L'Església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes és una de les esglésies que cada tercer diumenge de cada mes es pot visitar de 10 a 14h.
Durant les portes obertes, compta amb una jornada de visites comentades en petits grups a l'exterior a l'església mil·lenària
de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. El temple que va anar canviant al llarg dels segles a mesura que els habitants de la parròquia de les Feixes adoptaven noves formes de viure.

Cada tercer diumenge de mes es fan visites guiades. Foto: Marc Mata
Una església del segle XII i XIX
Tot i que dades oficials detallen que és un temple del segle XII i XIX, hi ha referències documentals que evicencien l'existència d'un edifici en el segle X. Entre els anys 1624 i 1868, segons dades oficials, inclïa una part de l'actuañ municipi de Montcada i Reixac amb l'església de Santa Engrácia.
Es tracta d'una església d'una sola nau de planta rectangular coberta amb volta de canó i teulada a dues vessants. L'absis és de planta semicircular i cobert amb volta de quart d'esfera. Tant la nau com l'absis són els originals, en canvi hi ha dues capelles laterals, la sagristia i una petita estança prop de la pica baptismal que corresponen a una modificació posterior. Els paraments de l'edifici són llisos tant per dins com per fora, només hi ha dos fragments de cornisa a cada costat de la nau. L'aparell dels murs és de pedres de riu trencades i disposades en filades horitzontals. A les cantonades hi ha carreus grans ben treballats. Al mur de ponent s'alça un campanar d'espadanya amb dues obertures.
Pertany al primer període romànic i per la seva estructura es pot classificar dins de les esglésies d'una sola nau i un absis. El treball de la pedra i la manca d'ornamentació fan pensar que es tracta d'un edifici del segle xii, tot i que la porta és de forma rectangular amb una inscripció de l'any 1577, fruit d'una reforma posterior. En els seus voltants hi varen ser practicades sepultures de tipus olerdolà, amb la diferència d'ésser excavades a terra en lloc d'obertes a la roca. L'altar major és del S.XVII i el sagrari del S.XVIII.

L'altar de l'església. Foto: Marc Mata
Estava decorat amb una pintura romànica que actualment es troba al Museu Diocesà de Barcelona. A principis del segle xx, la façana es va remodelar incorporant decoracions neogòtiques i eixamplant el campanar.
A l'edat mitjana era una parròquia amb pocs recursos i feligresos, però va viure un període de prosperitat durant la segona meitat del segle xv i fins al segle xvii, relacionada amb l'adquisició de masies del terme per ciutadans de Barcelona. És en aquesta època quan es va realitzar certes modificacions que van transformar l'aspecte original de l'edifici romàntic, afegint-hi dues capelles laterals per donar-li forma de planta de creu llatina, cobrint l'absis amb un retaule, construint una sagristia i modificant la decoració interior, així com alçant l'espadanya.
Més de 500 persones han visitat el que portem d'any l'Església de Sant Iscle
Pel que fa a les dades d'aquest 2025, dels tercers diumenges de mes, que és quan obrim l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes ha tingut entre gener i juliol un total de 556 visitants. Això representa una mitjana de 79,4 visitants.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.