La Barberia Hnos. Luna, una barberia tradicional que resisteix a la moda 'hipster'

Fundada al 1967, la Barberia Hermanos Luna és una icona de Cerdanyola. Ara la regenten el Cristóbal i el Sergio, la tercera generació d'una saga de barbers

“T’espero a fora i anem a prendre alguna cosa” li diu el Toni al Cristóbal mentre aquest últim acaba de recollir. Aquesta conversa seria d’allò més normal entre dos amics, però a part de ser amics, el Toni i el Cristóbal tenen una relació de client-barber. Una amistat que va començar, justament, a la barberia. I és que el Toni fa més de 30 anys que hi va a “pelar-se” (tal i com es diu en l’argot dels barbers). De fet, ja hi anava quan la barberia la regentava el pare del Cristóbal, l’Antonio, qui va fundar Hermanos Luna l’any 1967.

Nascut el 1937 a Algodonales (Cadis), l’Antonio Luna ja era fill de barber. El seu pare, el Cristóbal (avi) va obrir una barberia l’any 1925. Era el petit d’una família de set germans i tots ajudaven a casa amb els cultius que tenien al poble, però ell va aprendre l’ofici de barber. Seria la primera generació dels Luna a les barberies.

L’ofici de barber, com molts altres oficis, s’aprenia des de l’adolescència i després d’uns quants anys fent d’aprenent d’un mestre. En molts casos, es transmetia de pares a fills i, per tant, no eren d’estranyar les sagues de tres o quatre generacions de barbers en una mateixa família. A Cerdanyola, als anys 50 ja hi havia barbers com el Jaume Xufré o el Pere Gili, que provenien de famílies que es dedicaven a aquest ofici.

 

D'Algodonales a Cerdanyola

L’Antonio als 7 anys ja ajudava a la barberia del seu pare a Algodonales i amb 15, com que la família no tenia recursos perquè ell pogués estudiar, ja hi va començar a treballar de ple. Amb 27 anys, però, va decidir marxar i anar cap a Catalunya, precisament a Cerdanyola.

Quan l’Antonio va arribar el 1964, a Cerdanyola hi havia poc més de 6.000 habitants. Tot just començaven a arribar les primeres onades migratòries, sobretot, del sud d’Espanya. “Les Fontetes eren tot vinyes, no hi havia res més. Aquest edifici, on hi ha la barberia, va ser un dels primers que es van construir al barri”, recordava l’Antonio en una entrevista que li van fer el 2021.

La Barberia Hnos. Luna fa 50 anys. FOTO: Cedida

La Barberia Hnos. Luna fa 50 anys. FOTO: Cedida

 

Abans d’obrir la barberia, però, l’Antonio ja “pelava” i afaitava alguns veïns, de manera que quan va obrir ja tenia molts clients. La fidelització de la clientela, llavors, era tan gran que els néts i, fins i tot, els besnéts d’aquests primers clients encara hi van. Ara, però, els qui regenten la barberia són els fills de l’Antonio, el Cristóbal i el Sergio.

 

El boom de les barberies hipsters

Des d’aleshores, “la feina del barber no ha canviat tant”, assegura el Cristóbal. “Nosaltres seguim amb el mateix tarannà que ens va ensenyar el nostre pare. El que sí que ha canviat és el negoci en termes comercials”.

Des que els ‘hipsters’ posessin de moda altra cop les barbes i els bigotis, en els últims anys han sortit barberies de sota les pedres. “Abans la barberia era l’aneguet lleig de les perruqueries, ningú volia ser barber”, assegura el Cristóbal, que durant els seus primers anys de professional, als anys 80, va estar treballant en diverses perruqueries unisex.

Només cal entrar al local per a veure que no es tracta d’una barberia “comercial”, com diu el germà gran dels Luna. Tot i que han fet alguns canvis per a adaptar-se als nous temps, la barberia situada l’Avinguda Primavera és un d’aquells llocs que et transporta al passat.

La Barberia Hnos. Luna en l'actualitat. FOTO: Cedida

La Barberia Hnos. Luna en l'actualitat. FOTO: Cedida

 

Més que una barberia

“Més que una barberia, és un club. Molts clients arriben abans i fan petar la xerrada amb la gent que hi hagi”. Tot i això, des de la pandèmia cal reservar amb cita prèvia i ja no es generen tantes converses entre els clients que esperen el seu torn. Unes converses en què es toquen tots temes: “des de política, futbol, medi ambient o la família, aquí molts cops arreglem el país”, recorda el Cristóbal mentre riu.

Una de les coses més important d’un barber sempre s’ha dit que és saber escoltar. “Aquí he conegut a molta gent i he après molt, cadascú t’explica la seva. És una de les virtuts que ha de tenir un barber”, diu el Cristóbal. El secret, però, perquè un negoci aguanti tants anys és “ser un mateix i ser sincer amb els clients”, la qual cosa assegura que tant ell com el seu germà ho van aprendre del seu pare i el seu tiet.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.