ANUARI 2020: La Covid-19 marca la vida social i econòmica de la ciutat

El coronavirus i els seus efectes sobre la ciutat, protagonistes de l’any 2020

L’any 2020 ha estat l’any del coronavirus a tot el món. A Cerdanyola del Vallès, i a la resta de l’Estat espanyol, es va canviar el curs de l’any amb l’inici de l’estat d’alarma el 14 de març. Des d’aleshores, els confinaments, les restriccions, la incertesa i la malaltia han afectat amb força la ciutat en molts àmbits.

14 de març: es paralitza tot

Després d’unes setmanes amb la incògnita de com ens podria afectar el coronavirus,  el president de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, va decretar l’estat d’alarma amb restriccions que incloïen el confinament domiciliari de tota la població excepte els treballadors de serveis essencials. Amb aquesta mesura es va aturar tot de cop: les escoles van tancar, els restaurants i comerços van abaixar persianes i no es permetia sortir de casa.

La situació inèdita també va obligar que l’adaptació fos la més ràpida possible. Els equips docents de les escoles, instituts i universitats van començar a fer classes virtuals, el què va requerir que les administracions enviessin material informàtic als alumnes que no en tenien.

Carrers buits a Cerdanyola durant el confinament. FOTO: Bernat Millet

Carrers buits a Cerdanyola durant el confinament. FOTO: Bernat Millet 

Primers casos i confinament

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, va ser un dels primers casos de Covid-19 confirmats a la ciutat al mes de març. Els primers dies de l’estat d’alarma els nous casos es coneixien a compte gotes. Segons dades del Departament de Salut, gairebé el 4% de la població de Cerdanyola ha donat positiu en les proves de Covid-19 en algun moment d’aquest any. També segons Salut, 116 persones de la ciutat han perdut la vida a causa de la malaltia, 55 de les quals eren usuàries de residències de la ciutat.

El confinament estricte va durar fins al 26 d’abril, quan es va permetre que els infants sortissin una hora al carrer. Les següents setmanes es van permetre més sortides de forma gradual: fer esport, reobertura de les terrasses de bars i restaurants, mobilitat entre àrees sanitàries... Després d’uns mesos d’estiu sense molts casos de coronavirus, el 2020 es tanca immers en la segona onada -que va començar a l’octubre-, però amb l’esperança de l’inici de la vacunació a les residències de gent gran.

 

 

Ajuts per pal·liar la crisi

Els efectes econòmics i socials de la pandèmia s’han fet evidents a Cerdanyola. A més de pujar els registres a l’atur, moltes empreses es van acollir als ERTO (Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació). Les últimes dades que es coneixen al respecte són del mes de juliol, quan hi havia 5.752 persones afectades per un ERTO.

A més, ha augmentat considerablement el nombre de persones que sol·liciten ajuda i suport a Serveis Socials de l’Ajuntament -rebent una mitjana de 16 nous casos diaris-, així com a les entitats socials de la ciutat.

Davant aquesta situació, al mes de maig es va constituir la Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola -formada per representants de l’Ajuntament, dels partits polítics i d’entitats i associacions vinculades al món social i econòmic-, va consensuar 109 actuacions per aplicar a la ciutat. A més, entre altres mesures, es va crear l’Oficina COVID per gestionar els ajuts especials, dels quals encara hi ha una bona part pendents de resoldre’s. L’Ajuntament de Cerdanyola assenyala que s’han mobilitzat  al voltant de 4.500.000 per finançar les mesures aprovades de la Taula.

 

Un voluntari de la Creu Roja repartint mascaretes. FOTO: Creu Roja

Un voluntari de la Creu Roja repartint mascaretes. FOTO: Creu Roja

La solidaritat, clau per atendre els efectes de la Covid-19

Des de l’inici de la pandèmia, les entitats socials i sense ànim de lucre es van activar per atendre les necessitats d’una situació sense precedents propers.

Des de la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada van participar en el repartiment de mascaretes quan va començar la desescalada, però durant tota la pandèmia els tècnics i voluntaris de l’entitat han atès molts àmbits de la societat. Així ho explica César Martínez, coordinador de la Creu Roja local: “Hem portat medicines a domicili, hem fet entrega de la compra, hem donat menjar d’urgència tant a domicili com a la seu de la Creu Roja i també hem repartit material d’higiene i de la llar. Després, a les famílies amb nens, també se’ls ha repartit kits d’entreteniment, llibres i material escolar per als nens que ja seguien el nostre projecte de reforç escolar, i que hem continuat fent via online. També hem repartit aliments per nens, bolquers, estris de bebè i, en algun cas, roba per a algunes persones. A banda d’això, hem posat en marxa les targetes de precompra d’aliments, a més de l’atenció continuada a la gent gran”.

Des del mes de març també ha augmentat el nombre d’usuaris de Serveis Socials de l’Ajuntament i de Càritas Sant Martí que requereixen ajuts per obtenir menjar. Durant el mes de maig, Càritas va atendre més de mil persones a Cerdanyola.

Més info: ANUARI 2020: L’actualitat de Cerdanyola durant l’any 2020

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.