Ariadna Martin: “S'ha d'explotar i s'ha d'invertir en la gran quantitat d'art que té Cerdanyola"

Entrevistem a Ariadna Martin, artista i ballarina cerdanyolenca que ha interpretat el paper de doble de Dua Lipa en el seu nou videoclip 'Physical'

Ariadna Martin Perales és una jove cerdanyolenca de 24 anys i professora de l'escola Qóreo de ball a la ciutat. Aquest any, Ariadna ha estat escollida per interpretar el paper de doble de l'artista internacional Dua Lipa en el seu nou vídeo 'Physical'. En aquesta entrevista amb el TOT explica com ha viscut aquesta experiència i valora la qualitat artística a Cerdanyola. 


Com et converteixes en la doble de Dua Lipa?
Va ser per casualitat! Vaig fer el càsting com a ballarina pel seu nou vídeo, que rodaven a Barcelona i en el qual necessitaven 120 ballarins i, després de passar-lo, em van proposar de ser la seva doble: tenim les mateixes mides i les nostres faccions són semblants. A tot això, jo encara no sabia qui era l'artista a qui doblaria! Resulta que quan és algú reconegut no poden citar qui és.

El meu treball va ser, sobretot, el de substituir-la en unes escenes fetes sobre el 'Giratuto', una plataforma que gira a 60 km/h on s'havien de fer uns equilibris, i volien evitar que ella pogués caure. A més, em vaig haver de tenyir perquè el seu color de cabell és especial; normalment per a aquests casos utilitzen perruques, però en el seu color no existien i vaig haver de fer un canvi.

Què significa per tu haver fet de doble d'una artista internacional com és Dua Lipa?
En l'àmbit tècnic he après el que és treballar en una gran producció. A mi sempre m'ha agradat el món artístic i audiovisual i poder veure treballar des de dins a Canada, una gran productora que sempre he admirat i que he tingut com a referent, ha estat increïble. En l'àmbit personal ha estat una experiència molt diferent; no es tractava tant de ballar sinó d'interpretar un paper. És estar al lloc d'una persona que és molt important... Hi havia vegades que fins i tot sentia que aquell vídeo l'estesin fent per mi! A més, que t'estigui observant una persona com Dua Lipa i tot el seu equip és molt important.

També estic contenta que s'hagi fet un vídeo a Catalunya i Espanya d'una artista amb tant renom. Vull posar èmfasi en la qualitat de ballarins que tenim al país. M'agradaria veure més projectes internacionals, però és positiu que cada cop tinguem més presència i se'ns valori.

Com recordes els teus inicis com a ballarina a Cerdanyola?
Ballar és una cosa que per mi és natural, és un instint. Des de ben petita sempre he ballat: vaig començar amb les animacions a les festes majors i després vaig començar amb el ball de saló. Més tard vaig estudiar música i patinatge i vaig deixar de treballar per fer una formació i posteriorment la carrera de dansa, teatre i cant a Coco Comin a Barcelona.

Com definiries la teva evolució com a ballarina?
L'evolució d'un artista és sempre inconstant. Més que res, estic evolucionant com a persona. Com a ballarina he rebut molta formació, i en segueixo tenint perquè mai t'acabes de formar en la dansa. Però també és evolucionar mentalment. He après a no deixar-me derrotar pels fracassos i evolucionar. S'ha de seguir intentant i si no és una cosa serà l'altra.

Què fas actualment?
Sóc professora de l'escola de ball Qóreo de Cerdanyola. El meu objectiu ara és tenir una formació de nivell per ensenyar a la gent de la ciutat a ballar amb qualitat tècnica. M'agradaria oferir un 'pack bàsic' a aquella persona que s'hi vulgui dedicar i que havent-se format a la ciutat ja pugui passar a un escenari. No vull que algú de Cerdanyola senti que la formació que fa al poble és completament diferent de la que li podrien donar a Barcelona, que és el que em va passar a mi.

L'altre dia vam guanyar la cavalcada de carnestoltes i en el discurs ja ho vaig dir: tenim molta sort de tenir tanta qualitat artística a la ciutat i crec que hauríem d'aprofitar-ho. Sempre hi ha hagut una gran quantitat d'art a Cerdanyola i és una cosa que s'ha d'explotar i en la que s'ha d'invertir.

Així doncs, creus que a Cerdanyola està bé el tema del ball?
Cada cop hi ha més escoles i més gent que comparteix la passió per la dansa. Per mi això és molt positiu perquè vol dir que hi ha més gent que vol dedicar-hi temps. Fins i tot, per què no crear entre tots una comunitat de dansa? De fet, a Barcelona ja s'està començant a crear aquesta comunitat i m'agradaria que a Cerdanyola també pogués fer-se. Es tracta d'una comunitat que no divideix als ballarins amb les escoles, sinó que és gent que s'ajunta per crear una cosa amb qualitat i representar la dansa. Per mi és bàsic que anem tots a una.

Es pot viure de la dansa?
Sí, però és difícil. El que no pots fer és preguntar-t'ho, ho has de tenir clar i acceptar-ho i lluitar-ho. El que sí que has de tenir clar és que potser no sempre estàs fent projectes que et facin sentir realitzat com a ballarí. El que s'ha de saber, com he dit, és que no és una feina constant. No tens una oficina on vas a treballar cada dia, però per mi això és el que ho fa bonic, que no saps on estaràs la setmana que ve. Una setmana estàs donant classes i l'altra estàs rodant un videoclip amb la Dua Lipa... això va així.

Quins són els teus pròxims projectes personals?
El 14 de març organitzo un Jam de dansa a l'espai artístic Pumarejo. Es tracta d'una jam de moviments: qualsevol estil de dansa o disciplina és benvingut. El que volem és experimentar les diferents disciplines amb diferents estils de música i amb diferents dinàmiques i que hi hagi una connexió entre la gent que ve dels diferents estils de dansa. Penso que dins d'aquest món estem dividits per sectors: la gent que balla ballet, urbà, vals...i amb aquesta jornada pretenc canviar això.