Benseny: “Quan estem ofuscats sempre ha anat bé sortir a la natura i el cau és font de salut mental”

El TOT Cerdanyola entrevista a la cerdanyolenca Laura Benseny que està vinculada al món del lleure a Minyons i Guies de Catalunya

Des del 2020 la cerdanyolenca, Laura Benseny, és coordinadora general de relacions de Minyons i Guies de Catalunya, una entitat que està ben a prop de la ciutat.

La COVID-19 és la principal culpable de l’alça de malalties mentals en els joves?
El que hem vist és que el confinament ha ajudat bastant a la desestabilització dels infants i joves i que en cap moment s’ha tingut en compte aquest col·lectiu a l’hora de prendre decisions. Així doncs, podem dir que la COVID-19 ha agreujat la situació dels joves, que ja no era bona per diferents motius externs.

Està pensant en pantalles?
Depèn. Si parlem d’infància, sí. Les pantalles són un element que ha ajudat.  Però, en altres edats hi ha altres elements com  la inquietud per un futur incert i la precarització del mercat laboral que han contribuït a l’actual situació dels joves en l’àmbit de la salut mental i emocional.

Quins mecanismes té el lleure educatiu per millorar la salut mental dels joves?                                                                            Des de l’escoltisme i el guiatge des de sempre ens centrem en el que és important en l'àmbit físic i mental. És a dir, les activitats d’espiritualitat i de reflexió personal hi han sigut sempre. El tema és que ara mateix hi parem especial atenció a la salut mental i emocional en aquestes activitats.

Però, heu engegat algun projecte específic?
Sí. Com que vam detectar que si un Cap no estava bé no podia fer les activitats correctament i no podia ajudar als infants i joves que portava, vam iniciar un projecte que es diu ‘CapSa’ que són activitats i dinàmiques  per treballar la salut mental i emocional dels Caps dels agrupaments. Perquè entenem que hem de ser conscients de com estem per estar bé amb la resta de la gent.

Es pot dir que milloreu la salut mental dels joves?
Sí, quan estem ofuscats sempre ha anat bé sortir a la natura. I, certament, el cau és font de vida i de salut i també ho és de salut mental.

La pandèmia ha reforçat el paper del lleure educatiu?
Davant d’una societat globalitzada, som una via de viure d’una altra manera. Amb els valors de l’escoltisme oferim una alternativa a aquest món que busca, constantment, la immediatesa. A les activitats busquem que els joves visquin el present     i es diverteixin a través del joc. Ja fa anys que treballem el tema de la salut mental perquè aquest tema ja estava present abans de la pandèmia.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.