Apicultura en temps de confinament: el negoci avança malgrat la crisi sanitària

Encara que el coronavirus també hagi passat factura al sector, els productors de mel han trobat canals de distribució alternatius

L'apicultura, una activitat que fins al moment s'havia vist amenaçada per la vespa asiàtica, ara s'enfronta a una bestiola molt més gran: el coronavirus. Les Nostres Abelles, projecte dedicat a l'apicultura artesana i de proximitat amb abelles transhumants de Collserola, ha vist reduït el seu volum de vendes a un 20% d'ençà que va començar la crisi sanitària per la malaltia.

Pere Montes ve de La Garriga però ja fa un temps que viu a Cerdanyola i treballa com a apicultor de Les Nostres Abelles. "Per treballar amb les abelles no serveix qualsevol lloc. A la Vall de Sant Iscle, després de Can Catà, és on vaig trobar la masia indicada per treballar amb les abelles", explica.

Des de març fins a octubre les abelles recullen la mel a Collserola, els altres mesos, degut a l'hivern fred i humit que caracteritza la serra, Pere Montes es trasllada a nivell del mar. Fins al maig, el volum de vendes és alt, però l'època forta comença al setembre. A més, "les vendes al juliol i l'agost cauen en picat, així com la producció", afirma Pere.

Per això, el sector viu amb esperança la recuperació econòmica després de la crisi sanitària que, a més, ha trobat altres vies per seguir amb la venda de la mel com a producte de proximitat durant aquests mesos d'incertesa.

Un 20% menys de vendes

"L'inici de la crisi ha estat esbojarrat", explica l'apicultor. "Hi ha hagut molts canals de distribució principals que han tancat a causa de les restriccions per l'estat d'alarma". Amb el tancament dels bars, restaurants i alguns herbolaris de la ciutat, el sector s'ha recolzat en les altres vies de distribució que segueixen en funcionament.

Cada quinze dies, Les Nostres Abelles ofereix una paradeta al mercat ecològic i de proximitat a Sant Cugat. "A causa del confinament s'han perdut els clients ocasionals però, tot i això, seguim venent", explica Pere.

El negoci també ha començat amb grups de cooperatives de consum i distribuint la mel a diverses botigues d'alimentació que fan comandes. A més, també es posen en contacte amb els pagesos per portar-los les caixes per pol·linitzar.

La mel, però, "és l'únic producte que coneixem de la natura que té un grau d'humitat i de sucres concrets que permeten que l'aliment no es faci malbé i no caduqui", explica Montes. Així, els clients poden comprar-la i guardar-la sense que perdi qualitat en dos o tres anys.

El problema de la vespa asiàtica

Pere Montes destaca que el problema més greu, malgrat la crisi del coronavirus, és la invasió d'aquest insecte estranger. "La vespa asiàtica es menja les abelles, pica la fruita i colonitzen la zona".

L'apicultor explica que la solució més fàcil seria trobar els nius i desfer-los, però és una tasca difícil; els nius poden estar per tota Collserola. Així, s'estan estudiant altres formes de combatre la plaga però, fins ara, són poc eficients.

Montes ha volgut posar l'accent en què "aquests problemes tampoc no s'han d'oblidar, per molt grossos que siguin els altres".

Les abelles, les nostres amigues

"No hi ha una cultura molt estesa de l'abella", afirma Montes. "A la gent li fa pànic, i quan veuen una abella comencen a espantar-la... Això és el que fa que piquin".

L'objectiu de l'apicultor és treballar centrant-se amb el què és l'abella i ampliar el coneixement de l'insecte portant tallers a les escoles. També contribueix a la distribució de les abelles per pol·linitzar conreus ecològics.

Montes busca que la gent conegui el sector però també, de retruc, donar pes al producte català, ja que afirma que a Catalunya es consumeix molta més mel que la que es produeix i això fa que molta mel vingui de fora.