La Policia Local reclama millores laborals i el govern els demana paciència

El sindicat de Policia Local va intervenir a l'Audiència Ciutadana del mes d'octubre

El sindicat de la Policia Local de Cerdanyola (SPL-CME) va exposar en l’Audiència Ciutadana del 28 d’octubre els motius pels quals demanen millors condicions pel cos, referir-se a la Policia Local com “un servei essencial” que no està sent valorat “laboral i econòmicament”. L’alcalde Carlos Cordón va respondre a les exigències del sindicat demanant paciència i recalcant: “No aconseguim anar més ràpid”. D’altra banda, ERC i C’s van presentar una moció en sintonia amb les demandes del sindicat al ple del mateix dia, que va ser aprovada.

Les demandes de la Policia Local

Els delegats sindicals del SPL-CME van exposar amb contundència en l’Audiència Ciutadana una situació que ha esdevingut per a ells una “problemàtica crònica i urgent”. Van fer referència a dues qüestions: la poca inversió que s’ha fet en el departament de la Policia Local en els últims dos anys, segons denuncien, i la falta d’efectius que els ha impedit fer la feina “amb eficàcia i eficiència”. També van reclamar una millora de les instal·lacions del cos.

El portaveu del sindicat, Marcos Alfonso, va lamentar també que s’hagin vist forçats a recórrer als tribunals per resoldre els seus conflictes, i va exigir que l’Ajuntament compleixi les sentències judicials i pagui els endarreriments. A més, el sindicat va fer al·lusió a la criminalitat de Barcelona per comparar-la amb Cerdanyola: “No permetin que Cerdanyola es converteixi en Barcelona, un municipi insegur”.

Per acabar, el SPL-CME va reclamar una igualtat salarial respecte altres municipis “on els agents estan millor valorats”, per tal d’evitar la fuita de personal: “Una altra companya marxa a Terrassa. Hem d’impedir que això continuï passant”.

El govern continuarà treballant-hi

La resposta del govern per part de l’alcalde Carlos Cordón va començar amb paraules d’agraïment i de posada en valor de la labor del cos local. Tot seguit, Cordón va destacar que el sorprèn que es digui que l’Ajuntament no fa res, i va enumerar les inversions en temps i diners que s’han fet: “S’han inclòs nous vehicles, s’ha actualitzat el material tècnic, s’ha fet un nou programari de treball, s’ha millorat en la neteja de vehicles i està planificada una millora de l’actual comissaria”.

L’alcalde va demanar obertament que es posés en valor la feina que fa el seu govern i la seva voluntat d’arreglar els problemes, insistint en el temps: “No aconseguim anar més ràpid”. Pel que fa al nombre d’efectius, Cordón va assegurar que “des de la regidoria de recursos humans s’estan traient totes les places pendents que es poden convocar, i aquesta és la línia a seguir”. Respecte a l’assumpte judicial, va afegir que s’hi està treballant i parlant amb treballadors i sindicat.

Cordón va fer referència també a què està obert a parlar directament amb el sindicat sempre que es necessiti: “Em sorprèn, tot i que ho respecto, que només s’utilitzin els plens i les xarxes socials per parlar amb l’Ajuntament. El sindicat sempre ha tingut la línia telefònica oberta per a nosaltres”, va assegurar l’alcalde.

A la demanda s’hi sumen alguns partits

La regidora municipal de Ciutadans, Sonia Rodríguez, de va intervenir donant suport a les demandes de la Policia Local i posant en valor la seva tasca: “Creiem que el pitjor per a ells és el desgast que suposa haver de recórrer a la via judicial per reclamar el què hi ha reconegut als convenis”. També va intervenir el regidor d’ERC Albert Turón per recalcar que la demanda de places ja es va fer fa tres anys, quan la plantilla estava al 60%: “Constatem que ni el govern anterior va fer els deures, ni l’actual ho està aconseguint”.

Tots dos representants municipals van recalcar que les millores en neteja, material tècnic o neteja que l’alcalde havia apuntat, no són les millores que demana el sindicat. Per això, van presentar una moció per la millora laboral i retributiva de las Policia Local que es va debatre al Ple Municipal del mateix 28 d’octubre. ERC i C's van instar al govern local "a convocar urgentment les places oferides de l'any 2021 i que els nous agents s'incorporin a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya al gener de 2022".

Albert Turón va iniciar el debat recordant la responsabilitat del govern d’ampliar la plantilla: “Aquesta mancança no se soluciona improvisant una convocatòria d’agents sense la formació adequada, ni oferint places en comissió de servei”, perquè s’oferten places que ningú accepta. Turón va exigir també al govern que es prenguin decisions polítiques: “Expliquin quin model policial volen per a la nostra ciutat”.

4 posicionaments a favor i 3 abstencions

El punt es va aprovar amb els vots a favor d'ERC -excepte de la seva portaveu, Helena Solà, qui s'hi ha abstingut per vinculació personal amb la qüestió que es votava-, Cs, JxC i PP, i amb les abstencions del PSC, Guanyem i ECP. 

Joan Sánchez de Junts per Cerdanyola va afegir que confia en el treball de l’ajuntament però va donar suport a la moció: “Ens sembla d’absoluta justícia”. La regidora de Ciutadans, Sonia Rodríguez, va reiterar els arguments d’ERC: “Estem totalment en sintonia amb la intervenció d’Albert Turón”.

Els tres partits que es van abstenir van voler recalcar igualment el seu suport amb les demandes del cos policial. “Considerem que hi ha altres canals per vehicular aquestes reclamacions”, va argumentar Isaac Martínez d’ECP, referint-se a les taules de negociació sindical. “Apostem cap a una abstenció perquè entenem que se’ns ha d’actualitzar la informació”, van ser les paraules de la regidora de Guanyem Cerdanyola, Laura Bernal. Per últim, Carlos Cordón va parlar en nom del PSC per reafirmar-se “en la voluntat del govern de resoldre les problemàtiques”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.