Acollim Cerdanyola-Ripollet demana la regularització de totes les persones migrades

Al voltant de 500 entitats assenyalen els riscos i dificultats amb què es troben els persones migrades sense papers

El col·lectiu Acollim Cerdanyola-Ripollet ha anunciat que s'afegeix a la petició de 500 entitats per demanar la regularització de totes les persones migrades que viuen a l’Estat Espanyol. "L’objectiu és posar en marxa una campanya social i política que faci arribar a les administracions responsables una proposta de regularització immediata", destaquen en un comunicat conjunt. 

L'escrit posa el focus en la vulnerabilitat de les persones migrades sense papers en l'àmbit social i econòmic durant l'estat d'alarma. "Detectem com la manca d’un permís de residència desemboca sovint en una vulneració dels seus drets", expliquen i assenyalen que les persones migrades sense papers es troben amb dificultats per accedir als serveis de salut pública, dificultats econòmiques, de regularització del treball i d'habitatge o es troben amb el risc de mantenir el seu lloc de treball sense l'equipament de protecció necessari tot i estar en contacte amb persones de grups de risc. 

Les entitats que signen la petició assenyalen "les traves d’alguns ajuntaments per accedir al dret universal d’empadronament pel fet de no poder acreditar un domicili" i la impossibilitat dels migrants no regulats "d’acomplir amb els requisits legals per la seva regularització en les circumstàncies excepcionals" actuals. A més, destaquen que s'està fent "catalogació de la població segons la seva aportació al mercat laboral. Fan falta i es reclamen sanitaris, personal geriàtric, professionals de l’àmbit social....circumstància que ha portat al govern portuguès a decretar la regularització de totes les persones que tenien en tràmit la seva sol·licitud de permís de residència i al govern espanyol a agilitzar homologacions i permisos de treball per a determinats perfils".

Així, a prop de 500 entitats i col·lectius demanen suport per exigir al govern espanyol: L'empadronament d’ofici a totes les persones que viuen en el municipi; la regularització amb permís de treball sense necessitat de contracte laboral; la concessió d’autorització de treball sense necessitat de contracte als joves ex-tutelats amb permís de residència; el reconeixement immediat de la condició de refugiada, i el pas directe a l’autorització de residència en igualtat de condicions amb la resta de persones migrades; l'aplicació de l’article 127 “cuando concurran razones de interés público o de seguridad nacional....” entenent que és d’interès públic i social garantir els drets de tota la ciutadania i per això cal regularitzar les que estan en situació administrativa irregular.

El comunicat també destaca les iniciatives solidàries sorgides de col·lectius de migrants no regulats, com la fabricació de mascaretes per part del Sindicat de Manters. Les entitats han habilitat un formulari per adherir-se a la petició de regularització de les persones migrants sense papers.