El 17% dels matrimonis a Cerdanyola passen per l'esglèsia

L'any 2018 a Cerdanyola hi va haver 176 nous matrimonis, un 43% menys que 20 anys enrere

Menys del 20% dels matrimonis que es van celebrar a Cerdanyola del Vallès l'any 2018 van passar per l'església catòlica. Tot i que no és el percentatge més baix dels últims anys, es fa evident la disminució de l'arrelament religiós dels casaments dels darrers vint anys: l'any 1998 el 67% dels matrimonis va ser religiós catòlic, davant del 17% de 2018, segons dades de l'Idescat.



43% menys de casaments que fa 20 anys


L'any 2018 a Cerdanyola hi va haver 176 nous matrimonis, un 43% menys que 20 anys enrere. La baixada de casaments ha disminuït de forma global, i Cerdanyola no ha esquivat aquesta tendència amb una baixada més o menys constant. Des de 1998, quan es van produir 308 matrimonis, el total de casaments a la ciutat no ha tornat a superar la franja dels 300. Des d'aleshores, la caiguda ha estat constant però amb algun repunt tímid. L'any 2013, el total de matrimonis va tornar a pujar fins a arribar als 216 casaments l'any 2016. L'any següent, la corba va tornar a baixar fins als 176 registrats l'any 2018.

En comparació amb els municipis veïns, Cerdanyola ha patit una de les baixades més grans. A Ripollet, fa 20 anys hi havia un 38% més de casaments que l'any 2018. A Montcada i Reixac la baixada ha estat del 14% en les darreres dues dècades i a Sant Cugat del Vallès de l'1,8%.

 

 


 

Menys matrimonis religiosos

El percentatge de matrimonis que passen per l'església a Cerdanyola és més alt que la mitjana catalana, que se situa en el 9%. Tot i això, el canvi de tendència és clar en els últims vint anys. L'any 1998, 207 parelles es van casar per l'església catòlica, mentre que l'any 2018 ho van fer només 30.

El mossèn de l'Esglèsia de Sant Martí, Mn Joan Carles assegura que són conscients d'aquesta davallada. Mn Joan Carles assenyala, entre altres factors com la crisi econòmica, la pèrdua de compromís i la por a què comporta un matrimoni: "Hi ha una crisi de compromís, vivim una època de pensament fràgil". El mossèn de Cerdanyola explica que en els cursos matrimonials que imparteixen es troba, cada cop més, amb la paraula "por": "La por està cada cop més present, abans ho veien com una oportunitat". 

Mn Joan Carles, qui també es mostra preocupat per la baixada de la natalitat, considera que no s'ha de veure la situació "com un problema, sinó com una oportunitat". D'aquesta nova realitat dels matrimonis catòlics, Mn Joan Carles també extreu un balanç positiu: "Les persones que es casen ara reflexionen molt més que abans. Hi ha un desig de crear les coses de forma diferent i amb més profunditat i preparació". 

En comparació, els matrimonis exclusivament civils han augmentat: en dues dècades s'ha passat de 97 matrimonis a 145. A banda d'aquests dos tipus de matrimonis, l'Idescat també registra els casaments d'una altra religió, que acostumen a ballar en xifres de 2, 1 o zero casos.