Lluís Llach: "S'estava usant el Consell per la República com a moneda de canvi de les negociacions"

Lluís Llach respon les preguntes del TOT

El músic i activista català, Lluís Llach, va visitar Cerdanyola del Vallès amb motiu de la presentació del Debat Constituent a la ciutat, el dimecres 12 de maig. Llach ha estat protagonista aquesta setmana pels aclariments del Consell per la República, del qual és portaveu, sobre la negociació dels partits independentistes per formar govern a Catalunya. 

Lluís Llach destaca la importància del moviment ciutadà i associatiu per definir com ha de ser la república catalana i afirma que no cal esperar a que els polítics facin les primeres passes.


Ha finalitzat la presentació amb un missatge optimista per l'independentisme. És realista ser-ho?

Més que optimista, és ser propositiu. O ho fem així, o tornem a casa i passem 40 anys més de passivitat social i política. Si deixem d'anar al davant, això s'atura. No preguntis què faran els polítics, posa't tu al davant. Així és com fins ara hem mogut els polítics. Ara, a força de decebre'ns i de fer-ho tan malament, la gent es pregunta si hem d'esperar els polítics. Però la resposta és "no". Encara que no es posin d'acord, nosaltres hem de seguir endavant i hi ha gent per fer-ho. Per mi és l'única manera real d'avançar en un procés que va començar fa 10 anys i que és una meravella. Aquest empoderament és un poder del qual la gent no en té consciència. Amb el Debat Constituent i amb moltes altres coses, som la gent qui ens hem de posar al davant i no esperar a veure què fan els polítics que, malauradament, semblen més centrats a veure com poden seguir i guanyar les pròximes eleccions.

Fa uns anys, ANC i Òmnium eren les plataformes centrals de la part social de l'independentisme, però ara s'està ampliant el ventall amb iniciatives com el Debat Constituent.

Això és molt interessant perquè s'arriba a gent que si no potser no hi participaria. Tots som indispensables. L'altre dia, un amic del Consell per la República... Un amic amb un nom molt important, deia: "El futur no és tenir estratègies diferents, tot el contrari. Tenir estratègies diferents ens fa rics si les sabem conjuminar". El problema és si aquestes estratègies les utilitzem per anar uns contra altres. A la classe política hi ha aquesta tendència per assegurar-se les poltrones. Des del carrer els hi hem de dir contínuament que no.

Com valora com estan anant les negociacions per fer govern?

Crec que si hi ha eleccions és un desastre. L'ordre del 52% és un mandat tan clar que no obeir-lo és un acte de desobediència democràtica envers els electors i un desastre democràtic.

Al Consell per la república se l'ha acusat de ficar-se al mig de les negociacions.

De cop i volta, pels interessos d'algú, i una mica de tothom, se'ns posava com a moneda de canvi. Però nosaltres encara no havíem dit res. Ens vam reunir fa dos dies i el govern del Consell va decidir nomenar-me portaveu perquè sortís a intentar aclarir-ho en una roda de premsa. Això ha servit perquè en aquestes bombolles que entre les parts intentaven fer esclatar, s'han quedat sense l'agulla, que érem nosaltres. I ara estan negociant.
 

En el comunicat emès el 10 de maig pel Consell per la República, asseguraven: "la funció del Consell per la República no és, ni pot pretendre ser, tutelar la presidència ni els governs autonòmics. El Consell va néixer com a institució republicana per tal que partits i entitats independentistes debatin i elaborin de manera conjunta l'estratègia unitària i la confrontació a què ens aboca l'Estat espanyol".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.