Cerdanyola, cinquè municipi de la comarca amb més professors

A la ciutat hi ha al voltant de 900 docents d'Infantil, Primària i Secundària

Cerdanyola del Vallès és el cinquè municipi del Vallès Occidental en nombre de docents i professors. Entre els centres educatius públics i privats - d'infantil, primària i secundària - se sumen al voltant de 900 professionals de l'educació. 

 

900 professors per infantil, primària i secundària

Segons les dades de l'Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVO), Cerdanyola se situa en la cinquena posició del ranking que té en compte el nombre de docents als municipis de més de 5.000 habitants. Així, Cerdanyola compta amb al voltant de 900 professors que treballen als centres d'educació infantil, primària i secundària, tant públics com privats. 

La llista de municipis segons el nombre de professors s'estructura seguint el ranking de població. En primer lloc estan les dues capitals, Sabadell i Terrassa amb al voltant de 3.000 docents cada ciutat. Seguidament, Sant Cugat ocupa la tercera posició amb més 1.500 docents, seguit de Rubí amb prop de 1.000. Després de Cerdanyola, el nombre de professors i professores baixa notablement.

En la sisena i la setena posició es troben Ripollet i Montcada i Reixac amb 500 docents. La llista segueix per sota del mig miler de professors amb Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Santa Perpétua de Mogoda, Sant Quirze del Vallès i Badia, entre altres. Entre els municipis vallesans amb més de 5.000 habitants, Sant Cugat i Matadepera són els únics amb més professorat a l'escola privada i concertada que a la pública.

Quant a la ràtio de docents per alumne, Cerdanyola se situa dins de la mitjana de la comarca. Al Vallès Occidental hi ha 18 professors per a cada 100 alumnes. La ràtio és considerablement més amplia a Matadepera (24,8) i a Badia del Vallès (23,5).

 

gràfic 1

 

Més professores que professors

En total, al Vallès Occidental hi ha 13.090 professors i professores. El 52% forma part del cos docent d'infantil i primària, mentre el 48% treballa als centres de secundària. 

Des de l'Observatori del CCVO també desvetllen el perfil d'aquests docents. Els percentatges de més presència de dones als estudis universitaris d'Educació Infantil i Primària s'exten també a món laboral. El 81% del personal docent d'Infantil i Primària són dones. Aquest cicle educatiu està més feminitzat que el cicle formatiu de secundària, on el 60% són dones.

gràfic 2

Quant a l'edat dels docents de la comarca, de les dades es desprèn que el professorat de Secundària està més envellit que el d'Infantil i Primària. Gairebé el 70% dels docents de Secundària tenen més de 45 anys, mentre que a Infantil i Primària el percentatge no supera el 45%. Gairebé el 50% del professorat dels primers cicles educatius té entre 30 i 44 anys, mentre que menys del 10% té menys de 30 anys. En el cas de Secundària, el 30% dels docents té entre 30 i 44 anys, i els més joves de 30 queden en un espai residual.