De l’alerta per risc d’incendi al perill per intensitat de pluja

Cerdanyola ha vist com en una mateixa setmana passava d’estar en risc molt alt o extrem d’incendi, al perill molt alt per la intensitat de les pluges que poden provocar inundacions

Les pluges d'aquest cap de setmana han fet que s’esvaeixi el risc molt alt o extrem d’incendi en la majoria dels punts de Catalunya, en què Protecció Civil havia activat l’alerta. Aquestes precipitacions, però, van fer que el diumenge 27 d’agost el Servei de Meteorologia de Catalunya activés el Pla INUNCAT per l’avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja.

Actualitzat avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja. FOTO: Meteocat

Actualitzat avís de situació meteorològica de perill per intensitat de pluja. FOTO: Meteocat 

 

En les comarques del litoral i prelitoral de la província de Barcelona i Girona, es va establir un grau de perill “molt alt” (4/6) per intensitat de pluja. A Cerdanyola, en concret, durant la matinada i el matí de diumenge van caure 31,2 litres per metre quadrat, arribant a una intensitat de pluja màxima de 23 mm/h a les 5.08 h, segons l’estació meteorològica de Cerdanyola – Centre.

En algunes poblacions del Maresme, com Vilassar de Mar la precipitació acumulada a les 9 h ja era de 74 litres per metre quadrat i, fins i tot, es van produir inundacions en algunes vies d’aquest municipi.

 

 

Cerdanyola té un risc molt alt d’inundacions

El Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) constitueix un pla especial amb finalitat de disposar d’una planificació d’emergències que permeti afrontar i gestionar les incidències i emergències que es puguin produir per inundacions que es donin dins l’àmbit territorial de Catalunya.

Per la seva orografia, i el pas de rius com el Ripoll i el Riu Sec, Cerdanyola és un dels municipis de Catalunya que tenen un risc ‘molt alt’ d’inundacions i és per això que l’Ajuntament està obligat a tenir un pla d’emergències.

El pla d’emergències per a inundacions, però, va ser homologat per l’Ajuntament de Cerdanyola per última vegada el 13 de desembre de 2012, de manera que aquest està caducat. Per a solucionar aquest problema, el consistori està pendent que la Comissió de Protecció Civil de Catalunya homologui el DUPROCIM, aprovat en el Ple del mes de març d’aquest any, i que incorpora els plans de protecció civil municipal obligatoris i recomanats per la Generalitat, entre ells el d'inundacions i el de sequera.

 

7 de cada 10 municipis amb risc d’inundacions no té pla d’emergències

Els estudis de risc determinen que més de la meitat dels municipis catalans estan obligats a redactar un pla municipal d'actuació en cas d'inundació, però la realitat és que només 3 de cada 10, actualment el tenen en vigor.  La resta, o no l’han redactat mai o el tenen caducat. És per això, que alguns ajuntaments, com el de Cerdanyola, aquest l’últim any s’han posat les piles per tal d’homologar-lo.  

Entre els que tenen un perill molt alt i no han fet mai el pla hi ha 18 municipis, alguns de grans com Badalona, Rubí, Vilassar de Mar o Olesa de Montserrat.

 

Les inundacions, el fenomen natural més mortal

Entre els fenòmens naturals, les inundacions són la primera causa de pèrdua de vides a Catalunya els últims deu anys.

A les víctimes mortals cal sumar-hi les pèrdues econòmiques. Es preveu que, des de l'any 2004 i fins al 2033, les inundacions provocaran a Catalunya danys econòmics per valor de 2.500 milions d'euros.

Els plans de protecció local per inundacions i l'elaboració de la resta de plans municipals d'emergències formen part de les responsabilitats dels alcaldes i els ajuntaments en matèria de protecció civil.

Per promoure i sensibilitzar les administracions locals sobre aquest aspecte clau de la seguretat de la ciutadania, Protecció Civil ha publicat aquest estiu un decàleg que s'està distribuint entre els ajuntaments.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.