Àlex Roca, atleta amb discapacitat: "L'esport és inclusió"

El PEM Guiera acull una conferència sobre inclusió de la diversitat funcional a càrrec d'Àlex Roca, l'esportista amb paràlisis cerebral

Des que li van diagnosticar una discapacitat física del 76% als sis mesos d’edat, la vida del barceloní Àlex Roca Campillo no ha estat com la de qualsevol esportista d’elit. Tot i això, ni la impossibilitat de verbalitzar, ni les dificultats per caminar o ingerir aliments li han impedit assolir els seus objectius.

A través d’un acte al PEM Guiera organitzat per l’Ajuntament de Cerdanyola i La Constància Factoria Cultural, l’Àlex Roca ha volgut demostrar als assistents que l’únic ‘no’ determinant a la vida és el què un mateix s’imposa.

La Titan Desert

Així, el lema “els límits ens els posem nosaltres” ha acompanyat a Roca al llarg de la seva trajectòria professional fins a esdevenir un referent el món de l’esport i la diversitat funcional. Malgrat patir una hemiplegia que li paralitza la meitat esquerra del cos, ha fet quatre triatlons, una Mitja Marató de 21 km i ha finalitzat la Pilgrim Race, un recorregut des de Santiago fins a Madrid. Ara s’està preparant per a la Mitja Marató de Barcelona del pròxim 17 d’octubre.

Ara bé, el repte de què Roca se sent més orgullós és el d’haver finalitzat la Titan Desert 2019, un recorregut de sis dies i 117 km al desert del Sàhara. Un repte amb què va fer història proclamant-se el primer atleta amb paràlisis cerebral que aconsegueix arribar a la meta.

El 2018 ja havia participat en aquesta mateixa cursa, però va haver d’abandonar el tercer dia per recomanació del metge. Amb l’espina encara clavada, l’any següent es va tornar a inscriure, aquest cop encarant-ho amb més calma. “Vaig entrenar la meitat de quilòmetres que l’any anterior, i vaig dedicar més atenció a la hidratació, a la nutrició i a somriure”, segons Roca.

La lluita per un somni

Per poder superar aquests reptes va caldre molta ajuda professional i un entorn sa que li fes costat. “Jo li dec la meva vida als meus pares, perquè el primer que van dir quan van rebre la notícia va ser: anem a lluitar”, assegura Àlex Roca.

Amb diverses sessions de fisioteràpia i dues operacions, va anar adquirint una millor mobilitat tant al braç com a la cama esquerra. Però han estat la perseverança i l’autoconfiança què li han donat l’alè suficient per no rendir-se quan tothom li deia que no podria. L’atleta ho va tenir clar des del principi: “El més important és que tu mateix vulguis lluitar pel teu somni”.

IMG 3072

L'Àlex Roca al costat de la seva intèrpret i parella, al PEMassolir Guiera.

 

El repte de la comunicació no oral

A més de l’esport, l’Àlex Roca ha estudiat un Grau d’Administració i un d’Integració. Actualment es dedica també a donar xerrades per conscienciar la societat i apropar-la a la discapacitat. Però ni la conferència a Cerdanyola ni cap altre haurien tingut lloc sense la presència de la seva intèrpret, a més de parella sentimental. Sense oblidar que el repte de comunicar-se per a l’Àlex té un nivell més alt de complicació, ja que només pot fer servir la mà dreta.

Precisament va ser el futbol que el va ajudar a interactuar amb els que ara són els seus millors amics. Per això, creu que l’esport és inclusió. A l’acte, el conferenciant ha incidit especialment en la importància d’entendre que hi ha diferents capacitats, no pas discapacitats: “Hem d’ensenyar que és important tractar totes les persones amb respecte. No tractar-les igual, perquè som diferents, però sí veure la diferència com una oportunitat”, conclou.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.