36 excursions per conèixer l'entorn natural del Vallès Occidental

Les rutes es poden fer a peu, en bicicleta o a cavall i hi ha de diferents dificultats i durada

El Consell Comarcal del Vallès Occidental compta amb un perfil a Wikiloc on es poden trobar 36 excursions per fer a peu, en bicicleta o a cavall per descobrir l'entorn natural dels 23 municipis de la comarca. Hi ha propostes de diferents nivells, dificultat i durada. Algunes es poden fer completament per Cerdanyola, i altres a municipis propers com Montcada i Reixac, Sant Cugat, Terrassa, Sabadell o Rubí. 

A través del perfil Viu el Vallès es pot escollir entre una gran diversitat de rutes que, a més, estan georeferenciades i tenen els punts d'interès (waypoints) assenyalats. Els itineraris es mostren sobre mapes i a part de la descripció de la ruta i l’entorn, es disposa d’informació sobre distància, dificultat, perfil altimètric, etc.

Ruta per Cerdanyola

Una de les rutes que es poden fer per Cerdanyola és la que fa un recorregut des de la Vall de les Feixes fins al Forat del Vent de Collserola.

Captura de pantalla 2023 01 20 a les 17.35.25

La vall de les Feixes és un dels paratges naturals i històrics més importants de Cerdanyola. Passejant per aquesta vall de la serra de Collserola es poden veure camps de conreu, erms, boscos i trobar masies i cases de pagès, una església, uns ermita i fins i tot un aqüeducte. Un patrimoni molt ric de la relació al llarg de mil·lennis entre els éssers humans i el medi natural.

Sortim de la caseta d’informació del Parc de la Riera i prenem el camí de Can Catà que s’endinsa cap a la serra de Collserola. Travessem la riera de Sant Cugat i passem per sota d’una de les arcades de l’aqüeducte de Canaletes; una construcció feta de maó vist que probablement formà part d’un sistema de canalització de diversos quilòmetres que, travessant Collserola, transportava l’aigua des del Vallès fins a Barcelona.

Camí de Can Catà. FOTO: Mónica GM

Camí de Can Catà. FOTO: Mónica GM



A mà dreta ens queda la masia de Canaletes, un antic mas del s. XVI-XVII. Davant mateix de la masia es troba l’ermita barroca de Santa Maria de les Feixes. Al seu voltant es troben les restes d’una vila romana. Continuem cap a Can Catà i deixem una bifurcació a la dreta que porta a Can Codina, una masia refeta els anys 40 i que hom diu que antigament havia estat refugi de bandolers.

Continuem vorejant els camps de conreu i ens anem endinsant en un bosc típic mediterrani, amb barreja de roures, alzines i pins, amb un dens sotabosc. La pista travessa el torrent de Can Coll, també conegut amb el nom de torrent de Can Codina. Després de deixar dues pistes que marxen per la dreta arribem a Can Catà. És una masia d’estil barroc, envoltada per un magnífic jardí. A l’altre costat del camí el bosc ha estat declarat reserva natural del Gran Bosc i entre els arbres s’amaguen alguns pins centenaris. Aquesta reserva està oberta al públic el primer i el tercer diumenge de cada mes. Una mica més endavant trobem l’església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes, d’una nau i un absis i un esplèndid campanar d’espadanya.

Mirador del Forat del Vent. FOTO: Wikiloc

Mirador del Forat del Vent. FOTO: Wikiloc



Continuem pel camí de la dreta paral·lels al torrent de Sant Iscle. Poc després de passar el mas de Can Lloses, quan el camí fa un revolt molt pronunciat a l’esquerra, marxem recte per un senderó tot seguint les marques blanques i vermelles de GR. Al cap d’uns 50 metres deixem una pista a l’esquerra i un sender que marxa a la dreta i avall. Continuem amunt, remuntant el torrent fins arribar a un sender una mica més ample que prenem a ma esquerra. Arribem a una pista més ampla que seguim a la dreta i que en pocs metres ens porta al Forat del Vent, un espectacular mirador sobre Barcelona i el Vallès. Un cop allà seguim la pista cap a ma dreta en direcció oest fins a trobar per ma dreta la pista que va cap a la serra d’en Ferrer i Can Catà, que haurem de seguir en direcció nord resseguint la carena de la serra d’en Ferrer.

Més endavant deixarem a l’esquerra la pista que va cap a Can Catà, tancada al pas per ser una reserva natural, i seguirem davallant suament fins a enllaçar amb el camí que hem utilitzat en el nostre ascens fins al Forat del Vent. Desfent el camí que hem fet a l’anada, arribarem de nou a la població de Cerdanyola, punt d’inici del nostre itinerari.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.