El Ple aprova noves inversions i es posiciona contra el frau i la corrupció a l'Ajuntament

El Ple Municipal ha aprovat noves inversions i una declaració contra la corrupció

El Ple Municipal del mes d'octubre a l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès ha aprovat tots els punts de l'ordre del dia. Han destacat els temes econòmics i qüestions referents a la corrupció a l'Ajuntament i les mocions de l'oposició.

Declaració contra la corrupció

El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat una declaració institucional de lluita contra el frau, la corrupció i els conflictes d'interessos de l'Ajuntament de Cerdanyola. En concret, es planteja proclamar una política de tolerància zero enfront del frau, la corrupció o els conflictes d'interessos i desplegar les mesures idònies contra el frau i la corrupció. També s'ha aprovat el codi de conducta per als alts càrrecs de l'Ajuntament, referint-se als càrrecs electes. En aquest cas, tots els partits han votat a favor excepte ERC, que s'hi ha abstingutl.

El regidor de Bon Govern, David González (PSC), ha explicat que es tracta d'una declaració que forma part dels requisits que la Unió Europea posa per atorgar els fons Next Generation. "La intenció és manifestar el clar compromís de l'Ajuntament contra el frau i la corrupció", ha dit González.

Els grups de l'oposició que han intervingut en el debat s'han mostrat a favor de la lluita contra el frau, però han coincidit en retreure al govern que no hagi treballat la declaració amb els grups municipals. "Ens hauria agradat participar més en la redacció de la declaració", ha assenyalat la regidora d'En Comú Podem (ECP), Cecilia Collado.

El regidor de Guanyem Cerdanyola, Ivan González, ha incidit en el fet que es tracta d'un "tràmit" i ha criticat que la iniciativa vingui de la UE: "No és una institució sense res a millorar en aquest sentit, és la institució amb més lobbistes per metre quadrat". Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Gorka Samaniego, ha criticat que el govern proposi aprovar aquesta declaració quan ho ha demanat la UE, i no com a proposta pròpia a inici del mandat: "S'ha fet el mínim i indispensable per complir el tràmit".

Des d'Esquerra Republicana, el regidor Iñigo Enterria s'ha mostrat en desacord amb el fet que el codi de conducta no afecti els caps de servei dels departaments de l'Ajuntament -no són càrrecs electes-, i ha mostrat dubtes sobre si és adient que l'Ajuntament entregui obsequis als regidors, posant com a exemple samarretes o llibres del Festival de Blues. L'alcalde Carlos Cordón s'ha mostrat sorprès per les paraules d'Enterria, i ha respost que sempre ha estat "molt prudent amb la despesa", ha recordat que en moltes trobades de president i alts càrrecs es fan intercanvis d'obsequis. Al respecte, Ivan González (Guanyem) ha indicat que el debat entre Cordón i Enterria és una mostra de la necessitat de treballar el tema amb antelació.

Noves inversions i canvis de pressupost

En aquest Ple, els grups municipals han donat llum verda a diverses propostes del govern de diversos canvis en el pressupost municipal per destinar noves inversions a diferents àmbits de la ciutat. Per una banda, s'ha aprovat per unanimitat destinar 1.999,84€ per a una inversió que necessita fer Càritas Sant Martí per traslladar el material i els aliments que reben.

En l'àmbit esportiu, i també amb tots els grups a favor, s'ha donat l''OK' a afegir 10.000€ al conveni de l'Ajuntament amb el Club Bàsquet Femení Cerdanyola com a ajut extraordinari davant l'ascens de categoria. El CBF Cerdanyola disputa la Liga Femenina 2, segona divisió estatal, i ha de fer desplaçaments fora de Catalunya.

En tercer lloc, s'ha acceptat -amb el vot a favor de tots els grups excepte ERC, que s'hi ha abstingut- la modificació de pressupost municipal per un import de 783.228,10€ per a inversions en els serveis d'Educació, de Promoció Econòmica i d'Urbanisme (Reforma i rehabilitació de Ca n'Altimira). En aquest mateix punt, s'ha acceptat el romanent que ha quedat després de fer el contracte de la segona fase d'obres a Les Fontetes (65.767,78€), i el projecte de la nova seu de la Policia Local (100.000€), que no s'ha desenvolupat perquè abans de contractar el projecte, cal traslladar les troballes arqueològiques descobertes a la zona fins a la Generalitat. 

Per una altra banda, s'ha aprovat la modificació de pressupost municipal per un import de 461.964,47€ per finançar necessitats de crèdit dels serveis d'Educació, d'Espai Públic i de Projecció de ciutat. També amb el vot a favor de tots els grups excepte ERC, que s'hi ha abstingut. Finalment, el ple ha aprovat la modificació de pressupost per un import de 162.000€ pel projecte de 'Millores de les instal·lacions PEM Guiera'. ERC i Junts s'hi han abstingut i la resta de grups han votat a favor.

En l'àmbit econòmic, també s'han aprovat vint-i-sis reconeixements extrajudicials d'obligacions de serveis pendents de pagar per part de l'Ajuntament. Aquests fan referència a serveis dels equipaments esportius Can Xarau, Guiera i Riu Sec, serveis antiplagues, la personalització de rotondes, qüestions relacionades amb sistemes informàtics i vehicles policials. El govern ha explicat que es treballa per regularitzar els contractes a través de licitacions. L'únic vot a favor ha arribat del PSC, mentre la resta de grups s'hi han abstingut. A més a més, s'ha donat llum verda amb el vot favorable de tots els partits, una modificació de la Relació de Llocs de Treball, que afecta els treballadors públics del consistori.

En un altre àmbit, el Ple ha aprovat la "pròrroga forçosa" del contracte de gestió dels elements que formen la xarxa de control del trànsit del municipi, que des de l'any 2009 recau sobre l'empresa ACISA. PSC i Junts han votat a favor, ERC i Guanyem han votat en contra, i Ciutadans, ECP i PP s'hi han abstingut.

Moció en defensa de les dones de l'Iran

En l'apartat de les mocions, tots els partits s'han mostrat a favor de condemnar "l'assassinat de la kurda Mahsa Amini a mans de la policia de la moral de l'Iran i demanar una investigació exhaustiva i independent dels fets que han provocat la mort" i de mostrar solidaritat amb les dones iranianes i "amb totes les dones que s'enfronten a qualsevol mena de discriminació i amb els homes que comparteixen aquesta lluita".

Per una banda, el Ple ha acceptat la moció proposada per ERC i ECP que demana al govern local la creació d'una targeta cuidadora, tal com s'ha fet a Barcelona. Es tracta d'una iniciativa que té l'objectiu d'acompanyar les persones que cuiden a la ciutat, reconeixent la seva feina i organitzant els recursos i serveis a què tenen dret i accés tant les entitats com les professionals, com les familiars en el seu dia a dia", indica ERC. Tots els partits han votat a favor excepte el PSC, que s'hi ha abstingut.

Amb els mateixos vots, el Ple ha acceptat la moció d'Esquerra per instar el govern local a definir un Pla Local de Seguretat, i una última moció, també plantejada per ERC, per demanar al govern local que revisi l'ordenança fiscal referent a l'Impost de Béns Immobles (IBI) per augmentar valor cadastral màxim que permet la bonificació del 50% en casos de famílies nombroses actualment limitat a 100.000€.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.