El Ple aprova la modificació del PGM de la zona dels cinemes El Punt

El Ple també va aprovar sortir de l'AMI

El Ple Municipal del mes d'octubre, celebrat el dimecres 30, ha aprovat provisionalment la modificació del PGM de la zona del carrer de Santa Teresa. D'aquesta forma, s'ha fet un pas més en la definició del projecte a l'entorn de l'estació de RENFE després que una constructora adquirís bona part dels terrenys.



Petits canvis al projecte del mandat anterior

La proposta presentada pel govern del PSC incorporava les bases de la proposta ja defensada pel govern de Compromís per Cerdanyola. En aquest cas, la nova proposta de modificació del Pla General Metropolità incorpora una part de les al·legacions presentades durant el mandat anterior i inclou un informe favorable de la secretària de l'Ajuntament.

La incorporació d'aquestes al·legacions significa acceptar canvis com incloure la possibilitat de construir un aparcament sota l'espai lliure, canvi en la ubicació de la passera del Riu Sec i ampliació entre les dues zones verdes projectades. A més, s'incorporen canvis en la distribució de l'habitatge de protecció oficial. La regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó, va destacar que tenint en compte el poc temps de marge per modificar el projecte, el govern només podia considerar petits canvis. "Ens vam marcar el repte d'incloure més al·legacions i no tenir un informe desfavorable", va assegurar Mimó.

El regidor del PP, Manuel Buenaño, va reconèixer "la feina de la regidora" davant la proposta de modificació del PGM, però va retreure al govern que no presentés un nou projecte fet des de zero. "Ja ho tenien treballat abans, podrien haver presentat una nova modificació al ple de juliol", va dir Buenaño. Des de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez va valorar positivament algunes de les modificacions fetes al PGM, però va criticar la manca de visió estratègica en la gestió urbanística a Cerdanyola. "Aquest PGM no agrada a la majoria, però no hi ha més opció", va assegurar.

El debat d'aquest punt es va fer amb un grup de veïns i veïnes de la zona entre el públic de la sala de plens. Mentre els regidors defensaven les seves posicions, els assistents al ple van ensenyar cartells contra l'aprovació de la modificació del PGM i van interrompre alguna de les exposicions. "Nosaltres també tenim dret a parlar. Portem 40 anys així", va dir un dels veïns.

La regidora d'En Comú Podem, Pilar Adell, va assegurar que malgrat els terminis ajustats per fer la modificació, consideren que es podrien incloure més al·legacions. Reivindicant una dignificació de les entrades a la ciutat, Adell va anunciar el seu vot contrari "perquè Cerdanyola necessita un projecte urbanístic que tingui en compte els dos costats de la via de Renfe i que dignifiqui la zona de Santa Teresa".

El fet que la modificació del PGM que presentava el PSC mantenia les bases del projecte presentat per Compromís va ser motiu de crítica per part de l'exregidor d'Urbanisme. L'actual portaveu de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, va criticar que el PSC presentés aquest projecte després d'haver-se oposat a la proposta del govern de Carles Escolà: "Deien que era un desastre. Volien desgastar el govern i van ser una oposició irresponsable".

Des de Ciutadans, Pau Ortolà va mostrar els seus dubtes respecte a qüestions com la mobilitat i l'aparcament a la zona. Ortolà també va criticar que s'hagin "desestimat la majoria de les al·legacions dels veïns" i va anunciar el seu vot en contra "tal com vam fer en el mandat anterior".
Per la seva banda, el regidor d'Esquerra Republicana, Iñigo Enterria, va assegurar que el seu grup no se sent identificat amb el projecte de modificació del PGM i va reconèixer que "genera dubtes". Tot i això, Enterria va destacar que es tracta d'una oportunitat i va anunciar el seu vot a favor tal com ja van votar en el mandat anterior: "Els canvis són cosmètics".

Així, la modificació del PGM de la zona de Santa Teresa es va aprovar de forma provisional amb els vots a favor de PSC, ERC, Guanyem i Junts, el vot en contra d'En Comú Podem i les abstencions de Ciutadans i PP.

Abans d'arribar a les mocions, el ple va aprovar la sortida definitiva de Cerdanyola de l'Associació de Municipis per la Independència. ERC, Guanyem i Junts van votar en contra, el regidor d'En Comú Podem (ECP) , Isaac Martínez, es va abstenir i PSC, Ciutadans, PP i dues de les regidores d'ECP van votar a favor. Durant el ple municipal, també es va aprovar la indemnització pels danys i perjudicis derivats de la pròrroga forçosa del contracte de prestació del servei públic d'escola bressol municipal Cordelles i la rehabilitació d'un edifici al carrer Torrent.



Rebuig a demanar la llibertat de les persones detingudes el 23 de setembre

En l'apartat de les mocions, el ple va rebutjar la moció de Guanyem Cerdanyola, Esquerra Republicana i Junts per Cerdanyola referent a la detenció de 9 persones el 23 de setembre relacionades amb els CDR. Entre els detinguts hi ha un veí de Cerdanyola, Eduard Garzón. La moció planteja "defensar com a forma d'acció política absolutament legítima, la protesta, les mobilitzacions, la desobediència civil, resistent i no violenta, pròpia d'una democràcia madura" i "rebutjar les actuacions policials desplegades al Vallès Occidental, Vallès Oriental i Osona", a més de demanar a la Fiscalia "la llibertat immediata dels detinguts i la retirada de tots els càrrecs que".


La regidora de Guanyem, Laura Benseny, va destacar el fet que amb la retirada del secret de sumari de la investigació de l'Operació Judes s'ha demostrat que la Guàrdia Civil no va trobar "cap element terrorista a casa dels detinguts". "Una solució política no serà viable si no comencem a treure gent de la presó", va assegurar Benseny. Pau Ortolà (Ciutadans), va anunciar el vot en contra del seu grup argumentant que cal "respectar les decisions judicials" i destacant que es tracta "d'una investigació en marxa". La moció es va rebutjar amb els vots en contra de PSC, Ciutadans i PP i l'abstenció d'ECP.

El ple també va rebutjar la proposta d'En Comú Podem per manifestar la indignació "davant una sentència injusta que genera un precedent inacceptable" i mostra la solidaritat amb els condemnats. ECP també planteja demanar "a tots els partits polítics que dialoguin i cerquin solucions polítiques inclusives que cohesionin el conjunt de la societat catalana".

El regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, va posar en dubte gairebé tots els punts de la moció d'ECP: "Per què el ple ha de dir que la sentència és injusta?". Els vots en contra de PSC, Ciutadans i PP van ser suficients per rebutjar la moció. Al voltant d'aquesta qüestió, es va anunciar que el ple extraordinari convocat per ERC, Guanyem i Junts per debatre el rebuig a la sentència del procés se celebrarà el 20 de novembre a les 12 h.

Seguint en el marc de la sentència i, en aquest cas, de les protestes arran de la sentència, Ciutadans i PP van proposar "declarar que la violència i els actes vandàlics mai són mètodes en democràcia per assolir objectius polítics i proclamar que el deure de tots els demòcrates és el de condemnar el seu ús amb independència de les circumstàncies", i "rebutjar l'assetjament que estan rebent la Guàrdia Civil i la resta de forces i cossos de seguretat de l'Estat a Catalunya per part de les forces independentistes i agrair la tasca que realitzen garantint la seguretat i la convivència de tots els catalans i protegint els seus drets i llibertats". La moció va ser rebutjada amb els vots en contra d'ERC, Guanyem, ECP i Junts, i l'abstenció del PSC.



Aprovada la biblioteca a Serraparera

La primera moció aprovada va ser la presentada per PSC, Ciutadans i PP amb l'objectiu de crear una biblioteca de proximitat al barri de Serraparera - Banús. "La biblioteca actual es queda petita i està allunyada de barris importants de Cerdanyola", va defensar Gorka Samaniego. En Comú Podem va ser el grup més crític amb la proposta assegurant que aquest tipus de mesures s'haurien d'estudiar millor a través d'un pla d'inversions en cultura. Així, la moció es va aprovar amb l'abstenció d'ECP.

A més, es va aprovar per unanimitat la proposta d'ERC, PSC, ECP, Junts, PP i Guanyem per posar "en marxa el procediment per eximir del pagament de la taxa de cementiri per la conservació i manteniment del cementiri a aquells titulars afectats per les obres, exempció que serà des del 2020 i fins a l'any següent a la finalització".

També de forma unànime es va aprovar la moció de PSC per aprovar un seguit de mesures en el marc de la memòria històrica i els vestigis de la dictadura franquista a Cerdanyola. Per una banda, es planteja "fer les oportunes comprovacions per elaborar un llistat complet dels represaliats víctimes nascudes a Cerdanyola", i instar el Govern de la Generalitat a què "faci les gestions necessàries per retirar, dins el termini de sis mesos des de la publicació d'aquesta moció, el monument dedicat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat" de Monistrol. La moció també inclou actuar dins el municipi "per identificar, valorar, i si s'escau fer retirar qualsevol símbol, monument o identificació de la dictadura franquista que encara pugui trobar-se a la via pública" i commemorar anualment el dia 5 de maig com a "Dia d'homenatge als deportats i morts a Mauthausen i d'altres Camps i a totes les víctimes del nazisme a Espanya".

Com a moció incorporada d'urgència, es va aprovar, amb les abstencions de Ciutadans i PSC, la proposta d'En Comú Podem per "denunciar de forma contundent la violència d'Estat que està patint el poble de Xile, que exerceix el govern actual fent servir l'Estat d'Excepció". La moció també denuncia la brutalitat policial i militar, la manipulació informativa i demana "al govern de la Generalitat i a les instàncies superiors municipals, la formació urgent d'un equip que faci el seguiment in situ del respecte dels Drets fonamentals de la persona humana, en un país tan vulnerable com ho és Xile".