'Camins Migrants' mostra la crisi migratòria a través de dibuixos fets per infants que l'han patit

L’exposició de la Creu Roja amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans es pot visitar a l’Ateneu de Cerdanyola fins el 16 de desembre de 2019

La Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcadal va inaugurar el 10 de desembre de 2019, Dia Internacional dels Drets Humans, l’exposició ‘Camins Migrants’ a l’Ateneu de Cerdanyola. L’exposició reflexa, a través de dibuixos, la crisi humanitària mundial de persones migrades i el viatge migratori de la Creu Roja cap a Europa. Els dibuixos, fets per infants que han patit aquestes migracions massives en primera persona, són els ulls dels espectadors en la crisi humanitària actual.

Els infants, els més afectats per les migracions forçades

D’acord amb el Portal de Dades Mundials sobre la Migració, actualment hi ha 271,6 milions migrants internacionals (2019) dels quals 70,8 milions són persones desplaçades per la força. Segons Manolo Martínez, tècnic de voluntariat de la Creu Roja, els infants són els més afectats per les migracions forçades: “Malauradament els infants són els que passen més penúries en una crisi humanitària com aquesta. L’exposició la veiem a través dels seus ulls per aquesta doble vessant: són gent innocent que fa una descripció acurada de la realitat, i alhora són els que ho passen pitjor”.

Del total de migrants internacionals, 37,75 milions són menors de 19 anys, tal i com indiquen les dades ofertes pel Departament d’Afers Econòmics i Socials de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). Això suposa que el 13,9% dels migrants a nivell mundial són infants i joves.

L’exposició es podrà veure fins el 16 de desembre de 2019

Martínez ha fet una valoració positiva de la inauguració de l’exposició i ha destacat que el seu objectiu bàsic és “que aquesta realitat es conegui, i que la gent que va passant per l’Ateneu vegi aquests desplaçaments massius des de la visió dels infants”. L’exposició es podrà veure fins el dilluns 16 de desembre de 2019.

També, Martínez ha remarcat que des de la Creu Roja treballen estretament amb el Govern Espanyol i la resta d’administracions públiques per gestionar els centres d’internament on es troben moltes persones migrades, tot i que reconeix que queda molta feina per fer: “La situació de molta gent en aquests centres està penjant d’un fil, entre el que és just i el que no. Encara falta molt perquè els polítics siguin coherents amb el que diuen”.

Des de la Creu Roja consideren que és important veure el procés de la migració a través dels infants però, també, saber el que això els fa sentir: “Tots els dibuixos ténen un punt de vista molt enriquidor de tot el procés, i de com se senten pel fet d’haver de migrar”.

L'exposició convida a la reflexió

La tasca de les persones voluntàries d’organitzacions com la Creu Roja en zones de conflicte o centres d’acollida permet que els menors puguin superar les experiències viscudes a causa de la migració i que puguin tenir una infància digna. L’exposició convida a l’espectador a reflexionar sobre els conflictes armats, la protecció internacional, els desplaçaments forçats, i la política migratòria dels estats europeus.

El 18 de desembre de 2019 es celebra el Dia Internacional del Migrant, establert per l’Assemblea General de l’ONU el desembre de l’any 2000. L’Organització Internacional per les Migracions (OIM) defineix a un migrant com qualsevol persona que es desplaça, o s’ha desplaçat, a través d’una frontera nacional o internacional, fora del seu lloc habitual de residència independentment de: la seva situació jurídica; el caràcter voluntari o involuntari del desplaçament; les causes del desplaçament; o la duració de la seva estància.