Aprovat inicialment el planejament del Centre Direccional de Cerdanyola

La Comissió territorial d’urbanisme de l’Àmbit Metropolità de Barcelona ha aprovat inicialment el nou Pla Director Urbanístic de la zona

Després que el Consell del Centre Direccional donés el seu vistiplau al nou Pla Director Urbanístic de la zona del Parc de l'Alba, aquest 31 de juliol, la Comissió territorial d'urbanisme de l'Àmbit Metropolità de Barcelona ha aprovat inicialment aquest PDU. Un cop aprovat de forma inicial, el planejament se sotmetrà a un període d'informació pública durant el qual es podran presentar al·legacions.

Segons apunten des del Departament de Territori de la Generalitat, es tracta d’un sector ja previst al Pla general metropolità (PGM) de 1976 com una nova centralitat metropolitana, amb una superfície de més de 407 hectàrees. Actualment acull equipaments com el Sincrotró Alba, tres centres de protecció de dades o les seus de les empreses Sener, Stradivarius i Natura Bissé, així com un edifici de 24 habitatges amb protecció oficial. Abans d'aquesta aprovació, ja es va executar "gran part de la primera fase" de les obres d’urbanització, "com l’ampliació de la carretera BV-1413, l’eix de la Ciència, el viaducte de connexió amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), serveis bàsics o restauració d’abocadors, entre d’altres".

 

"Un nou pol metropolità"

 

Des de la Generalitat, consideren que el Centre Direccional "constitueix un àmbit d’especial rellevància social i econòmica, amb repercussió metropolitana, tant per la seva dimensió com per l’emplaçament singular". A aquests motius hi afegeixen la instal·lació del Sincrotró, el nou barri residencial previst, un dels corredors verds més importants de la serra de Collserola, i la proximitat amb el Parc Científic i Tecnològic i la UAB.

Fent memòria, cal recordar que el PDU aprovat l'any 2014 que ordenava l’àmbit va ser anul·lat per sentència judicial. Així, el Pla aprovat inicialment aquest 31 de juliol substitueix el declarat nul. Des de la Comissió territorial d'urbanisme de l'Àmbit Metropolità de Barcelona destaquen sis objectius d'aquest nou planejament: Integrar la nova ciutat que es construirà, amb l’existent dotant-la de bones connexions tant amb transport públic com a peu i en bicicleta, amb l’Avinguda dels Gorgs com a punt de trobada; Intensificar la relació amb la UAB i el parc de recerca mitjançant la implantació d’activitats relacionades amb la universitat; Assegurar la barreja d’usos, garantint que els que s’implantin responguin a la demanda social; Consolidar el Centre direccional com a nova centralitat urbana i com a pol d’activitats econòmiques, científiques i tecnològiques; Impulsar un desenvolupament residencial que resolgui les necessitats d’habitatge amb atenció al reequilibri social i garantir la protecció del corredor verd entre els parcs naturals de Collserola i de Sant Llorenç del Munt-Serra de l’Obac.

 

Plànol del PDU per a Centre Direccional

 

 

Previsió d'un model urbà complex i compacte

 

El PDU, segons indica Territori, preveu per al Centre Direccional "un model urbà complex, compacte i cohesionat, on es barregen els usos econòmics i residencials". Així, es preveu construir-hi 5.377 habitatges, dels quals 2.843 seran lliures (el 52%) i 2.534 (el 48%), amb protecció oficial. Quan a l'espai comercial, des del Consorci del Centre Direccional expliquen al TOT que al PDU es planteja un "petit centre comercial", tal com destaquen des del consorci, ubicat al costat de l'estació de RENFE de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La resta d'espai comercial i de serveis es repartirà entre els baixos dels edificis. "La intenció és que aquests comerços i serveis ajudin a la cohesió. És a dir, que no sigui barris només per viure, sinó també per conviure", explica el director del Consorci, Pere Solà.

Pel que fa a les zones d’activitat econòmica, amb 1,5 milions de metres quadrats de sostre, el pla proposa una reorganització dins de l’àmbit "per disposar-les en illes de grandària mitjana en comptes d’en macroilles". El Pla preveu un sistema d’espais lliures de 178 hectàrees, incloent els espais fluvials, "diferenciant el parc-corredor de Can Fatjó, d’importància metropolitana, de la xarxa d’espais verds mitjans entre Can Fatjó i Can Planes".  

Pel que fa a la mobilitat, el PDU preveu "la millora dels accessos a la B-30 i a la C-58, noves connexions amb transport públic mitjançant per a un carril bus segregat, un possible ramal de la línia d’FGC que es connectarà al Parc amb dues estacions, i línies d’autobús per a una bona comunicació amb la ciutat". La futura avinguda dels Gorgs/Magrans redueix la seva amplada dels 70 als 50 o 45 metres, en funció de la zona, per dotar-la d’un caràcter més urbà.

 

Període d'informació pública

 

Després que la Comissió d'Urbanisme de l'Àmbit Metropolità de la Generalitat hagi aprovat el PDU de forma inicial, s'obrirà un període d'informació pública que durarà dos mesos i que podria començar a partir del mes de setembre de 2019. "Després d'aquesta primera aprovació, volem obrir el projecte a la ciutadania de Cerdanyola perquè sàpiga què es farà", destaca el director del Consorci del Parc de l'Alba, Pere Solà. Serà aleshores quan la ciutadania podrà consultar els canvis que es preveuen que a aquesta zona.

Si es compleix aquest calendari, el projecte definitiu podria estar aprovat a finals de 2019. Les passes següents anirien en la línia de repàs dels terrenys i posada en marxa del projecte per tal que a finals de l'any 2020 es pogués començar a treballar en la urbanització de la zona.

 

 

Més informació