Practica el càlcul mental i la inclusió jugant a bitlles finlandeses al Parc del Xarau

El Club de Bitlles de Cerdanyola i el de Badalona promouen aquest joc inclusiu i estratègic a través de la nova Associació Catalana de Bitlles Mölkky.

Les dues entitats han organitzat un tastet al parc del Xarau amb la voluntat decidida de convertir el joc en un hàbit regular als parcs de la ciutat.

Des de fa unes setmanes, les bitlles finlandeses, o Mölkky, han començat a guanyar espai com a proposta lúdica i educativa oberta a tothom. El Club de Bitlles de Cerdanyola i el Club de Bitlles Catalanes Tèrmits Llefià de Badalona han fundat l’Associació Catalana de Bitlles Mölkky amb la pretensió de popularitzar aquest joc a Catalunya, integrar-lo en el projecte educatiu de recuperació de jocs tradicionals a les escoles i fomentar la seva pràctica esportiva, integrant l’associació a la Federació Catalana de Bitlles i Bowling.

Les dues entitats van convidar tots els usuaris del parc del Xarau a jugar en una exhibició de bitlles Mölkky —conegudes també com a bitlles finlandeses— celebrada el dissabte 12 d’abril. El club cerdanyolenc té intenció d’organitzar de forma periòdica nous tastets de Mölkky els dissabtes o diumenges al matí, oberts a tothom qui vulgui provar-ho.

Un joc de precisió, estratègia i aritmètica

Les bitlles finlandeses són molt més que llençar un tros de fusta contra unes bitlles: són una combinació de punteria, càlcul mental i estratègia. L’objectiu és arribar exactament als 50 punts. Per fer-ho, cal pensar abans de llençar: si tombes una sola bitlla, sumes el valor que té escrit; si en tombes diverses, només sumes el nombre d’aquestes.

Càlcul mental i estratègia en bitlles finlandeses

Càlcul mental i estratègia en bitlles finlandeses

 

Quan s’està a punt de guanyar, arribant als 50 punts, cal fer càlculs per no sobrepassar la puntuació màxima, ja que sinó, com en el joc de l’Oca, es torna a la casella de sortida.

“Quan estàs a 42 punts i només pots arribar a 50, has de calcular com fer-ho: potser tombes la 8, o la 2 i la 6, o la 3 i la 5. O bé calcules quines bitlles cal tombar per dificultar el joc al rival”, explica Jordi Barbé, president del Club de Bitlles de Cerdanyola.

“És un joc que t’obliga a fer càlculs ràpids i pensar estratègies. Va molt bé per a la gent gran, perquè estimula el cervell, i també per a infants en edat escolar, ja que reforça el càlcul mental”, afegeix Barbé, que també és catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Un esport apte per a totes les edats i capacitats

La gran virtut del Mölkky és la seva accessibilitat. No cal una gran forma física ni una edat concreta per jugar-hi. A diferència de les bitlles catalanes, que requereixen força física, les peces i la fusta que es llança per tombar-les pràcticament no pesen res, fet que en facilita l’accessibilitat.

Barbé i Legua, amb una bitlla finlandesa i una catalana

Barbé i Legua, amb una bitlla finlandesa i una catalana

 

A Cerdanyola, hi ha equips formats per persones de 10 a 85 anys, i a Badalona hi juga la primera persona invident de Catalunya, que s’orienta per sons i compta els passos per fer llançaments sorprenentment precisos. També hi participa una jugadora en cadira de rodes.

Les bitlles finlandeses desperten l’interès de les escoles

La inclusivitat va quedar palesa en la jornada oberta que es va fer al Parc del Xarau, on tothom que passejava pel parc va poder jugar, des de famílies fins a gent gran.

“Hem vist que és molt integrador perquè pot jugar-hi qualsevol persona, també persones amb discapacitat”, explica Maria Ibarz, professora d’educació física d’institut, que va participar en la jornada junt amb la també mestra Alba Villa.

Torneig obert de bitlles finlandeses a Can Xarau

Torneig obert de bitlles finlandeses a Can Xarau

 

La proposta ha despertat interès entre el professorat d’educació física, després que els organitzadors fessin extensiva la invitació a jugar a través del Consell Esportiu del Vallès Occidental.

“Ens ha agradat molt. És un joc que es pot començar a jugar amb cinc anys i, deixant de banda la part física, que és poc exigent, té molts valors: és lúdic, promou la cohesió i és inclusiu”, valora Ibarz, després de passar el matí jugant a l’exhibició.

Dels tastets als campionats: consolidar l’afició

La jornada va ser una primera mostra pública després de l’exhibició inaugural a la Festa Major de Sant Martí. La intenció del Club de Bitlles de Cerdanyola és organitzar tastets de Mölkky de manera regular els caps de setmana al matí al Parc del Xarau.

En aquest espai, es van inaugurar el novembre passat les primeres pistes municipals, situades entre el frontó de Can Xarau i les cistelles de bàsquet del parc.

Malgrat que la instal·lació no és apta per a campionats —la manca d’espai impedeix que hi juguin més de 15 persones de forma simultània—, les cinc pistes de bitlles s’han convertit en pocs mesos en el centre neuràlgic dels entrenaments bitllaires a la ciutat.

El club local hi entrena els dimarts i dijous de 9:30 a 12 h. A més, els divendres a partir de les 18 h també s’hi duen a terme entrenaments federatius així com activitats de portes obertes destinades a infants i persones interessades.

El pròxim 18 de maig, el parc del Xarau acollirà la jornada final del Campionat de Tercera Divisió de Bitlles Catalanes de Barcelona, en què participa el club local. Amb equips federats a diverses categories —i amb només tres anys de trajectòria—, els cerdanyolencs han situat un equip a primera divisió de Barcelona, un segon equip a segona divisió i un tercer, a tercera.

Una passió compartida que creix

Els clubs fundadors de l’Associació Catalana de Bitlles Mölkky treballen per organitzar el primer Campionat Ciutat de Cerdanyola, després d’haver celebrat el primer campionat internacional de Mölkky a Badalona el 2024.

Tothom pot jugar a les bitlles finlandeses, més lleugeres que les catalanes

Tothom pot jugar a les bitlles finlandeses, més lleugeres que les catalanes

 

Però més enllà de convocar grans esdeveniments esporàdics, la voluntat implica generar afició i “massa social”“Defugim "l’estratègia de la llagosta", no volem fer un campionat i després marxar; volem que la gent s’ho passi bé, que descobreixi el joc, hi torni, que es quedi”, insisteix Barbé.

De l'afició casual a l'objectiu federatiu

La fundació de l’Associació Catalana de Bitlles Mölkky parteix de la passió compartida de dos apassionats de les bitlles: el cerdanyolenc Jordi Barbé i Joan Legua, fill de Cerdanyola i president del Club de Bitlles Els Tèrmits de Llefià, de Badalona.

Tots dos, jugadors habituals de bitlles catalanes, van descobrir el Mölkky per casualitat: el primer a través del seu fill i el segon en un càmping durant les vacances. Després van coincidir en un campionat, on van compartir l’afició acabada de descobrir i de seguida van veure-hi potencial.

Un cop fundada l’Associació Catalana de Bitlles Mölkky, amb la qual volen expandir la pràctica d’aquest joc a escoles, places i entitats d’arreu de Catalunya, lluiten ara per aconseguir el reconeixement oficial com a esport dins la Federació Catalana de Bitlles.

Una tradició catalana que es modernitza

A Catalunya es juga a les bitlles des de l’any 1317, segons les referències localitzades en documents del monestir de Poblet, relata Barbé. Durant el franquisme, el joc va ser prohibit amb l’excusa que als pobles es feien juguesques.

A partir dels anys vuitanta del segle passat es va començar a recuperar, i actualment hi ha 200 clubs de bitlles a Catalunya, entre ells el de Cerdanyola i el de Badalona. És habitual jugar lligues per equips i participar en competicions individuals, i hi ha molta tradició.

En canvi, les bitlles finlandeses, d’origen nòrdic i amb molta afició a països com França o Finlàndia, són encara unes grans desconegudes al nostre territori malgrat les seves virtuts. Una situació que Jordi Barbé i Joan Legua s’han proposat capgirar.

Els promotors de l'Associació catalana. Foto: Cedida

Els promotors de l'Associació catalana. Foto: Cedida

Més info: Cerdanyola ja disposa de pistes de bitlles catalanes

Més info: El Club de Bitlles Cerdanyola guanya la Lliga de Bitlles Catalanes de la 3a divisió de Barcelona

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.