Blasco: "Cada vegada hi ha més dones emprenedores, però les empreses les segueixen creant homes"

Entrevistem a Mónika Blasco, presidenta de l’Associació de Dones Directives, Empresàries i Professionals del Vallès (ADE Vallès)

Amb la pandèmia, la junta d'ADE Vallès va decidir ajornar la celebració de la multitudinària gala dels premis i aquesta decisió ha permès expandir el radi d'acció dels premis, amb l'admissió de candidatures del Vallès Oriental, i ampliar el termini de presentació de candidates per premiar, en la categoria Emprenedoria. Mónika Blasco, presidenta de l’Associació de Dones Directives, Empresàries i Professionals del Vallès (ADE Vallès), ens explica el que suposa aquest canvi i analitza les desigualtats de gènere que es produeixen en aquest àmbit de treball.  

 

Enguany la 3a edició dels Premis ADE Vallès ha estat ajornada per la situació sanitària de la Covid-19 i aquesta decisió ha permès ampliar les candidatures a premiar. Què suposa aquest canvi?

El premi de la categoria d'emprenedoria, que és el que hem ampliat, suposa la presentació d'un projecte que aspiri a convertir-se en empresa, en una S.L. En aquest premi hi poden participar dones que no siguin sòcies de l'associació i el premi està patrocinat per una assessoria sòcia que regala sis mesos d'assessorament, t'explica com construir un Business Pla i en el qual nosaltres també et donem una sèrie d'avantatges. El que va passar és que quan vam convocar els premis hi va haver molts projectes que eren interessants, però que no veiem que encara es poguessin materialitzar en una empresa. Amb aquesta ampliació volem que arribin aquests i més projectes interessants, ja que estem en un període de temps complicat i on està costant que la gent emprengui a causa de la crisi.

Per què és important que més dones s'animin a participar en aquest procés?

Perquè hi ha por. Estem en una incertesa professional severa i en una crisi profunda. Això fa que invertir en aquests moments sigui una despesa econòmica important i és el que frena. Econòmicament és difícil i després se li ha de sumar que les dones tenim un problema: fins que no ho tenim tot molt ben pensat i veiem una clara viabilitat no ens llancem. En això els homes ens porten un gran avantatge, ells consideren que si tenen una idea la poden materialitzar en un projecte. A nosaltres, les dones, ens costa molt més.

Llavors, aquesta por, en realitat, no ve per la crisi de la Covid-19 sinó per les desigualtats de gènere que han existit sempre.

És curiós perquè, realment, qui emprèn més són les dones però qui materialitza més són els homes. És a dir, cada vegada hi ha més dones emprenedores i menys projectes d'homes però els projectes que s'arriben a convertir en una empresa són els d'ells.

Cada vegada hi ha més consciència?

Sí. Però és que a banda de tot això també hem de pensar que el país no ajuda. A Anglaterra, per exemple, si vols emprendre, en 20 minuts ja ets un emprenedor o emprenedora perquè allà t'ho faciliten tot. A Espanya la burocràcia és tan gran i els costs són tal alts que et fan tirar enrere. Hauríem de fer una mirada a aquests països que faciliten l'emprenedoria perquè, a més, s'ompliria molt més el teixit productiu del país.

Una de les tasques principals d'ADE Vallès és donar veu a les dones i fomentar la igualtat. Quin és el balanç que feu de tots aquests anys que heu estat en funcionament?

Fem un balanç molt positiu. Cada vegada tenim més sòcies compromeses i amb ganes d'ajudar. L'any passat vam tenir un rècord de sòcies inscrites i, encara que aquest any sigui un parèntesi absolut, no hem deixat de donar una visibilització al màxim. Com a presidenta de l'associació que sóc des de fa tres anys estic molt contenta. El mode associatiu, a més, ha fet un gir molt sever i crec que les sòcies estan contentes amb el que estem treballant i amb uns valors de professionalitat, treball i emprenedoria molt clars.

Creus que el sector empresarial experimenta una gran bretxa salarial?

Les desigualtats es troben en tots els àmbits, des dels més bàsics fins a les posicions d'alta direcció. Sí que és veritat que el coll d'ampolla té lloc a mesura que cada vegada vas escalant en els càrrecs. Un exemple molt bàsic: hi ha més dones que es graduen en Dret i moltes més jutgesses que jutges però realment qui arriba al Consell de Poder Judicial són ells. És com un escaló complicat de pujar i és això el que s'ha de treballar.

Què és el que falta per aconseguir pujar aquest escaló i combatre aquestes desigualtats?

No tan sols s'ha de legislar perquè hi hagi una equitat, també cal una educació des de la base. Amb això em refereixo al fet que existeixi una educació d'ençà que els infants comencen a anar a la guarderia. S'ha d'ajudar a través de referents perquè quan jo estudiava obries un llibre de text de qualsevol assignatura i tots els qui apareixien com a referents eren homes. Si comencem a canviar l'educació des de la base, probablement les futures generacions creixeran en la igualtat i ja no s'haurà de legislar per tenir una societat igualitària.

Tornem als premis ADE Vallès. Quants projectes heu rebut ja pel premi d'emprenedoria?

Tenim 14 projectes damunt la taula i en la junta extraordinària abordarem altres temes per analitzar com està la situació abans del 30 de novembre.

Què han de fer les dones interessades a presentar la seva candidatura? 

Han d'inscriure's a la web de l'associació www.adevalles.cat, aportar les dades personals i presentar un Business pla o document similar, explicant els detalls del projecte. Les bases són molt senzilles i fàcils. A més, m'agradaria que les lectores entrin a la nostra pàgina web perquè també ens coneguin i perquè quantes més siguem, més coses podrem fer per canviar la situació i més visibilitat tindrem. La quota per fer-se sòcia és de 100 euros a l'any i té moltíssims avantatges: entres en una associació de dones professionals, pots donar-te a conèixer, enviar els teus projectes, fer i donar formacions remunerades...

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.