Una regidora de Guanyem denuncia discriminació de la Guàrdia Civil per parlar català

Laura Benseny, de Guanyem Cerdanyola, es planteja emprendre accions legals contra l'actuació dels agents

Laura Benseny, regidora de Guanyem Cerdanyola, ha denunciat a través de les xarxes tracte amb voluntat de coacció per part de la Guàrdia Civil mentre estava de vacances. Segons explicava el passat divendres en un fil de Twitter, la política cerdanyolenca es va trobar amb una situació de discriminació pel fet de dirigir-se en català a uns agents del cos policial durant un control de carretera al Pallars Sobirà.

Benseny denuncia que estant de vacances es dirigia a fer una excursió a Àreu quan va haver de parar a un control de carretera a Baro de la Guàrdia Civil, que li va demanar en castellà que li informés de cap a on es dirigien. Fins en tres ocasions li va respondre ella en català, però l'agent li va demanar que li respongués en castellà. "Llavors em van demanar la documentació i ens van dir que ens farien un registre", segueix narrant Benseny al TOT Cerdanyola, que aclareix que en cap moment es va identificar com a càrrec electe.

"Jo li deia que tenia el dret a parlar-li en català, però ella insistia en que era l'autoritat i que li parlés en castellà", explica la de Guanyem. Alhora, remarca que, malgrat aquesta discussió, la Constitució li permetia dirigir-se en català a l'agent i, afegeix, s'estaven entenent: "l'article 3 de la Constitució Espanyola diu que la llengua oficial és l'Espanyol, i al seu punt 2 diu que hi ha unes llengües cooficials que són el català, el basc i el gallec, i per tant nosaltres tenim el dret de parlar la llengua catalana a l'autoritat, ells no ens poden forçar a que canviem de llengua, i a més ens estàvem entenent", relata. 

Tot i que després van iniciar un registre als altres ocupants i al vehicle, Benseny diu que "nosaltres ho teníem tot en regla" i per tant no les van multar. Tanmateix, per ella, la situació va suposar "un intent de coacció", tot i que "nosaltres no ens vam sentir coaccionades". "La seva idea era que 'tot és molt més senzill si parles en castellà'", resumeix, i critica que és un tracte discriminatiu només per l'ús de la llengua catalana

"Va ser superarbitrari, i tenim coneixement que allà això és el pa de cada dia i que la gent canvia de llengua per estalviar-se el registre i passar una estona complicada", denuncia. Per això, diu que estan estudiant dur a terme accions legals contra l'actuació dels agents de la Guàrdia Civil juntament amb la Plataforma per la Llengua. "Com a mínim cal informar que ha passat aquest fet i visibilitzar que això està passant", finalitza Benseny. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.