El barri de Canaletes, 25 anys d'història, festes i reivindicació

L'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, i els representants de l'Associació de Veïns, han descobert una placa commemorativa col·locada per celebrar aquests 25 anys d'història

El diumenge 20 de juny s'ha celebrat l'acte de commemoració dels 25 anys d'història del barri de Canaletes de Cerdanyola del Vallès. A l'acte hi han intervingut la regidora de Moviment Socials i Entitats Ciutadanes, Marian Navarro, el president de l’Associació de Veïns Canaletes, Antonio Trigueros, l’alcaldessa de Cerdanyola l’any 1996, Cristina Real, i la presidenta de l’Associació de Veïns de Canaletes entre el 2009 i el 2016, Pilar Fontanals

Història, festes i reivindicació

Canaletes acull actualment molts dels equipaments de la ciutat: els Jutjats, el CAP, el PEM Guiera i una residència de gent gran. Per això, l’alcaldessa de Cerdanyola l’any 1996, Cristina Realha repassat la història de la construcció d'aquests equipaments. "Hi va haver molt moviment ciutadà i vam aconseguir que el barri es dotés de moltes infraestructures en poc temps que van servir per connectar-lo amb la resta de la ciutat i que no fos barri dormitori", ha dit. 

Cristina Real ha recordat les lluites que va haver-hi darrere la construcció d'alguns d'aquests equipaments, com el del CAP i el servei de CAS (Centre d'atenció i seguiment a les drogodependències) que no era acceptat pels ciutadans, i la residència de gent gran que en principi s'havia de construir a Ripollet. 

Per una altra banda, Pilar Fontanals, expresidenta de l’Associació de Veïns, ha explicat com va ser el procés de creació de la identitat cultural del barri. "Canaletes estava creixent i hi havia molta població infantil, però cap activitat per als nens". Per això, Fontanals ha explicat com van començar a organitzar tallers infantils, la primera cavalcada dels Reis, la revetlla de Sant Joan i altres activitats amb les entitats culturals de la ciutat.

Els objectius aconseguits durant els darrers anys al barri és llarga: una avinguda pacificada, la qüestió de l'amiant, la inversió en les obres de millora i la neteja... Així i tot, Antonio Trigueros, president actual de l'Associació de Veïns, ha aprofitat per seguir reivindicant altres problemes que encara no s'han aconseguit. 

Segons el president, "cal una línia d'autobús o transport públic directe de Canaletes fins a Barcelona i les poblacions properes i cal potenciar l'ús del Parc de la Riera i fer que sigui una connexió verda amb Sant Cugat i Ripollet". 

El futur de Canaletes

Els ponents també han volgut expressar com s'imaginen el futur del barri. Així, Cristina Real ha afirmat que amb els terrenys actuals de l'antic camp de golf "s'hauria de fer un projecte interessant i seguir millorant el barri i que estigui cada vegada més integrat al conjunt de la ciutat". 

Pilar Fontanals ha explicat que a la rambla "se li ha de treure un major potencial amb una major activitat local i comercial". En canvi, Antonio Trigueros vol que Canaletes "sigui sinònim de Collserola" i "una entrada i espai d'interfície entre el punt urbà i el punt natural". 

 

Finalment, l'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, amb els representants de l'Associació de Veïns, han descobert una placa commemorativa col·locada per celebrar aquests 25 anys d'història. El barri compta amb una llarga història abans del 1996, però va ser aquell mateix any quan Pascual Maragall, president de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, va entregar les claus dels primers 200 pisos construïts al barri. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.