8-M: Música i reivindicació amb l'acte central del Dia Internacional de les Dones

El diumenge 8 de març s'ha celebrat l'acte central per commemorar el Dia Internacional de les Dones amb la lectura del manifest i el concert solidari 'Infinitament dones'

El diumenge 8 de març, Cerdanyola del Vallès ha celebrat l'acte central del Dia Internacional de les Dones del 2020 al Teatre Ateneu. Les regidores de l'Ajuntament de Cerdanyola han realitzat la lectura del manifest institucional i s'ha celebrat el concert solidari de la Coral Dones per la Pau 'Infinitament dones'

Les regidores Pepi Rivera, Glòria Urbano, Carme Pina, Sonia Rodríguez, Vera Sánchez i dues membres del sindicat de CCOO de Cerdanyola han estat les encarregades de fer la lectura del manifest institucional. El text ha tornat a reclamar la igualtat laboral i la dignitat salarial, així com la sostenibilitat de la vida, sent la igualtat de gènere el centre del desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030. 

La societat es troba immersa en un nou cicle d'auge del moviment feminista arran de la vaga general del 2017, que va marcar un precedent, implicant a més de 50 països i promovent mesures altament transformadores: "les polítiques feministes s'han desbordat arreu com una tanca d'oli poderosa i lila", s'ha manifestat. Tot i així, "la realitat ens ensenya que encara tenim molt de camí per recórrer atès que el canvi real és desesperadament lent".

Cerdanyola del Vallès s'ha declarat municipi feminista arran de començar a aplicar un seguit de mesures radicals. A més, "el món local sempre és capdavanter en atendre les necessitats immediates i palpadores de les realitats quotidianes". Des de les institucions públiques, es vol "construir una societat on tothom pugui gaudir de les mateixes oportunitats, on es pugui gaudir d'espais públics i privats lliures de violències i on els homes i els nens no siguin educats amb masculinitats opressives". 

El text també ha volgut remarcar la importància d'aplicar aquestes mesures radicals davant l'avenç de l'extrema dreta i les seves propostes agressives amb els drets de les dones: "des dels nostres pobles i ciutats hem d'alçar la veu i articular una resposta impecable que sigui capaç de vèncer el seu discurs tòxic tal com hem fet les dones en altres moments de la història". 

En el marc d'aquesta commemoració s'ha reivindicat que ja és l'hora de que la igualtat sigui una realitat i que, com deia Angela Davis, "el feminisme és la idea radical que sosté que les dones són persones". 

Seguidament ha començat el concert solidari de la Coral Dones per la Pau, dirigit per Contxi Gil. La Jove Orquestra de Cerdanyola, dirigida Borja Mascaró, també ha col·laborat amb unes peces finals que han tocat juntament amb la Coral. Rosa Creus, de la Plataforma Cultural de Dones ha agraït la donació solidària que ajudarà a l'associació a obtenir millors aparells tècnics per donar millors serveis. 

Glòria Urbano, regidora de feminisme i LGTBIQ+, des de l'escenari ha manifestat: "Avui creem llaços ferms per tenir una societat més justa a través de la música. Avui més que mai alcem les veus, proclamem la nostra força i reivindiquem sempre els nostres drets per una societat igualitària". Durant el concert també s'han llegit alguns versos de Maria Mercè Marçal, un símbol de la cultura feminista.