Cerdanyola encendrà espelmes per recordar les víctimes del nazisme

La commemoració del Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l’Holocaust serà el 4 de febrer a les 12 h a la plaça de la Pau

El diumenge 4 de febrer a les 12 h a la plaça de la Pau, Cerdanyola tornarà a recordar les víctimes del nazisme. La commemoració del Dia Internacional en Memòria de les víctimes de l’Holocaust és del 27 de gener, data que coincideix amb l’alliberament del camp de concentració d’Auschwitz per part de les tropes soviètiques.

Durant l'acte es farà la lectura del manifest a càrrec el president de l’Amical MauthausenJoan Calvo. També es farà una ofrena floral a l’escultura d’Elisa Arimany que recorda els quatre cerdanyolencs deportats al camp de Mauthausen, tres dels quals van morir. L’acte també inclou un record especial amb motiu del Dia Nacional de l’exili i la deportació republicana, que oficialment és el 5 de febrer.

Pròximes activitats de commemoració

La commemoració de diumenge s'emmarca en la programació de Memòria Democràtica del Museu d’Història, que va començar amb l’obra de teatre 'El mar: història d’uns nens que no l’han vist mai'representada al Teatre Ateneu el 19 de gener. Durant el primer semestre de lany, el Museu de Ca n'Oliver acollirà una exposició sobre la Guerra Civil i la mostra 'I tu que has fet per la victòria: Cerdanyola acull'. Totes dues es complementaran amb un programa d’activitats.

A més a més, al maig es commemorarà el Dia de la Deportació Republicana i es farà un acte en el qual participaran els alumnes de l'Institut Forat del Vent, que estan desenvolupant un projecte de recerca sobre els deportats de Cerdanyola i que hauran viatjat a Mauthausen. El programa seguirà a l’octubre amb un acte per recordar les víctimes de la guerra civil i de la repressió franquista amb una conferència i un espectacle sobre la memòria popular.

Amical de Mauthausen

L’Amical de Mauthausen és una entitat sense ànim de lucre que va ser constituïda l’any 1962 per víctimes supervivents dels camps de concentració i extermini del règim nazi, així com pels seus familiars i amics. Els objectius eren donar a conèixer el que va passar en els camps, preservar la memòria de les víctimes, i sobretot, alertar a la ciutadania d’avui, especialment a la més jove, dels perills d’aquelles ideologies basades en la intolerància i l’anul·lació de drets de les persones i els pobles.

El conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l'Amical de Mauthausen serveix per al  desenvolupament d'un programa anual estable d'activitats sobre la Memòria Democràtica a Cerdanyola. Entre altres iniciatives, l’Ajuntament de Cerdanyola va entrar a formar part de la Xarxa Mai Més, creada el 2013, un entramat de relacions personals i institucionals del món local català. La Xarxa Mai Més es coordina amb xarxes similars d’altres ciutats i estats per preservar la memòria de les persones que varen ser deportades als camps de concentració nazis. Amb relació a la nostra ciutat, i segons les dades de l’entitat L’Amical Mauthausen, hi ha quatre persones nascudes o residents a Cerdanyola que varen ser deportades al camp de Mauthausen-Gusen.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.