Accions de control redueixen la densitat de porcs senglars als municipis de Collserola

A les zones urbanes s'han capturat 202 exemplars, un terç menys que la temporada de caça passada

La temporada de caça 2023-2024 a Collserola ha tancat amb la caça i captura de 594 porcs senglars, actuacions de control de població promogudes pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Aquesta xifra està per sota dels 965 exemplars de l'any anterior, xifra que evidencia que la densitat es redueixen a 8 senglars per km2.

Tornada als valors prepandèmia

On més s'ha notat la reducció de captures és a les zones urbanes, on només s'han hagut de capturar 202 exemplars, un terç del total de l'any 2022. La major part dels exemplars es van capturar en ambients forestals, 87 en batuda i 305 amb aguaits nocturns. 

Amb una densitat mitjana de 8,2 senglars/km2, aquest hivern s'han recuperat els valors d'abans de la pandèmia Covid-19. I és que a partir de l'any 2020, les restriccions pandèmiques van reduir les accions de control, facilitant l'augment de població a 17 senglars/km2. 

Batudes sense cap incident

Collserola és un dels espais naturals protegits amb un nombre de visitants major, més de 5 milions l'any 2023. L'aplicació de les mesures de seguretat obligatòries en aquest espai natural implica, entre d'altres, el tancament dels camins d'accés a la zona de batuda i la disposició de persones informadores en els punts de tancament. Això ha permès que es desenvolupessin sense conflictes amb altres activitats ni cap incident de seguretat.

Actuacions concretes i coordinades

De cara a 2025, el departament implementarà un nou Pla de prevenció de danys i control sanitari d'espècies cinegètiques, que des de fa dos anys inclou accions concretes adreçades a reduir els conflictes en les zones urbanes. S'impulsen mesures de control eficaces i selectives, campanyes de divulgació sobre la problemàtica i models de governança que permetin coordinar mesures entre tots els actors.

Un exemple d'aquest nou model és la Taula del Senglar de Collserola, on es proposa per primera vegada a l'entorn metropolità dissenyar accions cinegètiques basades en la implicació dels principals actors afectats: ajuntaments, veïns, entitats ambientalistes, defensores dels animals i agràries i societats de caçadors.

Caiguda dràstica d'incidents a zones urbanes

Les poblacions de senglar han augmentat la seva presència a les zones urbanes i periurbanes de moltes ciutats de Catalunya els darrers anys. Aquestes situacions són un risc per a la salut de les persones i dels animals domèstics, d'una banda perquè poden provocar accidents de trànsit i també perquè els senglars poden ser transmissors de malalties. A més, cada vegada augmenta més el nombre de persones ferides directament.

Tot i això, durant l'any 2023 els principals municipis de Collserola han reduït dràsticament el nombre d'incidents provocats per exemplars de senglar a la via pública. Per exemple, al terme de Sant Cugat del Vallès, només s'ha hagut de capturar un únic exemplar que va arribar a les portes de l'Ajuntament, i al terme de Barcelona han estat 201, quan l'any anterior van ser 301 i 292, respectivament.

Segons Acció Climàtica, aquesta caiguda de conflictes a les zones urbanes és conseqüència de les mesures de control de la població d'exemplars habituats en zones urbanes, que podria haver trencat la transmissió d'aquest comportament en fer desaparèixer els exemplars adults. També de les accions de caça i control mantingudes durant els darrers anys.

Un condicionant natural ha estat la sequera continuada dels darrers tres anys, que ha reduït la disponibilitat d'aliment als boscos pel dèficit hídric en aquest ecosistema òptim. La supervivència de les cries durant els mesos d'estiu, encara més durs a causa de la sequera, s'ha vist segurament reduïda severament. En aquest sentit, els jardins i l'aigua al terra de les ciutats, que eren focus d'atracció de senglars, han desaparegut per la restricció del reg urbà. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.