contingut promocionat
alejandro palomar maristany logo transp

 

 

Alejandro Palomar, advocat concursal: "pràcticament tot es pot perdonar"

El TOT Cerdanyola entrevista a Alejandro Palomar, advocat concursal amb una llarga trajectòria en la cancel·lació de deutes

Estàs atrapat o atrapada amb el deute contret amb la teva entitat financera per la targeta de crèdit? Busques una sortida legal a aquesta situació o a qualsevol altre deute? L'advocat concursal, Alejandro Palomar, t'ajuda a cancel·lar els teus deutes.

Des de fa més de 20 anys, aquest professional es dedica a ajudar als deutors empresarials a cancel·lar els seus deutes amb els creditors, a banda d'altres qüestions de l'àmbit legal. Des del 2015 també treballa amb particulars i autònoms arran de l'anomenada Llei de Segona Oportunitat.

En aquesta entrevista t'oferim el més destacat sobre aquesta nova llei i la reforma del setembre del 2022.

  Demana cita, ara!

Quines novetats ha portat la llei de Segona Oportunitat?

La nova legislació ha incorporat, com a gran novetat disruptiva del món legal, que els deutes es poden perdonar. Tradicionalment, en el Codi Civil hi havia la norma sagrada que els deutes només es podien cancel·lar per prescripció. Però, l'any 2015 es va aprovar la regulació per les persones que no poden pagar i es va obrir la porta a la possibilitat que se'ls perdoni el deute.

Com s'hi ha adaptat el sector legal?

En els primers mesos d'aplicació de la llei, es va desenvolupar un pas previ que no era judicial on la persona deutora es reunia amb els seus creditors per oferir-los de forma voluntària i amistosa una manera de pagar el deute.

Aquesta modalitat la tramitaven els notaris a través de la figura del mediador. Però aquesta figura no va permetre que s'arribessin a acords extrajudicials.

Per resoldre aquest problema i, en resposta a una directiva europea que demanava la reforma d'aquesta legislació, el mes de setembre del 2022 s'ha canviat la llei.

Quins beneficis ofereix aquesta reforma?

El nou sistema establert a partir del setembre del 2022 és més ràpid, estalvia la mediació i les despeses prèvies i permet anar directament al jutjat a demanar el perdó acompanyat d'un advocat i un procurador. A més a més, ja no és necessària la figura de l'administrador concursal si no tens cap actiu per liquidar ni tampoc tens cap creditor que t'ho demani. Directament, després de presentar la teva sol·licitud, el jutge ja dicta una sentència on et pot perdonar el deute si reuneixes els requisits. D'aquesta manera, estalvies temps i diners.

"Ara per ara tot fa pensar que l'acabaran modificant i que tot el deute amb l'administració pública també s'acabarà perdonant"

Tots els deutes es poden perdonar?

Amb la regulació que tenim ara, pràcticament tot es pot perdonar, amb l'excepció de deutes en l'alimentació infantil en relacions trencades o condemnes penals amb pagament d'una responsabilitat civil. Casos molt específics que cal analitzar cas per cas. Però, en general, tots els deutes es poden perdonar. Sobretot, els més ordinaris relacionats amb préstecs de consum.

L'únic entrebanc que encara no s'ha superat és el deute amb les administracions públiques. Ara mateix, el màxim que et poden perdonar amb l'Agència Tributària i la Seguretat Social són 10.000 euros. Tot i això, hi ha dos jutjats, un d'Alacant i un de Barcelona que han portat aquest tema al Tribunal de Justícia Europeu perquè es pronunciï al respecte. Ara per ara tot fa pensar que l'acabaran modificant i que tot el deute amb l'administració pública s'acabarà perdonant. Perquè si no, no tindria sentit la llei. La majoria de gent i, sobretot, petits empresaris o autònoms, precisament, tenen deutes amb l'Agència Tributària.

Avui en dia, en general, quins serien els casos que està aconseguint perdonar?

Bàsicament, la gent arriba a aquests casos per dues vies: per una banda, petits empresaris i autònoms que han tingut males experiències en els seus negocis i han hagut de demanar préstecs i, per una altra, els consumidors. En aquest col·lectiu sí que hi ha un gran volum de persones que tenen molts deutes de consum i, sobretot, que provenen de targetes de crèdit que són molt fàcils d'aconseguir. És molt senzill d'acumular-ne quantitats importants com ara cinc o sis. La majoria dels meus clients tenen cinc o sis targetes de crèdit i amb això acumulen quantitats monetàries importants de deute amb entitats financeres. En tots aquests, s'acaba perdonant el 100%.

"Entre que es presenta la sol·licitud i el jutge et declara el perdó amb una sentència o un decret no haurien de passar més de tres o quatre mesos"

Quan es triga a poder resoldre una insolvència?

Si l'advocat és eficient i reuneix la documentació necessària precisa, la sap endreçar i posar-la en ordre per presentar-la, entre que es presenta la sol·licitud i el jutge et declara el perdó amb una sentència o un decret no haurien de passar més de 3 o quatre mesos. El rècord el té una companya que el va aconseguir en un mes i quatre setmanes. I jo personalment en tinc un presentat des de fa tres mesos i me l'acaben de dictar ara.

Els jutjats mercantils són especialistes i són ràpids. El procediment, si està ben presentat i endreçat, no requereix més intervenció que la de l'advocat i el jutge i, per tant, és ràpid.

La Llei de Segona oportunitat ha arribat per quedar-se, oi?

Sí, i no només per quedar-se, sinó per millorar-se. Cada vegada s'anirà treballant perquè beneficiï més els deutors, eliminant supòsits de prohibició de perdonar deutes com els deutes amb l'Administració Pública que haurien de ser tractats com qualsevol altre creditor.

Si vols ampliar informació sobre la Llei de Segona Oportunitat o vols demanar ajuda perquè et perdonin tots els teus deutes, contacta amb l'advocat concursal, Alejandro Palomar.

  Demana cita, ara!