Cerdanyola del Vallès ha commemorat un any més el 25 de Novembre, el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, amb una matinal a la plaça de l'Abat Oliba. Les entitats Dones per la Igualtat i Cerdanyola Educació Feminista han treballat conjuntament amb altres entitats i la ciutadania per a elaborar un mural a terra en record de les 94 dones assassinades a mans d'un home aquest any a Espanya: pedres amb cada nom han format la paraula "Ni una més". Les entitats han extret la dada de feminicidis al web feminicidio.net que recull també els assassinats no oficials.
Cerdanyola Educació Feminista al 25-N de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora MO
Inici amb activitats infantils
A partir de les 10 h l'acte ha estat governat per la participació infantil que ha participat en la pintada de murals i en un pinta-cares amb dissenys feministes.
25-N de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora MO
"Data vermella al calendari"
A partir de les 11.45 h l'acte ha pres un to menys distès i s'ha donat pas als parlaments. La regidora d'Igualtat i Feminisme, Andrea Borrego, ha recordat a serveis que operen a Cerdanyola com el SIAD, que ofereix una atenció integral i personalitzada a les dones que hagin patit o que puguin estar patint violència masclista. També s'ha referit al 25-N com una "data roja al calendari" i ha mencionat la importància de la coeducació com una eina "principal" perquè les relacions entre les persones siguin "sanes i lliures de violència". A més, ha motivat a les cerdanyolenques a "picar la nostra porta" sempre que ho necessitin.
25-N de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora MO
Teatre sobre les relacions tòxiques
Precisament el tema de les relacions sanes ha protagonitzat la representació teatral que tot seguit ha tingut lloc. Tres joves adolescents de l'aula de teatre de l'Ateneu han posat sobre la taula els problemes que turmenten les noies que travessen una relació tòxica en què la seva parella les enganya o té comportaments violents. Casos en què la víctima acostuma a justificar aquestes actituds amb l'excusa de "ha canviat". També s'ha aportat la dada que el 90% d'adolescents i joves es troben en una relació tòxica i que només el 40% ho detecten.
Representació teatral al 25-N de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora MO
L'origen del 25-N
A continuació, Dones per la Igualtat ha procedit a la lectura del manifest del 25-N de 2023. En primer lloc, ha fet referència a l'origen d'aquesta commemoració, l'any 1960 amb l'assassinat de les germanes Mirabal a República Dominicana "a mans del règim de Rafael Leónidas Trujillo". D'aquesta tragèdia el discurs procedia amb positivisme, assegurant que "a poc a poc la defensa dels drets humans està guanyant la partida", però que encara falta erradicar les violències menys visibilitzades com la vicària (de fills o filles a mares), la laboral, la digital o la psicològica. El manifest ha tancat amb un missatge de "compromís incansable" per la defensa de la justícia de gènere.
Lectura del manifest del 25-N de 2023 de Cerdanyola a càrrec de Dones per la Igaultat. FOTO: Nora MO
Reivindicació amb la música
L'última part de l'acte ha estat governada per la música, un art que per a Cerdanyola Educació Feminista "permet unir-nos en un sol cant" i remar per la transformació social. Primer, Georgina Ivaseta ha deixat tothom astorat amb la contundent lletra de la cançó Se portaba mal de Mon Laferte y Kany Garcia, la història d'una dona que té l'esperança que el seu marit canviarà i acaba morta. La frase final “la culpa es del hombre pero también mia” va encendre en el públic una coresponsabilitat per l'envara persistent la violència masclista.
🎶 Georgina Ivaseta i la Coral Dones per la Pau canten “Canción sin miedo” amb tot el públic. El moment més emotiu de l’acte. #25N #Cerdanyola pic.twitter.com/X6ERuyAbgj
— TOT Cerdanyola (@TOTCerdanyola) November 25, 2023
La cirereta final l'ha posat la Coral de Dones per la Pau que ha interpretat primer La puerta violeta de Rozalén i després Canción sin miedo de Vivir Quintana. En concret la segona ha acabat d'animar la cinquantena d'assistents a cantar conjuntament una lletra difícil de no parar-hi atenció. Una crítica als governs i a la societat per permetre cada any més dones mortes i un crit d'apoderament: "Que resuene fuerte, nos queremos vivas". Les dones han estat acomiadades amb una gran ovació.
25-N de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora MO
25-N de 2023 a Cerdanyola. FOTO: Nora MO
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.