CEM Riu Sec, el servei de neteja dels carrers, el tancament de l'àrea d'Oncologia Pediàtrica del Parc Taulí i les pintades de La Forja a la comissaria de la Policia Nacional a Cerdanyola del Vallès, entre altres. A més, durant les seves intervencions, diversos regidors han criticat Escolà per haver començat l'audiència ciutadana més tard de l'habitual i haver acabat una mica abans. La regidora d'Iniciativa María Reina, entre d'altres, han acusat Escolà de "no voler sentir les queixes" d'alguns dels veïns, en especial dels responsables del Parc Esportiu Municipal Guiera.

 

 

No prospera l'augment del contracte de neteja

 

El govern de Compromís per Cerdanyola ha presentat, com a punt d'urgència, la inclusió en l'ordre del dia de la modificació del contracte del servei de neteja de l'espai públic amb Cespa. Després de les protestes i amenaces de vaga dels treballadors de l'empresa a Cerdanyola, l'Ajuntament proposa augmentar 900.000 euros més pel servei de recollida de residus. En paraules del regidor d'Urbanisme, Ivan González, es tracta d'una proposta "per revertir la retallada que va patir el contracte". No obstant això, la moció no ha prosperat. De fet, l'equip de govern ha decidit no sotmetre la moció a votació pel tancament en banda de l'oposició.

 

Segons el consistori, la modificació del contracte contemplaria dedicar recursos a les següents qüestions: Desbordaments, 109.000 € (augment dels equips i freqüències de pas dels vehicles); Recollida de voluminosos, 28.000 € (per caps de setmana i festius); Recollida d'envasos, 15.000 €; Recollida de paper i cartó, 14.000 €; Recollida de resta, 19.000 €; Reforç de la neteja i increment d'equips, 66.000 €; Neteja amb baldeig, 166.000 € (ús de cubes d'aigua); Neteja d'escocells, 100.000 €. D'aquests recursos, el govern explica que el 95% de l'augment es destinarà al personal humà.

 

Els regidors Íñigo Entrerría i Víctor Francos, d'Esquerra Republicana de Catalunya i el Partit Socialista, respectivament, han expressat la seva disconformitat amb presentar el punt com a "moció d'urgència", ja que consideren que és un problema que s'ha mantingut latent durant tot el mandat. Entrerría, que ha estat protagonista al final del ple per diverses tensions amb l'alcalde, ha sentenciat que "pel que fa a la neteja, hi ha un problema de model. No de posar més o menys diners". Iván González, regidor d'urbanisme, ha considerat l'opinió del regidor d'ERC, però també ha observat que "de totes maneres, cal posar una solució al problema i volem començar per posar-hi gairebé un milió d'euros". Francos, d'altra banda, ha assegurat que el PSC donaria suport a la moció si els informes fossin favorables.

 

Per una altra banda, el ple ha aprovat la modificació de crèdit per definir el Pressupost General de l'Ajuntament per l'exercici de 2019, i la modificació els estatuts de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions. L'alcalde Carles Escolà explica que l'objectiu de la modificació és que "l'empresa pugui continuar gestionant serveis municipals". Així mateix, Escolà assegura que la voluntat del consistori és que Cerdanyola Promocions, que ja gestiona la zona blava, la grua i els aparcaments municipals, pugui incloure altres serveis en un futur. La regidora de finances i serveis econòmics, Contxi Haro, ha apuntat que l'aprovació per part del ple és "l'última passa perquè les modificacions prosperin". Tots els regidors han votat a favor, excepte el Partit Popular, que s'ha abstingut.

 

 

Frustrat el nou pas per posar en marxa el CEM Riu Sec

 

També com a proposta del govern municipal, el plenari ha debatut sobre l'establiment del servei del CEM Riu Sec. El consistori, en boca de la regidora d'esports, Laura Benseny, ha proposat que una empresa o cooperativa accedeixi al servei a través d'un concurs públic i assumeixi el cost de la reforma de les pistes de tenis i pàdel ja construïdes. "Tal com estan fetes ara les pistes, són una ruïna", explica Benseny, qui afegeix que la seva proposta passa perquè "l'empresa faci una inversió i augmenti en un 30% el nombre de pistes per tal que sigui rendible".

 

Tot i que l'establiment del servei de l'àrea esportiva, actualment en desús, es va aprovar l'any 2015, el Club de tenis de Cerdanyola no va acceptar l'adjudicació que li proposava l'Ajuntament. "Si haguessin acceptat l'adjudicació, estarien a la ruïna perquè no era del tot útil", explica Benseny. Per l'alcalde Carles Escolà, la polèmica qüestió de les pistes de tenis, construïdes durant el mandat anterior, no s'hauria d'haver produït: "No ens hauríem d'haver trobat amb aquest problema. Les pistes no eren una prioritat".

 

La proposta no ha gaudit d'una bona rebuda per part dels regidors de l'oposició. Josep Grau, del Partit Demòcrata, s'ha preguntat un cop rere un altre "per què no existeix l'opció de municipalitzar l'equipament esportiu". I no només això. Grau ha exposat que "tenint en compte la demanda de pistes de tenis i pàdel que hi ha Cerdanyola, és absurd voler-ne construir vuit més". En aquest punt, ha trobat la complicitat de Manuel Buenaño, del Partit Popular, que no s'explica com pot ser que el govern vulgui fer el problema encara més gran i ha assegurat que "una piscina i un poliesportiu són els equipaments que necessiten els esportistes de Cerdanyola". Helena Solà, d'ERC, s'ha mostrat d'acord amb Grau i Buenaño i Sònia Rodríguez, de Ciutadans, ha parlat dels informes desfavorables elaborats pels tècnics.

 

Benseny ha demanat "que no cal fer campanya també en aquest punt", ja que, segons les seves paraules, "ja sabem tots que al municipi li falten una sèrie d'equipaments". Tot seguit, la regidora ha explicat que per al govern, les pistes de tenis i pàdel no eren una prioritat, però que "es tracta d'un problema que s'ha de resoldre". Carles Escolà ha sortit al pas de les crítiques de l'oposició i ha exposat que el govern té tres opcions davant d'aquest afer: "la primera és gastar diners públics per donar ús a les pistes, la segona és fer una concessió per tal de no gastar diners públics i la tercera és no solucionar el problema i deixar les pistes abandonades". L'alcalde ha deixat clar que el govern ha triat la segona opció i que votar el contrari és condemnar l'Ajuntament a gastar diners públics, o, per contra, abandonar les pistes. Com era d'esperar, la moció no ha prosperat.

 

Més sintonia han mostrat els grups plenaris en aprovar per unanimitat la ratificació de la personació de l'Ajuntament com a part codemandada en el recurs contenciós administratiu interposat per l'empresa Orange. En la mateixa línia, també s'han aprovat tres declaracions d'especial interès i utilitat municipal de rehabilitació i reparació que afecten edificis dels carrers Diagonal, Bergara, les avingudes Lesseps i Canaletes, i la masia Can Codonyers.

 

Per una altra banda, el govern ha presentat al plenari el dictamen del Jutjat que desestima el recurs interposat per Toro Construcciones contra l'acord del plenari - l'abril de 2016 - que determinava la resolució del contracte per a la gestió de la concessió del servei de l'estacionament en la via pública. A més, el consistori donarà compte del dia de dol decretat per l'alcalde per la mort de quatre muntanyencs als Andes peruans i de l'aprovació del Pla Intern d'Igualtat de Gènere de l'Ajuntament de Cerdanyola.

 

 

Els presos polítics i el Parc Taulí, a les mocions

 

En l'apartat de les mocions, els grups municipals de Partit Socialista (PSC), Partit Popular (PP) i Ciutadans (C's), han proposat que el plenari rebutgi el tancament del servei d'Oncologia Pediàtrica de l'hospital Parc Taulí de Sabadell. En la mateixa moció, els tres partits han inclòs denunciar "la flagrant manca de transparència del CatSalut i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a l'hora d'informar de la presa d'aquesta decisió", també han exigit al govern cerdanyolenc un posicionament "en defensa dels serveis de l'Hospital".

 

Recentment i juntament amb alcaldes de poblacions veïnes, el govern de Cerdanyola va manifestar davant representants de CatSalut no estar d'acord en perdre aquesta àrea d'Oncologia. L'oposició més ferma que han trobat els proposants ha estat la del Partit Demòcrata, que, per mitjà de la seva regidora Encarna Linares, ha fet una forta defensa del traspàs del servei d'Ontologia a centres "on es pugui tractar millor i amb totes les garanties possibles els malalts". Albert Turón, d'ERC, ha estat dràstic quan ha instat la resta de forces a "no fer del tema una batalla política i deixar decidir els metges". La resta de forces s'han mostrat dubtoses davant una moció, que, finalment, s'ha acabat aprovant amb el vot en contra del PDeCAT, Esquerra Republicana i el regidor no adscrit. 

 

Una altra moció del PSC que ha prosperat ha estat la referent al Pacte d'Estat contra la violència de gènere. Així, el PSC també proposa rebutjar "qualsevol posicionament polític que propugni l'eliminació o menyspreu de les mesures de protecció de les dones enfront de la violència masclista". A banda, dins l'àmbit educatiu, el partit al govern, Compromís per Cerdanyola ha portat a ple una moció per tal de "requerir al Departament d'Ensenyament el compromís, per escrit, de finançament de les obres de reforma integral dels lavabos de l'Escola Bellaterra de l'edifici de primària". Aquesta moció, que s'ha acabat aprovant per unanimitat, arriba després de la trobada entre el govern de Cerdanyola i el conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, a dues escoles de Cerdanyola. Tot i que el conseller va assegurar que les actuacions urgents a les escoles de Cerdanyola es farien, incloent-hi actuacions a l'Escola Bellaterra, no va certificar que serà la Generalitat qui finançarà les obres dels lavabos del centre educatiu. Francisco Ortiz, del PSC, ha recordat Escolà que "de la mateixa manera que es pot anar a veure un expresident a Bèlgica, també es pot anar a Barcelona - o trucar - per tal de posar solució als problemes del municipi". 

 

Ciutadans ha estat el grup protagonista de les últimes mocions que s'han presentat, encara que, com ja es preveia, no ha aconseguit que s'aprovés cap de les dues pel fet que els partits no independentistes estan en minoria al consistori i les dues mocions han despertat discrepàncies entre partidaris i no partidaris del procés. A les portes del judici als líders independentista, C's presenta una moció de rebuig a "la concessió de l'indult o de qualsevol altre mesura que suposi un privilegi a aquells que resultin condemnats a causa del cop a la democràcia per part dels independentistes durant els mesos de setembre i octubre de 2017, en el cas de produir-se una sentència condemnatòria".

 

La defensa de Pau Ortolà, que ha explicat que l'1 d'octubre es va violar "la Constitució Espanyola, l'Estatut d'Autonomia i el principi de sobirania nacional" ha trobat l'oposició dràstica d'Encarna Linares, del Partit Demòcrata i d'Helena Solà, que ha recordat que "13 regidors i regidores d'aquest consistori vam obrir col·legis aquell dia i ho tornaríem a fer". L'última moció, amb el Partit Popular acompanyant Ciutadans, ha fet referència a les pintades que La Forja va fer a la façana de la comissaria de la Policia Nacional a Cerdanyola. Els dos grups han proposat condemnar els fets i "reafirmar el compromís de Cerdanyola amb el respecte a tots els empleats públics i a les Forces i cossos de seguretat de l'Estat".

 

La tensió al ple ha arribat al seu punt àlgid amb aquest punt. Josep Grau, del PDeCAT, ha criticat Ortolà per condemnar només la violència d'un dels dos bàndols, mentre que "el bàndol unionista n'ha exercit molta més" i l'ha instat a retirar la proposta i presentar-ne una altra de més general, que consideri tota classe de violència. Ortolà no ha accedit a retirar la moció, però ha assegurat que "condemna qualsevol mena de violència" i ha emplaçat Grau a fer-li arribar la documentació amb actes vandàlics per part d'unionistes per tal de poder-los estudiar.

 

Amb una vehemència que ha justificat per l'afartament que li provoca "el circ del procés", que impedeix que les forces polítiques "es posin d'acord fins i tot en el més bàsic", Víctor Francos, del PSC, ha demanat a Ciutadans i al Partit Demòcrata que tinguin voluntat d'entesa. Quan ha acabat la seva intervenció, Francos ha escoltat la paraula "feixisme" de boca de Marc Costa, del PDeCAT. Ha estat en aquest moment quan Francos ha elevat el to per dir que "no es parli de qualsevol manera del que és i del que no és feixisme", ja que, segons les paraules del regidor socialista, "hi ha membres del ple que sí que pateixen accions que ben bé podrien ser considerades feixistes". Finalment, els ànims s'han calmat i el ple ha acabat amb l'habitual torn de precs i preguntes.