Pau Ortolà (Ciutadans): "Cerdanyola podria pagar menys impostos rebent el mateix o millor"

Entrevista al candidat de Ciutadans en les eleccions municipals, Pau Ortolà

Ciutadans torna a presentar candidatura en les eleccions municipals amb Pau Ortolà al capdavant, regidor que ha viscut des de l’oposició el mandat del PSC. El TOT l’entrevista per conèixer les seves propostes.

Quin projecte presenta Ciutadans en aquestes eleccions?

Es basa a donar resposta a les necessitats més bàsiques de la ciutadania a les que creiem que no s'està atenent, com l'execució de les inversions d'enguany que ha estat de només un 20%. Creiem que abans de projectar grans obres, primer s'haurien d'arreglar coses més mundanes però importants com les voreres, els sots i dignificar els barris, no només asfaltar uns pocs carrers ara que venen eleccions. Els diners dels contribuents de Cerdanyola han de servir perquè el màxim nombre de carrers estigui en bon estat. També que cal renovar l'ordenança de civisme que contempla sancions molt baixes per als comportaments incívics i que a més encara estan en pessetes. Es podrien haver invertit els diners d'una manera més eficaç, i que hi hagi superàvit també dona a entendre que es podrien abaixar els impostos. Que es podria pagar menys per rebre el mateix o inclús millor.

Defensen la baixada d'impostos.

Sí, i creiem que l'IBI és un d'ells. Tampoc es pot baixar en una quantitat desorbitada perquè és un impost que sosté gran part de l'Ajuntament. Creiem també que podria baixar la plusvàlua municipal, un impost creiem bastant injust i no és obligatori que els Ajuntaments el tinguin. A més, el Tribut Metropolità tal com està configurat està mal plantejat perquè grava les propietats immobiliàries per finançar el transport, per tant, no hi ha una relació causa-efecte clara. En tot cas s'hauria de configurar d'una manera més justa.

"Volem que l'Ajuntament sigui bilingüe perquè si algú demana un document el pugui tenir en la llengua cooficial que vulgui".

És compatible tenir un plantejament global de partit i fer política municipal?

Crec que són coses compatibles. Ciutadans té uns principis compartits en totes les candidatures, és un partit de la nova política que té idees noves, és liberal. Ni portem dècades a les administracions, ni hem exercit el clientelisme com altres partits. Cs advoca per la defensa i la igualtat de tots els ciutadans. Va néixer en un moment en què a Catalunya es posava en dubte la igualtat de tots els ciutadans, el dret de tots a ser atesos o poder ser educats en la seva llengua materna. Dins d'aquests principis globals, a nivell local els partits s'adapten a les necessitats del municipi. Per exemple, volem que l'Ajuntament sigui bilingüe perquè si algú demana un document el pugui tenir en la llengua cooficial que vulgui de la manera més autònoma possible.

Com valora el paper de Ciutadans en l'oposició durant aquest passat mandat?

Ciutadans és un partit constructiu. Hem facilitat l'aprovació de dos pressupostos, de punts importants com la pròrroga del contracte de la brossa, que vam accedir per responsabilitat perquè la ciutat no podia quedar-se sense aquest servei. També hem donat suport a mesures com la nova ordenança de terrasses... Hem sigut constructius, però el govern no sempre ha respost amb la mateixa confiança. Governi qui governi, nosaltres sempre posarem la ciutat per davant.

El govern del PSC no ha posat la ciutat per davant?

Veníem del mandat inestable de 2015-16, quan els partits independentistes més Iniciativa van formar govern, i realment la ciutat va estar paralitzada i no es van fer moltes coses. En l'última legislatura liderada pel PSC, ho han tingut molt més fàcil, han tingut molta més estabilitat i partits com el nostre hi ha contribuït pactant amb ells. Tenint-ho tot a favor,  han desaprofitat l'oportunitat  perquè no s'ha notat una millora tan gran com hauria d'haver estat. No han sabut capitalitzar la tranquil·litat que dona tenir els vots suficients per a fer un canvi a Cerdanyola.

No han estat prou dialogants entre grups, perquè han entès que tenint 9 regidors i el suport puntual d'un grup i un altre, podien anar a la seva i comportar-se sovint com si tinguessin majoria absoluta. Plantejaven els punts ja fets i demanaven el vot sense una negociació real prèvia. La ciutat hagués avançat més si haguessin tingut més voluntat política.

Tanmateix, en general han arribat a consensos amb el govern. 

Hem pactat coses amb ells, però algunes s'han complert i altres no. Hem pactat que es col·loqués més ombra als parcs per a quan arribi la calor. També que es col·loquessin màquines de cal·listènia en algunes zones de la ciutat, una campanya contra l'incivisme, que sí que s'ha portat a terme tot i que falti l'ordenança. Però hi ha coses que ens hagués agradat que es fessin i no s'han fet, com tenir parcs inclusius o millorar certes zones de la ciutat. En tot cas, els retraiem que sovint no hagin buscat l'opinió dels grups sobre els temes i per a fer una proposta conjunta. Els ha faltat un diàleg més continu amb els grups.

"(El PSC) No han sabut capitalitzar la tranquil·litat que dona tenir els vots suficients per a fer un canvi a Cerdanyola".

Van recolzar, per exemple, el polèmic Centre Direccional, ara Parc de l’Alba.

Creiem que és una oportunitat per a Cerdanyola perquè arribaran noves empreses amb la qual cosa noves oportunitats per a recaptar impostos. També es construirà habitatge assequible i una residència d'estudiants. Potser l'augment de la recaptació que vingui d'allà permeti abaixar impostos en la ciutat i que es puguin oferir millors serveis igualment. És una oportunitat per a dinamitzar l'economia de la ciutat i tendirà a apropar-la a la Universitat Autònoma.

També en el canvi de gestió de les escoles bressol.

El PSC ja havia dit que estava content amb la gestió indirecta per part d'empreses. Nosaltres vam dir que en aquest tema no som dogmàtics i estàvem a favor amb el sistema tècnicament més eficaç, havent fet els informes tècnics pertinents. Si s'ha arribat a la conclusió que la millor fórmula era la gestió directa, endavant. No vam estar d'acord amb prendre la decisió sense el suport tècnic pertinent.

A qui especialment volen donar suport és a la gent gran.

Volem que sigui un govern que presti atenció a la gent gran de la ciutat, i creiem que ja és hora de fer un casal per a ells. L'Ajuntament ha estat adquirint i reformant edificis com Ca n'Altimira, la Torre Vermella o la Casa Llopis, i almenys un d'ells hauria de ser casal de la gent gran de manera exclusiva, i preferiblement un a Serraperera i un altre a Fontetes. Són persones que tenen menys facilitats d'accés a l'oci i a espais de trobada. Són les persones que han aixecat el país i les hem de cuidar a la ciutat. Després tenim el Servei d'Atenció Domiciliària que dona atenció puntual, que creiem que s'hauria d'ampliar perquè hi ha persones que necessiten més atenció, o que se'ls faci una petita reparació com pot ser canviar una bombeta. Per tant, s'hauria d'ampliar el seu catàleg de serveis.

Què pensen sobre les constants reclamacions d’equipaments esportius.

El govern va planificar un nou pavelló previst per a 2025. Entenem que ha sofert retard perquè creiem que ja hauria d'haver-se començat. Nosaltres donem suport a que es construeixi perquè creiem que calen espais, hi ha molts clubs i la ciutadania ha de poder gaudir d'espais per a fer activitats esportives. El mateix podem dir de les biblioteques, una de sola es queda curta per a 60.000 habitants. La creació de nous espais ajudaria que els existents no estiguin tan sobrecarregats.

Què esperen d'aquestes eleccions?

Ho encarem amb il·lusió perquè creiem que les idees de Ciutadans estan més vigents que mai, malgrat que els últims cicles electorals no hagin estat favorables. Al final tots els partits tenen entrebancs; Ciutadans ja ha tocat terra i creiem que és el moment de tornar a il·lusionar la gent. Els motius pels quals Ciutadans va néixer continuen vigents i és necessari un partit de centre liberal, especialment a Catalunya, que defensi les idees que defensem. Confiem que Cerdanyola sigui un dels llocs on Ciutadans es pugui mantenir amb força per a influir en el pròxim govern.

Qui és Pau Ortolà?

Vaig arribar a Cerdanyola el 2010 per a estudiar dret a la UAB i un màster d’advocacia. Ara soc autònom i veí del barri de Fontetes. Crec que la ciutat té un gran potencial i que no es mereix ni la paràlisi del mandat 2015-19 sota el govern independentista, ni la volta a la vella política que ha portat el PSC. Es mereix quelcom millor, no hem de conformar-nos!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.