Monedero: "El millor antídot contra el creixement de l'extrema dreta és acabar amb l'austeritat"

Entrevista a Juan Carlos Monedero, cofundador de Podem

Entrevistem a Juan Carlos Monedero, cofundador de Podem i professor de ciència política. El dissabte 18 de gener es desplaça a Cerdanyola en un acte de Podem Cerdanyola i alena als ciutadans a no tenir por i a seguir als carrers. 

Què significa aquest nou govern?

És un govern històric on per primera vegada en 80 anys entra en el govern d’Espanya una força política a l’esquerra. A més, aquesta és una força que ve del carrer, del 15M i que ha construït la seva organització i el seu ideari en discussió constant amb els moviments socials. Per tant, crec que és un govern que pot acostar una altra vegada la política a les majories.

Crec que un govern d'aquestes característiques pot començar a caminar per intentar pal·liar aquesta situació, sent conscients que el partit socialista ha estat part del problema durant molts d’anys i que Unides Podem no deixa de ser una part petita d'aquest govern. Però crec que el partit socialista està entenent que si recupera la seva condició social demòcrata, li anirà millor que quan comparteix els postulats neoliberals de la dreta.

Què en penses de les crítiques?

Ensenyem a les universitats el Watergate i aquí s'ha construït una política per intentar que els 6 milions de vots que va tenir Unides Podem se'n anessin pel desguàs. Ens han robat telèfons, ens han acusat de malversació, de finançament il·legal…de qualsevol mena de barbaritat. En connivència no solament aquests comissaris corruptes, amb polítics corruptes i empresaris corruptes sinó també amb els mitjans de comunicació corruptes. Crec que s'ha fet molt de mal a la democràcia. Però malgrat totes les pressions, hem aguantat perquè el nostre poble ho ha fet. Si hem entrat en un govern d’Espanya, és perquè el nostre poble no ha tingut por.

Com s’ha d’actuar davant del creixement de l’extrema dreta?

El gran factor que fa créixer a l'extrema dreta són les polítiques d'austeritat: un poble frustrat, sense horitzons, que creu que no rep el que es mereix, que se sent amenaçat per coses que no són culpables de la seva situació com són la immigració o els sindicats. En aquest escenari, el millor antídot contra el creixement de l'extrema dreta és acabar amb l'austeritat i poder recuperar uns nivells de vida dignes que rebaixin la incertesa i frustració i que facin que hi hagi més espai per al diàleg.

Els immigrants han estat essencials en la construcció d’Europa, i a Espanya no hi ha un problema amb la immigració, a l'inrevés, som un país amic. L’extrema dreta també s'ha derivat cap a un odi a Catalunya i això també ha fet mal perquè no acaba de permetre que s'entengui que Espanya és un país de països, que som un país plurinacional i el que cal fer és entendre que Catalunya és una nació que també es troba dins d’Espanya. Hem de treballar cap aquesta direcció i frenar els que volen fer de Catalunya una política d'estat.

Quina ha estat l’evolució de Podem des del 15M?

Quan decideixes formar un partit polític limites una part del teu discurs perquè ja no estàs solament construint una consciència sinó que estàs plantant polítiques concretes. Crec que quan Podem neix, ho fa amb un programa de govern i amb un pressupost acompanyat d'aquest programa. Això t'obliga a alguna cosa que a mi m'han ensenyat els ecologistes: deixar de voler tot o res i començar termes de transició cap a llocs determinats.

Per exemple, una de les grans amenaces que té ara mateix Europa és l'escalfament global però no aconseguirem solucionar l'escalfament global d'una vegada i per sempre, perquè la societat no està preparada per a assumir els canvis antropològics que implicarien canvis radicals en la nostra manera de vida, en canvi, si parlem d'una transició ecològica, serà més senzill: aquesta transició és la pròpia d'un partit que comença als carrers i que vol governar.

Què pots explicar d’aquesta coalició històrica? Estem acostumats en veure-les només en termes locals…

En termes estatals, significa que formes part del govern, i el govern no és un govern de dos partits, sinó que és UN govern, com plantejaven Sánchez i Iglesias, només té una veu. En aquest sentit, crec que Unides Podem pressionarà al partit socialista per a intentar aconseguir solucions per a les majories mentre que el partit socialista que ve acostumat a escoltar més a determinats factors, intentarà frenar aquestes transformacions. Sigui com sigui, aquest diàleg serà positiu; crec que al PSOE li vindrà molt bé perquè l'ajudarà a recuperar cert ideari socialista i a Unides Podem també, perquè aprendrà a governar, tots dos es beneficiaran.