27 restaurants donaran protagonisme al bacallà

Del 23 de febrer fins el 4 de març el sector gastronòmic de Cerdanyola celebra la dotzena edició de la Setmana del Bacallà. Amb un augment de bars i restaurants participants respecte l'any passat, s'oferiran plats diferents amb un element comú: el bacallà

L'interior d'un dels restaurants cerdanyolencs
L'interior d'un dels restaurants cerdanyolencs | Cedida

 

 

 

Del 23 de febrer fins el 4 de març, el bacallà serà el protagonista de les cartes dels restaurants de Cerdanyola. Un any més, arriba la Setmana del Bacallà en la seva dotzena edició amb un augment de locals participants.

 

Enguany, 27 bars i restaurants oferiran plats centrats en el bacallà. Durant els deu dies que duren les jornades que impulsa el Gremi d'Hosteleria, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cerdanyola, els restaurants accepten el repte de dissenyar plats i menús diferents però amb l'element comú del bacallà. L'objectiu, destaquen des del Gremi, és promocionar un producte que s'ha revaloritzat.

 

Plats per tothom

 

 

  

La diversitat entre els bars i restaurants que s'han unit a la celebració de la Setmana del Bacallà amplia els tipus de plats que es podran tastar. Tot i que les jornades no es plantegen com un tast de cuina, els restauradors animen a que durant els dos caps de setmana que inclou la celebració, el públic pugui apropar-se a establiments diferents.

 

 

  

Cada restaurant tindrà llibertat per dissenyar les receptes i oferiran un mínim d'un plat amb bacallà els dies laborables, i cinc elaboracions mínimes durant el cap de setmana. Amb aquest plantejament, els restauradors intentaran innovar amb les receptes i apropar-se a un públic més divers. Per exemple, creen plats originals que cridin l'atenció dels nens, que per tradició, tenen menys interès en els plats de peix.

 

De menjar "dels pobres" a producte gourmet


Escollir el bacallà d'entre tots els aliments existents no és casualitat. La iniciativa de crear una setmana centrada en aquest producte té la motivació de promocionar un tipus de peix que ha passat de considerar-se "el menjar dels pobres" i cuinar-se a les cases a arribar a tenir preus alts. L'augment de preu, però, també és degut a un increment de la qualitat del producte, tal com destaquen els mateixos restauradors.


L'època en que se celebra anualment la Setmana del Bacallà coincideix amb el mes en que arriba als mercats el tipus de bacallà millor valorat: l'skrei. Aquest cotitzat peix procedeix del Mar de Noruega i només està disponible des del mes de febrer fins a finals del mes de març.

Objectiu: recuperar tradicions


La Setmana del Bacallà va sorgir amb una motivació clara de reviure el costum de cuinar aquest producte a les cases. En aquells inicis, primer van ser els restaurants qui van ser els primers  en sumar-se a la iniciativa. Amb el pas de les edicions, s'hi han afegit bars i locals cada cop més diversos. De fet, des de l'organització celebren que els nous restauradors de Cerdanyola s'engresquin amb jornades d'aquest tipus

 

Restaurants de la Setmana del Bacallà


Ca L'enric
El Bon Àpat
Tast & Gust
Shapó
Art & Pintxos
El Racó de la Plaça
Malagrapa
Bar La Pizzeria Solé Rossonero
Can Vidal 3
Tanino
El Tapeo
La Petanca
El Bar De L'ateneu
Cap i Cua
Tito Carlos
Can Valldaura
El Viejo Roble
Bar Alaska
Los Abetos
Cinnamon
La Philomena
Casa Andreu
Bar Grau
Els Cargols
Via Cana
Taps i Tapes
Restaurant Bosc Tancat