25N: Cerdanyola reivindica el final de les violències masclistes

Aquest 25 de novembre a les 19 h es llegirà el manifest de forma virtual

Cerdanyola del Vallès es mobilitza contra les violències masclistes, tot i que de forma virtual, amb un seguit d'activitats en el marc del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes, que es commemora aquest 25 de novembre. A les 19 h, es llegirà de forma virtual el manifest contra les violències masclistes i tot seguit s'emetrà una actuació teatral.

 

Exemple a l'àmbit esportiu cerdanyolenc

A les 19 h, un grup de jugadores del Club Handbol Cerdanyola llegiran el manifest contra les violències masclistes. el club d'handbol cerdanyolenc és protagonista enguany pels plans d'igualtat i abordatge de les violències masclistes que han elaborat eaquesta temporada. Tot seguit s'emetirà l'actuació teatral de Pamela Palenciano titulada No solo duelen los golpes. "És un mònoleg que parteix d'una part personal i va fins la política com una forma de transformar els models d'amor romàntic masclistes", defineix Palenciano.

 

Més activitats

El dijous 26 de novembre es farà una jornada de formació per a professionals i entitats sota el títol "Fem visible allò invisible. La violència masclista envers les dones amb diversitat funcional.

El mateix dijous, es faran dues activitats més. Primer, una xerrada sobre ciberviolències organitzada pel Safareig i el Grup de Dones Feministes de Cerdanyola. El dijous 3, es projectarà al Teatre Ateneu la pel·lícula 'Papicha, sueños de libertad' amb l'organització del Cineclub Xiscnèfils.

A més, durant diferents dies es podrà accedir a la campanya virtual 'Gaudim de l'amor' en la qual es desmuntaran mites de l'amor romàntic. També es podrà seguir el cicle de lectures de relats de dones de Cerdanyola sota el títol 'Història per dir prou a la violència'. L'activitat està organitzada per la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada i es podrà seguir a través de les seves xarxes socials.


Consulta aquí el programa complet. 

 

Cauen les denúncies per la pandèmia

Els Mossos d'Esquadra han rebut 10.567 denúncies per violència masclista durant aquest any, el que suposa un 4,8% menys que l'any passat a tot Catalunya. La inspectora Montserrat Escudé ha explicat que les limitacions de mobilitat per la pandèmia de la covid-19 "van dificultar que les víctimes fessin el pas per anar a una comissaria a denunciar". 

Durant el mateix període 8 dones i una nena de 3 anys han estat assassinades per parelles, exparelles i el seu pare. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que en 5 de les 9 morts l'entorn més proper "coneixia perfectament" la situació de violència masclista i malgrat això no s'havia denunciat. Només una havia presentat denúncia i cap tenia una ordre vigent de protecció.

La pandèmia i l’aplicació de mesures restrictives del moviment com el confinament domiciliari i la limitació en els desplaçaments han incidit en la capacitat de denunciar de les dones que pateixen situacions de violència masclista. Així, les dades mostren que durant el confinament domiciliari dels mesos de març i abril, el nombre de denúncies va patir un descens del 34,15%. El número de telèfon per demanar ajuda en cas de violència masclista és el 016.

 

On adreçar-se a Cerdanyola

Cerdanyola del Vallès compta amb diferents serveis i espais d'atenció a víctimes de violència masclista. Per una banda, hi ha el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), on s'ofereix informació i atenció a les dones de la ciutat a través de diferents serveis:

  • Servei d’informació i acollida.
  • Servei de consultoria per a dones.
  • Servei d’atenció psicològica a dones que pateixen violència masclista.
  • Servei d'assessorament i seguiment jurídic a dones
  • Servei d’atenció a filles i fills.

Tots els serveis del SIAD són gratuïts i cal demanar cita prèvia. El servei té al seu al Carrer de les Belles Arts, 19 i es pot contactar a través del telèfon 935 921 647 i el correu electrònic dones@cerdanyola.cat.

A la ciutat també treballa el Servei d'Atenció Integral LGTBIQ (SAI), on s'ofereix acompanyament i atenció de proximitat a les persones LGTBIQ+ (Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, Queers i més) que pateixin o estiguin en risc de patir qualsevol forma de discriminació i/o violència LGTBIQ+fòbica. El SAI comparteix seu i telèfon amb el SIAD però té un correu electrònic diferent: lgtbiq@cerdanyola.cat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.