8M: Cerdanyola demana seguir amb la lluita per la igualtat

Elena Jaumandreu i la ciutadana ucraïnesa, Olga Shvydka, han fet la lectura del manifest

Cerdanyola del Vallès encara un nou 8 de març, Dia Internacional de la Dona, amb reivindicacions i activitats educatives i festives. Després de l'acte central que es va celebrar el dilluns 7, la jornada d'aquest dimarts a la plaça Francesc Layret comptarà amb activitats dels instituts i una concentració convocada per Cerdanyola Educació Feminista amb actuació de Batúcamela i dels Castellers de Cerdanyola.

A les portes del 8 de març, el Dia Internacional de la Dona, Cerdanyola va acollir l'acte central de les activitats del 8M durant la tarda de dilluns 7 de març. A l'esdeveniment del dia 7 va participar la cantautora Pilu Velver per preparar el terreny amb la seva música íntima i amb molta reivindicació. Però el plat fort de l'acte va ser la lectura del manifest del 8M 2022, a càrrec de la muntadora cerdanyolenca i guardonada amb la Creu de Sant Jordi, Elena Jaumandreu, i Olga Shvydka, una ciutadana ucraïnesa resident a Cerdanyola. Les activitats del 8M s'allarguen tot el mes de març.

Una cinquantena de persones aproximadament van assistir a l'acte celebrat a la Plaça Francesc Layret, que durant el matí de dilluns va ser decorada pels participants en el taller d'acció artística "El fil de les dones". El missatge principal que es va transmetre amb la lectura del manifest és que hi ha hagut avenços, però encara queden molts drets a reclamar per a les dones. 

Un 9,4% de desigualtat laboral a Espanya

Durant la lectura del manifest, es van donar diversos exemples per mostrar que el masclisme continua assetjant la societat. Va recordar que encara existeixen desigualtats de pes més enllà dels micromasclismes, un tipus de masclisme més volàtil o difícil de detectar. És un exemple l'assignació a les dones de feines de cures poc remunerades de poc valor social, a més de la segregació en el mercat laboral amb sous més baixos. 

No cal anar gaire lluny en el temps per detectar aquesta desigualtat. Segons dades de l'Eurostat, l'agència estadística de la Unió Europea, les dones van cobrar de mitjana un 13% menys que els homes durant l'any 2020. La dada fa referència al salari brut mitjà per hora. Espanya es troba per sota de la mitjana europea, amb una desigualtat del 9,4%.

És cert que aquesta bretxa salarial tendeix a escurçar-se any rere any: entre els anys 2012 i 2020, la desigualtat salarial a Europa ha passat d'un 16,4% a un 13%. Els països de la Unió Europea amb una bretxa salarial més accentuada són Letònia (22,3%), Estònia (21,1%), Àustria (18,9%) i Alemanya (18,3%). En canvi, els països amb menys desigualtat de sous entre homes i dones són Luxemburg (0,7%), Romania (2,4%), Eslovènia (3,1%) i Itàlia (4,2%).

"El feminisme és per a tothom"

El text tracta també el tema de com el patriarcat continua viu a la societat i impregna els diferents àmbits de la vida amb "jerarquies, desigualtats i discriminacions que són alhora la base de les violències masclistes", focalitzant l'humor com un dels factors que encara facilita la misogínia. També s'ha fet menció en el manifest de la pressió estètica a què les nenes es veuen sotmesses per tal de ser acceptades.

Elena Jaumandreu, la ciutadana ucraïnesa Olga Shvydka i la regidora Gloria Urbano, en l'acte central del 8M. FOTO, Nora Muñoz Otero

Elena Jaumandreu, la ciutadana ucraïnesa Olga Shvydka i la regidora Gloria Urbano, en l'acte central del 8M. FOTO, Nora Muñoz Otero

Així, el manifest és clar en les seves reclamacions: "Acabar d'una vegada amb les injustícies distributives i reconeixement i assegurar la paritat i l'igual valor de la veu de les dones en la participació en totes les esferes", ha entonat Elena Jaumandreu. La muntadora també ha recordat la importància que els homes participin activament de la reivindicació feminista, tancant la seva part del discurs amb la frase: "El feminisme és per a tothom". 

"Un nova forma de fer política"

La ciutadana ucraïnesa resident a Cerdanyola, Olga Shvydka, ha fet la lectura de la segona part del manifest, on ha destacat l'essencial paper de les institucions per l'avenç del moviment feminista. Ha destacat la importància dels departaments d'igualtat, dels programes d'igualtat o de les regidories de feminismes com una alternativa a la "lògica sectorial amb què s'han identificat les polítiques d'igualtat". 

Shvydka ha destacat dos objectius principals: resoldre les necessitats pràctiques com posar el focus a les feines cures o en els usos de temps, i impulsar canvis estructurals per erradicar, per exemple, la bretxa salarial. Les polítiques públiques han d'estar enfocades en aquests dos objectius, i en posar la vida en el centre, segons el manifest. En definitiva, "una nova forma de fer política", a partir de la interlocució real amb les entitats socials. 

Actuació de Pilu Velver

Abans i després de la lectura del manifest, la cantautora Pilu Velver va regalar la seva música als assistents a l'acte, interpretant cançons del seu repertori amb un to reivindicatiu. 

Pilu Velver actuant durant l'acte central del 8M de 2022. FOTO: Nora Muñoz Otero

Pilu Velver actuant durant l'acte central del 8M de 2022. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les lletres que la cantant va interpretar serveixen per apoderar la dona i trencar amb tabús , com és el cas de la menstruació i l'estereotip que les dones estan de mal humor quan menstruen. Pilu Velver ho nega a crit de: "No estem boges, som cícliques". En una altra cançó, la cantant fa una metàfora amb la caverna de Plató per enviar un missatge d'esperança: "Vam créixer en la foscor, tard o d'hora esclatarà la rebel·lió". 

Performances dels IES al 8M

L'acte central o la cursa-caminada feminista de dissabte passat han donat el tret de sortida a una trentena d'activitats que Cerdanyola té preparades durant el mes de març. Pel que fa a l'activitat del mateix 8 de març, l'alumnat dels instituts de Cerdanyola han preparat unes performances i un taller de micromasclismes que es faran entre les 11.30 i les 14.30 h a la Plaça Francesc Layret. 

Per davant, estan programades activitats de teatre, cinema, xerrades, esport, entre d'altres. En el link a continuació es pot consultar el programa complet:

Més info: PROGRAMACIÓ: Activitats del 8 de març 2022

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.