Una altra cara de la crisi de la Covid-19: la solidaritat local

Veïns, empreses i entitats duen a terme accions altruistes per col·laborar amb el personal sanitari i la ciutadania

La solidaritat ha despertat de diferents formes durant l'actual crisi del coronavirus a Cerdanyola del Vallès. Veïns i veïnes, entitats o empreses s'han mobilitzat per posar el seu gra de sorra per omplir els forats als quals l'administració no ha arribat.

 

Mascaretes made in Cerdanyola

La manca de material de protecció per als professionals sanitaris ha estat una de les gran motivacions per despertar col·laboracions arreu del territori. A Cerdanyola, una de les primeres iniciatives en sorgir va ser la fabricació de pantalles protectores per part de l'Institut Forat del Vent. El director del centre, Jordi Fernández, lidera la fabricació d'aquestes pantalles fetes amb les impressores 3D de l'Institut i amb les cedides per l'Ajuntament de Cerdanyola, i amb materials cedits per empreses de diversos municipis. Les pantalles fetes per l'institut cerdanyolenc han arribat a centres com l'Hospital Parc Taulí, CAPs de Cerdanyola i Sabadell. 

 

La secció local de l'ANC s'han mobilitzat per fabricar mascaretes per a l'ús de la ciutadania. Dins la campanya de l'ANC a tot Catalunya amb el nom #1MilióDeMascaretes, la secció cerdanyolenca ha generat gairebé 3.000 mascaretes, entre les mascaretes que ja han repartit i les que estan fabricant. A més, veïns i veïnes de la ciutat han creat xarxes de forma particular per fabricar i distribuir mascaretes per la resta del veïnat. 

Les empreses cerdanyolenques també col·laboren de diferents formes en el suministrament de manterial de protecció per als centres sanitaris. Un exemple és l'empresa de fabricació de sofàs, Grassoler, que ha cedit sofàs i tauletes i ha cosit llençols i antifaços a l'Hospital del Mar de Barcelona comptant amb el suport de voluntaris. També des de Cerdanyola, l'empresa Voronet ha cedit material -escuma- per participar en un projecte solidari de fabricació de pantalles protectores

Aquests dies també ha estat notícia la donació de material de protecció per part del sector de la hosteleria de Cerdanyola i dels comerciants xinesos. Representants dels comerciants xinesos de Cerdanyola del Vallès han fet una donació de 4.000 mascaretes quirúrgiques que han lliurat a la Policia Local de la ciutat perquè siguin distribuïdes entre col·lectius professionals que treballen aquests dies per evitar la propagació del coronavirus.

 

Atenció a les persones

La situació de confinament i la crisi sanitaria han comportat que més famílies necessitin ajuda en trobar-se en una situació vulnerable. El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament treballa amb persones en aquesta situació, i també ho fan altres entitats com la Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada, Càritas o iniciatives ciutadanes.

La Creu Roja local ha reforçat el seu equip de voluntaris i, entre altres tasques, ha fet entrega d'aliments i material de neteja i higiene a més d'una seixantena de famílies. També assenyalen d'un augment de la demanda d'aliments a Càritas Sant Martí, on entreguen bosses de menjar a unes 300 famílies

Tenint en compte l'augment de sol·licituds que viuen les entitats que regularment ajuden els més vulnerables, també han sorgit iniciatives ciutadanes com la que té seu al Mercat de Serraperera. En Francisco Nazca és paradista al Mercat de Serraparera i aquesta mateixa setmana ha decidit habilitar un punt de recollida d'aliments per ajudar a famílies vulnerables a conseqüència de la crisi de la Covid-19. "Molta gent es troba sense recursos per comprar menjar i volem ajudar-los en aquests moments de crisi", explica en Francisco. 

 

Coneixes més iniciatives solidàries que s'estan fent a Cerdanyola? Ens pots enviar la informació a redaccio@totcerdanyola.cat