Art, esport i cercavila pel Dia Internacional de les persones amb Diversitat Funcional

L'acte central se celebrarà durant el matí de diumenge 3 de desembre a la plaça de l'Abat Oliba

Cerdanyola commemorarà un any més el Dia Internacional de les persones amb Diversitat Funcional amb un acte central el diumenge dia 3 de desembre. A més, durant el mes de novembre i desembre es portaran a terme altres activitats esportives, artístiques i xerrades sobre la discapacitat. La intenció de l'Ajuntament i de les entitats participants serà normalitzar el paper de les persones amb diversitat funcional a la societat. 

Consulta aquí la programació completa

Rauxa, esport i xocolatada en l'acte central

L'acte central del 3 de desembre començarà a les 10.30 h amb una cercavila amb Batúcamela que s'inicia al Carrer Sant Ramon amb Sant Casimir, fins a plaça Abat Oliba. A partir de les 11 h hi haurà una Xocolatada, a més d'una iniciativa de Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, l'arbre dels desitjos: "L'objectiu és que tothom que s'acosti escrigui un desig en una cartolina, el pengi a l'arbre i quedi visible durant uns dies", va explicar Marina Ruiz de la Creu Roja en roda de premsa el passat dijous 23 de novembre. 

Paral·lelament, a pocs metres de la plaça de l'Abat Oliba, a l'escola Sant Martí, ASPADI organitza un campionat de tennis taula entre els integrants de l'associació i convida tothom que vulgui a participar-hi. Segons Jacint Cambra d'ASPADI, l'objectiu és "veure que són discapacitats, sí, però saben fer les coses igual de bé". Tot seguit, les entitats que formen part de la Taula de la Discapacitat llegiran el manifest, i per acabar, es farà un taller de dansa inclusiva a càrrec d'AME, Asociación Movimiento Expresión

Com cada primer diumenge de mes, el 3 de desembre el Museu d'Art de Cerdanyola celebra portes obertes, però aquell dia es farà especial èmfasi en la inclusió: "El museu comptarà amb eines d'accessibilitat com un intèrpret en llengua de signes i elements sensorials", va explicar el director del MAC, Txema Romero.  

Pintem la diversitat

El dibuix de l'alumne Xavier Cortés ha estat l'escollit per a guarnir la portada del cartell d'activitats d'enguany, d'entre la resta de dibuixos fets per alumnes de Cerdanyola en l'activitat "Pintem la Diversitat". En roda de premsa, Glòria de Catalònia Fundació Creativa va agrair la participació de l'Ajuntament de Cerdanyola i de les escoles sis escoles (Montserrat, La Sínia, Serraparera, Xarau, Saltells i FEDAC): "És una activitat que ens agrada molt perquè els protagonistes són els nostres nois i noies de Catalònia, que amb el suport de les monitores expliquen un conte".

Cartell Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional 2023

Cartell Dia Internacional de les persones amb diversitat funcional 2023

Enguany el conte ha estat el Monstre Rosa, que narra el valor de la diferència. Els infants de les escoles havien de dibuixar allò que la narració els transmetés, donant lloc a moltes maneres diferents de veure les diversitats en ulls d'infants. La resta de dibuixos estaran exposats entre el 22 de novembre i el 10 de desembre a l'Ateneu de Cerdanyola en l'exposició "Pintem la Diversitat". 

Ioga, bàsquet i futbol

L'Institut Banús també col·labora en el programa organitzant la xerrada "Què és la discapacitat?", a més de partits de bàsquet i futbol. Segons va explicar Jordi Tel representant l'institut, "l'objectiu del centre és purament pedagògic. No volem que només es recordin les discapacitats un dia, sinó que els alumnes interactuïn durant tot l'any amb altres capacitats". Així, l'INS Banús organitza durant tot l'any activitats de ioga amb la fundació Barcanova i amb la Fundació Catalònia. L'entitat Tots Vàlids serà l'encarregada de fer la xerrada: "La vivència permet que la gent conegui i humanitzi les persones amb discapacitat", va dir en roda de premsa el representant, Francisco Clemente.  

Precisament una de les activitats del programa serà una classe oberta de Ioga per a tothom, a càrrec de la Fundació Barcanova a la plaça de l'Abat Oliba. Durant tot l'any, els integrants de la fundació recorren les escoles de Cerdanyola per a impartir classes de ioga, també a persones grans. "Això aporta una altra visió de les persones amb discapacitat cada dia", va explicar Begonya Grau de la fundació. L'objectiu és que els infants i persones grans puguin reconèixer la persona amb diversitat funcional com un veí més i normalitzar la professionalitat en l'àmbit. 

Per tancar el programa, el PEM Guiera acollirà el 14 de desembre una trobada inclusiva de bàsquet on interactuaran persones amb diverses capacitats i alumnes de secundària. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.