Adéu a l'edifici de l'històric Bar Salla de Cerdanyola

Enderroquen l'edifici de l'avinguda Catalunya número 15, casa de l'emblemàtic Bar Salla

Les parets que guardaven els records del mític Bar Salla de Cerdanyola del Vallès estan desapareixent. Aquests dies, maquinària i treballadors enderroquen l'edifici que va acollir el negoci durant 147 anys a l'avinguda Catalunya, a tocar de l'estació de Rodalies. El bar va tancar l'any 2002, però la família Grau -gerents de l'establiment- van continuar vivint a la casa que tenien a la planta superior.

L'última generació que va gestionar el bar va ser el matrimoni format per Joan Grau i Clos, qui va morir l'any 2020, i Joana Riera Ciurana, qui va morir un temps abans, l'any 2019. Ara, el projecte de reurbanització a la zona del carrer de Santa Teresa ha portat que un nou propietari compri el terreny i l'edifici desaparegui.

Façana del Bar Salla a punt de ser enderrocada. FOTO: Mónica GM

Façana del Bar Salla a punt de ser enderrocada. FOTO: Mónica GM

 

 

Dels Salla als Grau

El Bar Salla de Cerdanyola va ser punt de trobada de diferents generacions de cerdanyolencs i veïns de municipis pròxims. Però, per què es deia Bar Salla si el regentava la família Grau?

La primera taverna es va obrir l'any 1855 i era propietat de Jaume Salla, qui estava casat amb Paula Grau. L'any 1920, Salla mor i el negoci passa a la família Grau. "La tia Paula es va quedar amb el bar i hi treballava el meu avi, Joan Grau i Gorchs, que era el seu nebot", explica la filla de Joan Grau i Joana Riera, Rosa Maria Grau.

Des dels seus inicis, el bar va ser un referent de la vida al poble. La seva ubicació al costat de l'estació de tren i de l'actual carretera de Barcelona el convertia en un lloc de trobada important. L'historiador cerdanyolenc Albert Lázaro, recordava en un reportatge a la revista municipal Riu Sec de 1997 que "el tarannà dels seus propietaris" també va ser un aspecte clau de l'èxit del negoci. En especial, Lázaro assenyalava la tasca feta per Joan Grau i Gorchs "un home humanista, cabal i sempre a l'altura de les circumstàncies", deia l'historiador. Grau i Gorchs va passar a regentar el negoci l'any 1933, ja casat amb Teresa Clos.

Membres de la família Grau-Riera amb treballadors del Bar Salla. FOTO: Cedida

Membres de la família Grau-Riera amb treballadors del Bar Salla. FOTO: Cedida

Joan Grau i Clos a la barra del Bar Salla durant els anys 70. FOTO: Cedida

Joan Grau i Clos a la barra del Bar Salla amb uns 18 anys, aproximadament. FOTO: Cedida



Quan la Rosa Maria tenia 6 anys, el seu avi mor i els seus pares hereten el bar. Així, des del 1969, el negoci passa a gestionar-lo la quarta generació de la nissaga. Segons la filla del matrimoni, la capacitat d'adaptació i d'innovar-se va caracteritzar l'etapa dels seus pares al capdavant del bar.

"La Joana i en Joan varen compartir tota la seva vida, tant professional com sentimental, i als seus 80 i pico d'anys quan es miraven els ulls, es veia l'amor i estimació que es tenien l'un per l'altre", recorda Rosa Maria. La filla dels gerents té els seus records d'infantesa, adolescència i joventut lligats al Bar. De fet, es refereix a "casa" quan parla de l'establiment, ja que la família vivia al pis de dalt. El matrimoni hi va viure fins que tots dos van morir i, amb l'aprovació del projecte de reurbanització, la família ha decidit vendre la finca davant la proposta d'una constructora.

Joana Riera i Joan Grau, últims propietaris del Bar Salla. FOTO: Cedida

Joana Riera i Joan Grau, últims propietaris del Bar Salla. FOTO: Cedida

 

Visitants cèlebres, guerra i Lola Flores

El Bar Salla va ser un d'aquells negocis cerdanyolenc que han viscut la transformació de la ciutat. De l'època dels estiuejants i els intel·lectuals barcelonins, al franquisme i el canvi urbanístic, passant, evidentment, per l'augment significatiu de la població. La inauguració de la UAB també va ser una fita destacable, ja que va portar client de fora de Cerdanyola.

Entre els anys 20 i 30, el bar va ser punt de reunió de personatges cèlebres a Cerdanyola com "Josep Viladomat, Jaume Mimó, Valentí Castanys, Carles Buïgas i els germans Roviralta, entre altres", tal com assenyalava Albert Lázaro al Riu Sec. L'historiador també apuntava que va ser al Bar Salla on Viladomat es va inspirar per fer l'escultura a la República que avui es veu a l'antiga plaça Llucmajor de Barcelona. Una altra anècdota històrica és com Carles Buïgas i Artur Kaps van fer els plànols del restaurant d'espectacles Scala Barcelona, sobre "una taula de marbre", tal com apunta Rosa Maria Grau. 

La Guerra Civil també va impactar en el dia a dia del negoci. De fet, Rosa Maria Grau recorda que el seu avi va entrar a la presó en aquella època i l'àvia, amb el fill gairebé acabat de néixer, es va fer càrrec del bar. De nou, la resiliència que destaca l'actual representant de la família.

El Bar Salla l'any 1955. FOTO: Cedida per Joan Mimó Pique (Arxiu del TOT)

El Bar Salla l'any 1955. FOTO: Cedida per Joan Mimó Pique (Arxiu del TOT)



El bar va sobreviure i a partir dels anys 60 i 70 va viure un moment d'esplendor. Amb una barra de 15 metres, nombroses taules a l'interior i l'exterior, un equip de set cambres més la família i sent escenari de concerts de la Festa Major de Sant Jaume amb artistes com Lola Flores Antonio Molina

"Eren avançats a la seva època i sempre innovaven", diu amb orgull Rosa Maria Grau. Van innovar amb nous plats, begudes i, fins i tot, portant la televisió a color l'any 1972 i convertint-se en un dels primers espais de Barcelona on la gent es trobava per veure partits de futbol en color. Una afició futbolística que el seu pare havia viscut en primera persona, havent estat jugador del FC Barcelona en la seva joventut.

36 anys després de fer-se càrrec del bar, el matrimoni de Joan Grau i Joana Riera es van jubilar i va decidir tanca definitivament el Bar Salla. "Tenien clar que no volien que obrís un altre bar", diu la seva filla. Així, van posar l'espai per llogar i s'hi va instal·lar la clínica dental que ha estat al mateix local des d'aleshores. Ara, amb l’enderrocament de l’edifici es tanca la història d’un lloc que ha estat present en la vida de diferents generacions de cerdanyolencs.

El Bar Salla, poc abans del seu tancament. FOTO: Arxiu del TOT

El Bar Salla, poc abans del seu tancament. FOTO: Arxiu del TOT

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.